Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά – Παρουσιάσεις

Μπένος Σταύρος, Σοφικίτου Μαρία, Χιώτης Χρήστος, Τσιτσώνη Θέκλα, Ρήγινος Γεώργιος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Παρασκευόπουλος Μιχάλης, Μαλαπάνη Πόπη, Χρισταρά Μαρία, Ρόκκου Ελένη

10 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:06:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 32
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι εργασίες της ΙΣΤ΄ Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος, πραγματοποιήθηκαν στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Το κύριο μέρος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει το BLOD, έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στη Φιλιππιάδα.

Ως κεντρικό θέμα της η φετινή Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» είχε την αποτίμηση της δεκαετούς πορείας από την «ιδέα» έως την υλοποίηση του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Η απόφαση για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου απορρέει από την επιθυμία των μελών και του διοικητικού συμβουλίου του Διαζώματος να βιώσουν την μεγάλη πρόοδο στα έργα αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) – Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Ένα καινοτομικό και ολιστικό πρόγραμμα για το οποίο συνεργάζονται υποδειγματικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια της Ηπείρου, η Ήπειρος Α.Ε. και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Τέλος, διερευνήθηκε η επόμενη μέρα της Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, εστιάζοντας στο τρίπτυχο:

1. λειτουργικότητα της διαδρομής,
2. βιωσιμότητα της διαδρομής και του φορέα λειτουργίας της και
3. καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σοφικίτου Μαρία Διευθύντρια, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Χιώτης Χρήστος Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας - Υπεύθυνος Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ψηφιακών Εφαρμογών Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Ο Χρήστος Χιώτης υλοποιεί ιστοσελίδες και ψηφιακές εφαρμογές από το 2004.

Από το 2015 είναι συνιδρυτής της εταιρείας ψηφιακών εφαρμογών ELEGRAD η οποία έχει υλοποιήσει ιστότοπους και ψηφιακές εφαρμογές για φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειών σε τομείς Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Γεωργίας.

Συμμετέχει σε διάφορα έργα πολιτιστικού τουρισμού, σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα (του οποίου είναι τακτικό μέλος) ως σύμβουλος ψηφιακών εφαρμογών και μέλος του D_HUB, μιας πολυεπιστημονικής ομάδας, έχοντας σχεδιάσει και αναπτύξει πλατφόρμες διαχείρισης προορισμού και διαδικτυακές κοινότητες για Business Clusters με ικανότητες ηλεκτρονικής μάθησης, συνεδρίων και διαβουλεύσεων.

Τσιτσώνη Θέκλα Καθηγήτρια, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ

Είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και  Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και Διδάκτορας της ίδιας Σχολής. Μεταπτυχιακές σπουδές: University of Edinburgh, Department of Forestry and Natural Resources. Μεταδιδακτορικές σπουδές: University of Ghent, Belgium, Faculty of Agricultural and Applied Biological Sciences. Η έρευνα και η διδασκαλία της σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σχετίζεται με θέματα Οικολογίας, Δασοκομίας, Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου, Προστασίας Περιβάλλοντος, Αποκατάστασης Οικοσυστημάτων. Είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δασολογίας & ΦΠ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 140 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 80 συνέδρια παγκόσμια και εθνικά. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη και μέλος σε 32 ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, Σύμβουλος Σπουδών των φοιτητών σε 2  κατευθύνσεις και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου των Φοιτητών Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων. Είναι μέλος Επιστημονικών Ενώσεων (IUFRO, PRO-SILVA, INTECOL, GLOBAL, NEST, ISSS, Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, Ελληνική Οικολογική Εταιρεία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και  μέλος της συντακτικής επιτροπής στα περιοδικά Current Environmental Engineering and Ecologia Mediterranea Journal. Συμμετέχει στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, στους τομείς της ευαισθητοποίησης του πολίτη και της απόκτησης περιβαλλοντικής συνείδησης με συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο καθώς και με διαλέξεις και συνεντεύξεις για την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Ρήγινος Γεώργιος Αρχαιολόγος - Προϊστάμενος Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης

Ο Ρήγινος Γεώργιος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από το Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης της οποίας αποφοίτησε το 1982, και στο  Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Από το 1984 μέχρι και σήμερα εργάζεται σε Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στη ΒΔ Ελλάδα. Από το 2006 έως το 2011 διετέλεσε Προϊστάμενος της νεοσύστατης ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Πρέβεζας-Άρτας και από το 2013 έως το 2014 της ΛΒ΄ ΕΠΚΑ Θεσπρωτίας.

Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης θητείας του έχει διενεργήσει πολλές ερευνητικές και σωστικές ανασκαφές σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα, κάποιων εκ των οποίων τα πορίσματα έχουν ήδη δημοσιευθεί. Κατά την τελευταία δωδεκαετία απασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάδειξη-ανάπλαση των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου, οργανώνοντας και συντονίζοντας επί μακρόν τις εκτελεσθείσες σχετικές εργασίες στους σημαντικότερους αρχαίους οικισμούς της Θεσπρωτίας αλλά και ολοκληρώνοντας, ως υπεύθυνος και συντονιστής των αντίστοιχων ομάδων εργασίας, δέκα μελέτες συνολικής ανάδειξης-ανάπλασης για αρχαίους οικισμούς και μνημεία της Πρέβεζας και της Άρτας, η υλοποίηση των περισσότερων εκ των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Παράλληλα είχε την ευθύνη-συντονισμό για την εκπόνηση των μουσειολογικών - μουσειογραφικών μελετών για τα νέα Μουσεία Ηγουμενίτσας, Άρτας και Νικόπολης καθώς και για την έκθεση των αρχαιοτήτων στα δύο τελευταία.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις ή έχει παρακολουθήσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει δώσει διαλέξεις με θέματα σχετικά με τις αρχαιότητες της βορειοδυτικής Ελλάδας και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων αλλά και μονογραφίες σχετικά με την Κέρκυρα και την Ήπειρο των ιστορικών χρόνων καθώς και τους επιστημονικούς οδηγούς των Μουσείων Νικόπολης και Άρτας. Παράλληλα δίδαξε (1995~2006) τα μαθήματα της Κλασικής Αρχαιολογίας & της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας στη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας, συγγράφοντας τις αντίστοιχες σημειώσεις για τους σπουδαστές της.

Παπαδόπουλος Ιωάννης Καθηγητής, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δρ. Ιωάννης Ι. Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής 1ης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Οικονομική των Επιχειρήσεων Ξύλου και στο Μάρκετινγκ Προϊόντων Ξύλου» και υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2015 έως σήμερα είναι Δ/ντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Προηγμένες Μέθοδοι Σχεδιασμού, Τεχνολογίας & Μάνατζμεντ Προϊόντων από Ξύλο", Δ/ντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένου Μάρκετινγκ Διοίκησης & Οικονομίας, μέλος της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος διοίκησης του Ινστιτούτου Ξύλου, Επίπλου & Συσκευασίας του Παν/μίου Θεσσαλίας. Έχει αναλάβει και αρκετές διοικητικές θέσεις στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας από το 2006 μέχρι το 2018. Διαθέτει 30ετή εμπειρία (επαγγελματική - 18 έτη και διδακτική -22 έτη) στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε θέματα πρότυπης οργάνωσης, διοίκησης, οικονομικής διαχείρισης, διάθεσης, εμπορίας και ερευνών αγοράς προϊόντων ξύλου. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι: Έρευνες αγοράς, εφαρμοσμένο μάρκετινγκ επιχειρήσεων, οικονομικές αναλύσεις, οικονομική επιχειρήσεων, συμπεριφορά καταναλωτών, διοίκηση οικογενειακών επιχειρήσεων, καινοτομία, κοινωνική επιχειρηματικότητα, κυκλική οικονομία, βιοικονομία κά. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 συνολικά εργασίες και άρθρα σε διάφορα διεθνή και εθνικά συνέδρια, επιστημονικά & κλαδικά περιοδικά, άρθρα, βιβλία, συλλογικούς τόμους κλπ.. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια στις χώρες: Ελλάδα, Αμερική (N.Y. Los Angeles), Ιαπωνία, Νορβηγία, Ιταλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Κύπρο, κά. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές διεθνείς και εθνικές επιστημονικές επιτροπές, ενώ είναι κριτής αρκετών επιστημονικών εργασιών σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά, καθώς και μέλος ακαδημαϊκών και επιστημονικών επιτροπών περιοδικών. Με βάση το Scholar Google έχουν γίνει >310 βιβλιογραφικές αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του Ι. Παπαδόπουλου (h-index 8). Έχει συντονίσει με επιτυχία ως επιστημονικά υπεύθυνος πάνω από δέκα πέντε (15) ερευνητικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά ή Εθνικά, ανταγωνιστικά ή αυτοχρηματοδοτούμενα, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από τριάντα πέντε (35) άλλα αντίστοιχα προγράμματα ως μέλος ερευνητικής ομάδας. Υπήρξε εκπαιδευτής σε πολλά εθνικά και διεθνή σεμινάρια επιχειρηματιών σε θέματα μάρκετινγκ, κοστολόγησης, διοίκησης επιχειρήσεων, βελτίωσης της παραγωγικότητας κά, ενώ είναι σύμβουλος σε αρκετές επιχειρήσεις. Έχει οργανώσει επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια, συμμετέχοντας με πολλές ομιλίες και παρουσιάσεις. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων και συλλόγων, ενώ έχει διατελέσει μέλος επιτροπών αξιολόγησης εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου σε επίπεδο Τμήματος και Ιδρύματος.

Παρασκευόπουλος Μιχάλης Πολιτικός Μηχανικός
Μαλαπάνη Πόπη Μουσικός – Υπεύθυνη Σύγχρονου Πολιτισμού Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Χρισταρά Μαρία Πρόεδρος Καλογεροπούλειου Ιδρύματος
Ρόκκου Ελένη Αντιπρόεδρος, ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.

Σχετικές ομιλίες

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά - Χαιρετισμοί 01:20:27

Σεπ 10, 2023

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά - Χαιρετισμοί

Μπένος Σταύρος Καχριμάνης Αλέξανδρος Μενδώνη Λίνα Τσιρογιάννης Χρήστος Καράμπελας Νίκος Δ. Μόσχος Γιάννης Ψαθάς Βασίλης Παπαδοπούλου Βαρβάρα Κουτσιανάς Νίκος Κεΐσογλου Γιάννης Λαμπρόπουλος Νίκος Σμπώκου Αγάπη

Γλώσσα: Ελληνική

Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023 και Προγραμματισμός δράσεων για το έτος 2024 01:51:23

Σεπ 10, 2023

Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023 και Προγραμματισμός δράσεων για το έτος 2024

Ρόκκου Ελένη Μπένος Σταύρος Χατζηνικολάου Μπέττυ Σακκάς Βαγγέλης Φρέγκογλου Ευδόκιμος Παπανικολάου Εύη Σταγκίκας Αριστοτέλης Κιτσάκη Γεωργία Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Νταής Παναγιώτης Καχριμάνης Αλέξανδρος Ζηρίνης Γιάννης Σμύρης Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική