Αρσενάκης Μηνάς
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/03/2021
Διάρκεια
00:48:30
Εκδήλωση
Ιοί, Εμβόλια Και Ανοσία Στην Εποχή Του COVID 19
Χώρος
Διαδικτυακή ημερίδα
Διοργάνωση
Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας
Κατηγορία
Ανοσολογία, Βιολογία
Ετικέτες
ιός, εμβόλια, ανοσία, COVID-19, κορωνοϊός, πανδημία, κορωνοϊός SARS-CoV-2, ανοσοποιητικό σύστημα
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια με πλήθος εκπαιδευτικών μονάδων ανά την Ελλάδα, διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα τη Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 με θέμα:
ΙΟΙ, ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19
Οι εισηγητές, αναφέρθηκαν σε σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τους ιούς, όπως ο κορονοϊός SARS CoV-2, τα εμβόλια που αναπτύσσονται για αυτούς και τη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση ασθενειών σαν την COVID-19.
Εισηγητές:
Μηνάς Γιάγκου, Καθηγητής Ανοσοβιολογίας – Μοριακής Βιολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ.
Μηνάς Αρσενάκης, Καθηγητής Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ.
Οι ομιλίες μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω του καναλιού στο Youtube της ΠΕΒ (πατήστε ΕΔΩ).
Οργανωτική Επιτροπή – Συντονιστές:
Πολύζος Θανάσης, Βιολόγος – Εκπαιδευτικός, 2ο ΓΕΛ Κατερίνης
Βέρροιος Γιώργος, Βιολόγος – Εκπαιδευτικός, Μουσικό Σχολείο Πάτρας, μέλος ΔΣ και υπεύθυνος Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΒ.
Καρτσιώτης Θοδωρής, Πληροφορικός-Εκπαιδευτικός, Υπευθ. Πλη.Νε.Τ. ΔΙΔΕ Πιερίας
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Ο Δρ. Αρσενάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1954 και το 1971 η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Πέτυχε στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης από όπου αποφοίτησε το 1978 με το πτυχίο Bachelor of Science with Honours [B.Sc(hons)] με τον βαθμό άριστα (First class Honours, 1Α). Το 1978 του χορηγήθηκε υποτροφία της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe, την οποία παρουσίασε επιτυχώς τον Ιούνιο του 1982. Έλαβε υποτροφία του αμερικανικού οργανισμού Damon Runyon - Walter Winchell Cancer Fund για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου με τον Καθηγητή Bernard Roizman. Το 1985 του χορηγήθηκε υποτροφία του επίσης αμερικανικού οργανισμού Leukemia Research Foundation προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα του στο ίδιο εργαστήριο.
Tον Ιούνιο του 1985 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τον Μάιο του 1999 σε θέση Καθηγητή την οποία και κατέχει μέχρι σήμερα.
Έχει συμμετάσχει επανειλημμένα ως αξιολογητής Ερευνητικών Προτάσεων Εθνικών Προγραμμάτων της ΓΓΕΤ και του ΥΠΕΠΘ καθώς και Ευρωπαϊκών της Ε.Ε. Από το 2007-2012 συμμετείχε στην προσωρινή Ερευνητική Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΙΒΒΕ στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των πρώιμων γονιδίων (ΙΕ γονίδια) των ανθρώπινων ερπητοϊών 6 και 7 (ΗΗV-6 και HHV-7). Μελέτη των αντιμικροβιακών δράσεων των αιθερίων ελαίων των ελληνικών αρωματικών φυτών. Αλληλοπαθητικές σχέσεις μικροφυκών και βακτηρίων. Μελέτη των δυνητικά τοξικών θαλασσίων μικροφυκών.