Καρανάσος Κωνσταντίνος
Χατζηστεργίου Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
19/04/2018
Διάρκεια
72:02
Εκδήλωση
Ώσμωση των πολιτισμών
Χώρος
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Διοργάνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Ώσμωση των Πολιτισμών, Ρόδος, Ιστορική Πόλη της Ρόδου, μνημείο, ιταλική κατοχή, επεμβάσεις σε μνημεία, αναμόρφωση
Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» –ο κύκλος διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού– που ξεκίνησε το Φθινόπωρο 2017 με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Αν. Προέδρου του Συμβουλίου Γιώργου Χατζηστεργίου, κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον μελών και φίλων και να διευρύνει το κοινό της.
Το 2018 ξεκίνησε με τις νέες διαλέξεις του κύκλου «Ώσμωση των Πολιτισμών» και θέματα ιδιαίτερα που δίνουν αφορμή για σκέψη και παραγωγική συζήτηση.
Η διάλεξη του Δρ, Κωνσταντίνου Καρανάσου, Αρχιτέκτονα - Μηχανικού με ειδίκευση στις αποκαταστάσεις μνημείων και συνόλων, με θέμα "Ιστορική Πόλη της Ρόδου: Επεμβάσεις σε μνημεία και μετασχηματισμοί του μνημειακού χώρου κατά την Ιταλική Κατοχή (1912-1947)" πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 2018.
Πριν από έναν σχεδόν αιώνα και για περισσότερο από τριάντα έτη, η Ρόδος με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή με την ονομασία: «Κτήση των Νησιών του Αιγαίου». Κατά την περίοδο αυτή, κυρίως όμως μετά το 1923 οπότε και οριστικοποιήθηκε η ιταλική κατοχή έπειτα από μια δεκαετία με προσωρινό χαρακτήρα, η ιστορική πόλη της Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σχεδίου το οποίο στόχο είχε να βγάλει τον τόπο από το περιθώριο στο οποίο βρισκόταν και να τον μετατρέψει από ξεχασμένη οθωμανική κωμόπολη σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου. Ένας από τους βασικούς άξονες αυτού του σχεδίου ήταν η προστασία της ιστορικής πόλης στο σύνολό της και η ανάδειξη του «δυτικού-λατινικού» της χαρακτήρα ο οποίος είχε σφραγισθεί στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νησί των Ιωαννιτών Ιπποτών (1309-1522). Οι Ιταλοί για καθαρά πολιτικούς λόγους, θεωρώντας τους εαυτούς τους νόμιμους συνεχιστές και κατά συνέπεια διαχειριστές της κληρονομιάς της ιπποτοκρατίας, έφεραν εις πέρας αρκετές επεμβάσεις σε μνημεία εκείνης της περιόδου, ενώ παράλληλα αναμόρφωσαν τμήματα του περιβάλλοντος της ιστορικής πόλης. Εξετάζονται ενδεικτικά παραδείγματα επεμβάσεων με τα οποία επισημαίνονται η πρόθεση της τότε Διοίκησης να αφήσει το στίγμα των πρωτοβουλιών της στο δομημένο περιβάλλον της πόλης, όπως επίσης και η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης της Ρόδου ως προς τον αποικιακό χαρακτήρα της πολεοδομικής πολιτικής των Ιταλών.
Ο Κωνσταντίνος Καρανάσος είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός με ειδίκευση στις αποκαταστάσεις μνημείων και συνόλων.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Προπτυχιακές-Μεταπτυχιακές σπουδές-Διδακτορικό
1998-2008 Διδακτορική διατριβή, Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., με θέμα «Η πολιτική για τον σχεδιασμό του χώρου και την διαχείριση των μνημείων στην πόλη της Ρόδου κατά την ιταλική κατοχή, 1912-1947» (υποστήριξη: 4 Μαΐου 2009)
1998 Μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master Europeo) στις αποκαταστάσεις κτηρίων, συνόλων και περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Università degli Studi di Roma Trè.
1993-1995 Μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης (Diploma di Specialista) στις αποκαταστάσεις μνημείων του Πανεπιστημίου Università degli Studi di Roma ‘La Sapienza’.
1986-1992 Πτυχίο Αρχιτεκτονικής, Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ερευνητική δραστηριότητα
1997 Επιστημονικός Συνεργάτης του Ερευνητικού Προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Σπουδαστήριο Μορφολογίας, με θέμα «Μελέτη-καταγραφή παραδοσιακών οικισμών Καρπάθου» (καθ. Κ. Κρεμέζη)
1996-1997 Επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Σπουδαστήριο Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, στο προπτυχιακό μάθημα «Αποκαταστάσεις Μνημείων και διατήρηση Συνόλων» (καθ. Μ. Μπίρης)
1998-2000 Επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης «Προστασία Μνημείων» (καθ. Μ. Μπίρης και Ε. Μαΐστρου)
1998-2000 Υπουργείο Πολιτισμού/ΤΑΠ Σύμβαση Έργου στο πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους». Επίβλεψη μελετών-έργων
2000-2003 Οργάνωση και αρχειοθέτηση της βιβλιοθήκης του Σπουδαστηρίου της Ιστορίας Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.
2001-2016 Υπουργείο Πολιτισμού/Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Επιβλέπων μηχανικός-Μελέτες-ερευνητικό έργο στο πλαίσιο της ενασχόλησής μου με το έργο Αποκατάστασης των Προπυλαίων της Αθηναϊκής Ακρόπολης.
2017- σήμερα Έργο Αποκατάστασης Παρθενώνα. Επιβλέπων μηχανικός-ερευνητικό έργο.
Δημοσιεύσεις θεωρητικού έργου
Τουλάχιστον 25 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Ανακοινώσεις-Διαλέξεις (εκπαιδευτικό έργο)
Πάνω από 10 συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια.
Διαλέξεις-μαθήματα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., στο Μεταπτυχιακό τμήμα Αποκαταστάσεων του Ε.Μ.Π., στο Μεταπτυχιακό τμήμα Αποκαταστάσεων του Πολυτεχνείου του Μπάρι, στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου της Βαλέντσια, στο Διεθνές Σεμινάριο Μουσειογραφίας Premio Piranesi-Prix de Rome (Ρώμη, Μουσείο Ara Pacis), στο Master Itinerante in Museografia, Architettura, Archeologia της Accademia Adrianea Architettura e Archeologia (Workshop της Αθήνας), στη Ρόδο «Ανοικτές Πόρτες 2016». Μαθήματα-ενημερωτικές συναντήσεις, επιστημονικών-εκπαιδευτικών επισκέψεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ξένων αρχαιολογικών σχολών στα έργα αναστήλωσης των μνημείων της Αθηναϊκής Ακρόπολης.