Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ISBI 2024 Satellite Event - Translational Engineering in Health and Medicine: Education, Research, Innovation

Νικήτα Κωνσταντίνα, Κονοφάγου Ελίζα, Laine Andrew, Αφεντούλη Κατερίνα, Τζιαβάρας Κωνσταντίνος, Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία, Γολεμάτη Σπυρέττα, Αλεξόπουλος Λεωνίδας, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Σπηλιώτης Θοδωρής, Αναγνωστάκης Μάριος

29 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:39:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 24
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tο 21ο Διεθνές Συνέδριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης (ISBI 2024) του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ), διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας και Παιδείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, στις 27 - 30 Μαΐου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το συνέδριο της Αθήνας εστιάστηκε στις εξελίξεις στην ιατρική απεικόνιση στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (TN), καθώς και στο ρόλο τους για την προαγωγή της εξατομικευμένης ιατρικής και της ιατρικής ακριβείας. Οι διάφορες θεματικές ενότητες του συνεδρίου ανέδειξαν τον καθοριστικό ρόλο των σύγχρονων συστημάτων απεικόνισης και ΤΝ στη βαθύτερη μηχανιστική κατανόηση της υγείας και της ασθένειας, στη βελτίωση της ακρίβειας της διάγνωσης και στη διαμόρφωση στοχευμένων θεραπειών. Τα επιτεύγματα αυτά οφείλονται στην ικανότητα της ΤΝ να συνδέει πληροφορίες που προκύπτουν από την παρακολούθηση της ανθρώπινης βιολογίας σε όλες τις χωρικές κλίμακες, από το επίπεδο του οργάνου και του ιστού έως το κυτταρικό και το μοριακό επίπεδο.

Το BLOD δημοσιεύει τις κεντρικές ομιλίες, την ημερίδα σύνδεσης του κλάδου με τη βιομηχανία - Industry day και την πρώτη ημέρα της δορυφορικής εκδήλωσης με τίτλο «Μεταφραστική Μηχανική στην Υγεία και την Ιατρική: Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία» και ευχαριστεί τη διοργάνωση για την παραχώρηση των βίντεο των κεντρικών ομιλιών.

Στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Συμποσίου Βιοϊατρικής Απεικόνισης (IEEE ISBI 2024) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 27-30 Μαΐου 2024, το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Μεταφραστική Βιοϊατρική Μηχανική και Επιστήμη» (MSc Translational Engineering in Health and Medicine) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φιλοξένησε με επιτυχία μια δορυφορική εκδήλωση στις 29 και 30 Μαΐου 2024, με τίτλο «Μεταφραστική Μηχανική στην Υγεία και την Ιατρική: Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία». Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών και στελέχη της βιομηχανίας της υγείας. H συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις για τη γεφύρωση ανάμεσα στις ερευνητικές ανακαλύψεις και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με ουσιαστικό αντίκτυπο στην ατομική και τη δημόσια υγεία.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μεταφραστική Βιοϊατρική Μηχανική και Επιστήμη, το οποίο διευθύνει η Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κωνσταντίνα Νικήτα, έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τους φοιτητές να πρωτοστατήσουν στη μετατροπή καινοτόμων τεχνολογιών σε εμπορικές συσκευές και υπηρεσίες με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στον τομέα της Υγείας. Το πρόγραμμα βασίζεται στο θεμελιώδες έργο δεκαετιών του ΕΜΠ στη βιοϊατρική μηχανική και επιστήμη και επικεντρώνεται στην καλλιέργεια βαθιάς γνώσης και στην καταλυτική προώθηση διεπιστημονικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση επειγουσών προκλήσεων στο πεδίο της υγείας. Κύρια συνιστώσα του προγράμματος είναι η οικοδόμηση ενός ελάχιστου κοινού υποβάθρου γνώσεων σε επιστήμες υγείας και μηχανικής για τους φοιτητές που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες πρώτου κύκλου σπουδών, η οποία υλοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βασικοί πυλώνες του Προγράμματος είναι η στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που επιτρέπει την ερευνητική πρακτική άσκηση φοιτητών σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καθώς και η συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο ειδικών από τον κλάδο της τεχνολογίας, τον κλινικό τομέα και τους ρυθμιστικούς φορείς για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης.

Η αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία της εκπαίδευσης, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στον τομέα της μεταφραστικής βιοϊατρικής μηχανικής και επιστήμης αποτέλεσαν το αντικείμενο της δορυφορικής εκδήλωσης.

Νικήτα Κωνσταντίνα Καθηγήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Κωνσταντίνα Νικήτα είναι Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών NTUA TEAM. Διετέλεσε Πρόεδρος του συνεδρίου ΙSBI 2024.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Κωνσταντίνας Νικήτα στα αγγλικά στο site του συνεδρίου ISBI 2024.

Κονοφάγου Ελίζα Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας, Columbia University - Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης - Επιστημονικό Βραβείο Ιδρύματος Μποδοσάκη 2017, Tομέας Εφαρμοσμένων Επιστημών / Τεχνολογίας

Η Ελίζα Κονοφάγου γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας και αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή το 1989. Πήρε το δίπλωμα Χημικής Φυσικής απο το Université de Pierre et Marie Curie (Paris 6) το 1992, το Μάστερ σε Βιοϊατρική Τεχνολογία από το Imperial College του Λονδίνου της Αγγλίας το 1993 και του διδάκτορα βιοϊατρικής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας το 1999. Από το 1999 μέχρι το 2003 ακολούθησε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Harvard, όπου και πήρε θέση Λέκτορα.

Το 2003 εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως επίσης και στο τμήμα Ακτινολογίας του Columbia και από το 2014 είναι Καθηγήτρια με τιμητική θέση στις ίδιες σχολές, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Τα θέματα έρευνας στο εργαστήριό της αφορούν στην ανάπτυξη νέων τεχνικών υπερήχων για ελαστική απεικόνιση, καθώς και σε θεραπευτικές εφαρμογές σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, στα οποία έχει εκδώσει περισσότερες από 230 δημοσιεύσεις με περισσότερες από 450 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Η Ελίζα Κονοφάγου έχει εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας της Ιατρικής των Η.Π.Α. (National Academy of Medicine), Fellow του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής (American Institute of Medical and Biological Engineering – AIMBE), Fellow του Αμερικανικού Ομίλου Ακουστικής (Acoustical Society of America – ASA) και Fellow του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), όπως και μέλος του Διεθνούς Ομίλου Θεραπευτικών Υπερήχων (International Society of Therapeutic Ultrasound), του ΙΕΕΕ Ομίλου Μηχανικής σε Ιατρική και Βιολογία (IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS)), και του Αμερικανικού Συνδέσμου Ιατρικών Φυσικών (American Association of Physicists in Medicine (AAPM)).

Επίσης, η Ελίζα Κονοφάγου έχει βραβευθεί για το έργο της από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α. (National Science Foundation, NSF), το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Η.Π.Α. (National Institutes of Health, NIΗ), το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, IEEE, τον Αμερικάνικο Καρδιολογικό Όμιλο (American Heart Association), τον Αμερικανικό Όμιλο Ακουστικής (Acoustical Society of America, ASA), το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικών Υπερήχων (ΑΙUM), το Ίδρυμα Wallace H. Coulter, τον Όμιλο Φωτο-οπτικής μηχανικής (Society of Photo-optical Instrumentation Engineers) και το Ακτινολογικό Ίδρυμα της Βόρειας Αμερικής (Radiological Society of North America, RSNA).

Από το 2019-2022 διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ) στην Ελλάδα, το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της: Eliza E. Konofagou - Biomedical Engineering

Laine Andrew Καθηγητής, Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Μπορείτε να βρείτε βιογραφικά στοιχεία του Andrew Laine στα αγγλικά στο site του συνεδρίου ISBI 2024.

Αφεντούλη Κατερίνα Μηχανολόγος Μηχανικός

Η Κατερίνα Αφεντούλη είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών NTUA TEAM.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Κατερίνας Αφεντούλη στα αγγλικά στο site του συνεδρίου ISBI 2024.

Τζιαβάρας Κωνσταντίνος Βιολόγος

Ο Κωνσταντίνος Τζιαβάρας είναι Βιολόγος και φοιτητής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών NTUA TEAM.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Κωνσταντίνου Τζιαβάρα στα αγγλικά στο site του συνεδρίου ISBI 2024.

Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου είναι Μόνιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Παθολογοανατόμος με ειδικό ενδιαφέρον στην Αιμοπαθολογοανατομία.

Ερευνητικοί τομείς
-Παθογένεια Λεμφωμάτων- Εστιασμός στο λέμφωμα Hodgkin
-Αγγειογένεση όγκων
-Oντογένεση ενδογενούς νεύρωσης συμπαγών οργάνων.

Είναι Μέλος της Συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής. Έχει διατελέσει Γραμματέας στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογ. Ανατομικής. Είναι Ιδρυτικό Μέλος της κοινωφελούς μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ιστοσελίδα της ΜΚΟ "Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

Γολεμάτη Σπυρέττα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μπορείτε να βρείτε βιογραφικά στοιχεία της Σπυρέττας Γολεμάτη στα αγγλικά στο site του συνεδρίου ISBI 2024.

Αλεξόπουλος Λεωνίδας Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μπορείτε να βρείτε βιογραφικά στοιχεία του Λεωνίδα Αλεξόπουλου στα αγγλικά στο site του συνεδρίου ISBI 2024.

Παπακωνσταντίνου Βασίλης Blue Dome Capital

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι συν-ιδρυτής της COGNITOR AI και Managing Partner της P Square Ventures και της Blue Dome Capital, ενώ έχει επενδύσει σε αρκετές startups. Είναι υπεύθυνος ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι μέλος του ΔΣ της εταιρίας ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των εξειδικευμένων χημικών και της βιοτεχνολογίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και του τμήματος Ναυπηγών του MIT. Είναι ιδρυτικό μέλος toy StartSmart South-Eastern Europe (πρώην MIT Enterprise Forum Greece).

Σπηλιώτης Θοδωρής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Είναι φοιτητής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών NTUA TEAM.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Θοδωρή Σπηλιώτη στα αγγλικά στο site του συνεδρίου ISBI 2024.

Αναγνωστάκης Μάριος Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σχετικές ομιλίες