Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιζνίκ: Ιστορία και επιρροή των οθωμανικών κεραμικών

Μωραΐτου Μίνα

25 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:43:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 867

Κύκλος διαλέξεων του επιστημονικού προσωπικού
του Μουσείου Μπενάκη για το Bodossaki Lectures on Demand

Αυτή η σειρά διαλέξεων από μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει τόσο τις μοναδικής ποικιλίας συλλογές του Μουσείου όσο και τις ερευνητικές και εκθεσιακές δράσεις που αναπτύσσει: επιστημονικές αναλύσεις, καταλόγους υλικού αλλά και σημαντικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα εορτάσει την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Η καλειδοσκοπική αυτή εικόνα αντικατοπτρίζει την αέναη και παντοδαπή δραστηριότητα ενός πολιτιστικού οργανισμού που παραμένει αφοσιωμένος στην πρωτότυπη έρευνα αλλά και στην ευρεία διάχυσή της στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures, μιας προσπάθειας που υλοποιήθηκε χάρη στη θερμή ανταπόκριση των ομιλητών σε μια πρωτοβουλία της Ομάδας του BLOD, με σκοπό να υποκατασταθεί στο ελάχιστο η λειτουργία και η θεματική ποικιλία των εκδηλώσεων λόγου στο διάστημα που αίθουσες διαλέξεων παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας.

«Ιζνίκ: Ιστορία και επιρροή των οθωμανικών κεραμικών»
Μίνα Μωραΐτου, Επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Από τα τέλη του 15ου αιώνα στην πόλη Νίκαια (Ιζνίκ) της Μικράς Ασίας λειτουργούν εργαστήρια αγγειοπλαστικής στα οποία κατασκευάζονται τα κεραμικά «Ιζνίκ». Τα αγγεία με τα φωτεινά χρώματα και τα γεμάτα ζωντάνια σχέδια γίνονται περιζήτητα τόσο την περίοδο της παραγωγής τους όσο και τον 19ο αιώνα, όταν καθιερώνονται πια ως λαμπρά επιτεύγματα της κεραμικής. Η ομιλία αποτελεί μια αναδρομή τόσο στην ιστορία των κεραμικών Ιζνίκ της οθωμανικής περιόδου όσο και στην αποδοχή που γνώρισαν τον 19ο αιώνα. Ακολουθεί μια διαδρομή που ξεκινά με το πρώτο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και τις πρώιμες μελέτες και καταλήγει στα αντίγραφα που δημιουργήθηκαν στα ευρωπαϊκά εργαστήρια, την Τουρκία και την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την επιρροή που άσκησαν στην ιστορία της κεραμικής.

Μωραΐτου Μίνα Επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Η Μίνα Μωραΐτου είναι ιστορικός τέχνης ειδικευμένη στη μελέτη του ισλαμικού πολιτισμού και στην ανάδειξη των σχέσεών του με την Ελλάδα και την Ευρώπη με στόχο την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και κατανόησης των πολιτισμών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS) όπου έκανε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία της Ασιατικής Τέχνης και μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στην Ιστορία της Ισλαμικής Τέχνης. Από το 1992 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη και το 2012 ανέλαβε την επιμέλεια του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Έχει συντονίσει και επιμεληθεί εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη: «Ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού», «Thomas Hope: Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης», «Η Μαγεία των Κεραμικών Ιζνίκ» και «Δρόμοι της Αραβίας». Έχει συμβάλλει στον επιστημονικό διάλογο με συγγράμματα και διαλέξεις καθώς και με την διοργάνωση σεμιναρίων και συνεργασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αναδεικνύουν τον ισλαμικό πολιτισμό και την συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες