Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου

Κορρές Μανόλης, Αδαμοπούλου Μαίρη

24 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 802
Ομιλητές
Κορρές Μανόλης
Αδαμοπούλου Μαίρη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
24/04/2024

Διάρκεια
01:03:22

Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)

Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος

Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία

Ετικέτες
Παρθενώνας, αρχιτεκτονική, μαρμαροτεχνίτες, Ακρόπολη, κλιματική αλλαγή, πολιτιστικός τουρισμός, έργο τέχνης

O Παρθενώνας και η αρχιτεκτονική του, τα ίχνη των μαρμαροτεχνιτών που εργάστηκαν για την ανέγερσή του και τα «φαντάσματα» της Ακρόπολης, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτιστικός τουρισμός, τα αυθεντικά έργα τέχνης και τα αντίγραφά τους είναι μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση μεταξύ του ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ και της δημοσιογράφου Μαίρης Αδαμοπούλου. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στον κύκλο «Καταθέσεις Πολιτισμού» και διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της ΤτΕ, υπό τον τίτλο «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου».

Κορρές Μανόλης Ακαδημαϊκός - Αρχιτέκτων - Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1972), και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Μονάχου (1975-77), Διδάκτωρ του Freie Universität του Βερολίνου (1991) και του ΕΜΠ (1992). Μηχανικός στα Έργα Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (1975, 1977-1979), Προϊστάμενος του Τμήματος Αναστηλώσεων στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού (1981), Προϊστάμενος του Έργου «Παρθενών» της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (1983-1999). Αναπληρωτής Καθηγητής (1999) και πρωτοβάθμιος Καθηγητής (2006-2015) στο ΕΜΠ. Δίδαξε αρχαία αρχιτεκτονική, ιστορική τοπογραφία, αναστήλωση, εκτός από το ΕΜΠ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στα Πανεπιστήμια Pensylvania και Berkeley των ΗΠΑ, και σε πανεπιστήμια  και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Έχει συμμετάσχει στη μελέτη, συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη πολλών ιστορικών μνημείων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικότερα στην Αθήνα, εργάστηκε στο Ερέχθειο, στο ιερό του Διονύσου, στο Διονυσιακό θέατρο στις νότιες παρειές της Ακρόπολης (υπεύθυνος έργου 1980-1983) και κυρίως στον Παρθενώνα (κατά το διάστημα 1983-1999 υπεύθυνος εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου). Διετέλεσε ή είναι  μέλος των Επιτροπών Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης (EΣMA), του Διονυσιακού Θεάτρου, της ακρόπολης Λίνδου, του Επικουρίου Απόλλωνος, της Υποεπιτροπής Συντήρησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, της Επιτροπής Μαραθώνα. Υπήρξε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης του Μουσείου Ακρόπολης και μέλος κριτικής επιτροπής Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την αποκατάσταση του ναού του Αυγούστου στο Pozzuοli της Καμπανίας, στη νότιο Ιταλία. Τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ, 2006-). Αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και  της Koldewey Gesellschaft. Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Ρώμης (2013), Αργυρό Μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής (1995), Χάλκινο Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (1989), βραβείο Alexander von Humboldt (2003), Premio Internazionale di Archeologia, città di Ugento (Premio Zeus, 2006). H Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για το βιβλίο του Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις (2014). Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1998).

Κύρια  αυτοτελή  έργα: Μελέτη Αποκαταστάσεως του Παρθενώνος, τ. 2β (Αθήνα 1989)· Οικοδομική των αρχαίων κιόνων (Αθήναι 1991)· Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα (Αθήνα 1993)· Μελέτη Αποκαταστάσεως του Παρθενώνος (Αθήνα 1994)· Εκτέλεση, Περιεχόμενο και Αξία των Χαρτών της Αττικής του Κάουπερτ (Αθήνα 2008)· Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις (Αθήνα 2014)· (Με Κατερίνα Τζανάκη)  Η Κοίτα της Μέσα Μάνης και η αρχιτεκτονική της. Πρόταση προστασίας και ανανεώσεως του οικισμού (Αθήνα 1976)· (Με Χ. Μπούρα και με τη συνεργασία και των Θ. Σκουλικίδη – Ν. Μπελογιάννη – Εύης Παπακωνσταντίνου – Δ. Χαραλάμπους – Κ. Ζάμπα) Μελέτη Αποκαταστάσεως του Παρθενώνα (Αθήνα 1983)· (Με Ν. Τογανίδη – Κ. Ζάμπα – Θ. Σκουλικίδη κ.ά.) Μελέτη Αποκαταστάσεως του Παρθενώνα, τ. 2α (Αθήνα 1989)· (Με C. Hadjiaslani) Die Explosion des Parthenon (Berlin 1990).

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017.

Αδαμοπούλου Μαίρη Δημοσιογράφος

H Μαίρη Αδαμοπούλου είναι δημοσιογράφος στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας Τα Νέα. Είναι αριστούχος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην Κλασική Γλυπτική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αρχαιολογική Εταιρεία και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, ενώ τα τελευταία 24 χρόνια εργάζεται στην εφημερίδα Τα Νέα ως διαπιστευμένη συντάκτρια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων σχετικών με την αρχαιολογία, τις τέχνες και την Ιστορία. Παράλληλα έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, και διατηρεί συνεργασίες με εξειδικευμένα πολιτιστικά έντυπα. Στους τομείς δραστηριοτήτων της είναι και η επικοινωνία σε διεθνείς διοργανώσεις. Μιλά αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Σχετικές ομιλίες