Kantor Jean-Michel
Graham Loren
Μιχαηλίδης Τεύκρος
Γλώσσα
Αγγλική, με ελληνικούς υποτίτλους
Ημερομηνία
19/04/2021
Διάρκεια
00:37:32
Εκδήλωση
Συναντήσεις πάνω στη Γέφυρα
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
μαθηματικά, ιστορία της επιστήμης, άπειρο, θρησκευτικός μυστικισμός, θρησκεία, θεωρία των συνόλων
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ συνεχίζει τη δραστηριότητά της με μία σειρά βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων με κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, της λογοτεχνίας και της τέχνης.
Η πρωτοβουλία της ομάδας, που τιτλοφορείται «Συναντήσεις πάνω στη Γέφυρα» –αναφορά στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και σε διάφορες μορφές πολιτιστικής δραστηριότητας-, συνεχίζεται με τη συνέντευξη που παραχώρησαν ο Γάλλος μαθηματικός και ιστορικός Jean-Michel Kantor και ο Αμερικανός καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης Loren Graham στον συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκρο Μιχαηλίδη.
Αφορμή της συζήτησης αποτελεί το βιβλίο τους “Ονοματίζοντας το Άπειρο” που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Ο Jean-Michel Kantor γεννήθηκε το 1946. Είναι μαθηματικός και ιστορικός των μαθηματικών στο Institut de Mathématiques de Jussieu στο Παρίσι, ερευνητής και ανώτερος λέκτορας στο CNRS και μέλος της λογοτεχνικής επιθεώρησης La Quinzaine Littéraire. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία, τη φιλοσοφία καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο των μαθηματικών. Έργα του είναι: Mathématiques buissonnières en Europe (2000), Mathematics East and West, Theory and Practice. The Example of Distributions (2004), Naming Infinity. A True Story of Religious Mysticism and Mathematical Creativity (μαζί με τον Loren Graham, 2009) κ.ά.
O Loren Graham γεννήθηκε το 1933 στην Ιντιάνα. Είναι Αμερικανός ιστορικός της επιστήμης και θεωρείται ο κύριος μελετητής της ρωσικής επιστήμης εκτός Ρωσίας. Για σχεδόν πενήντα χρόνια έγραψε βιβλία και άρθρα πάνω σ’ αυτό το θέμα και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στο Κολούμπια, στο Massachusetts Institute of Technology και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπου είναι ομότιμος καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης και συνεργάτης ερευνητής.
Έργα του είναι: Moscow in May 1963. Education and Cybernetics (μαζί με τον Oliver Caldwell, 1964), The Soviet Academy of Sciences and the Communist Party, 1927-1932 (1967), Science and Philosophy in the Soviet Union (1972), Between Science and Values (1981), Functions and Uses of Disciplinary Histories (επιμ. μαζί με τους Wolf Lepenies και Peter Weingart, 1983), Red Star. The First Bolshevik Utopia, by Alexander Bogdanov (επιμ. μαζί με τον Richard Stites, 1984), Science, Philosophy, and Human Behavior in the Soviet Union (1987), Science and the Soviet Social Order (επιμ., 1990), The Ghost of the Executed Engineer (1993), Science in Russia and the Soviet Union. A Short History (1993) κ.ά.
O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques». Το πρόσφατο μαθηματικό – αστυνομικό του μυθιστόρημα, Εικασία 3ν+1 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ακόμη έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.