Δήμας Χρίστος
Νικολάου Διονύσης
Γεωργακόπουλος Θοδωρής
Τσακίρης Ιωάννης
Δοξιάδης Αρίστος
Μακαντάση Φαίη
Μπαχταλιά Ρούλα
Παπακωνσταντίνου Βασίλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
02/02/2022
Διάρκεια
01:35:51
Εκδήλωση
Διαδικτυακές δημόσιες συζητήσεις "diaNEOsis LIVE"
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
διαΝΕΟσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης
Κατηγορία
Έρευνα και Ανάπτυξη
Ετικέτες
καινοτομία, αναπτυξη, νεοφυείς επιχειρήσεις
Η διαΝΕΟσις, με αφορμή τη δημοσίευση σχετικών ερευνών, διοργάνωσε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.
Στη συζήτηση την έναρξη της οποίας την έναρξη χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, και συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος συμμετείχαν οι:
- Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
- Αρίστος Δοξιάδης, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ, μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις, Partner - Big Pi Ventures
- Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις
- Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια & μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg - enter•grow•go | Eurobank, Μέλος ΕΣΕΤΕΚ
- Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος, MIT Enterprise Forum Greece
Ο Χρίστος Δήμας είναι δικηγόρος και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1980. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε το Μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE).
Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Η σημασία του εθνικού θεσμικού πλαισίου και της εγχώριας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των εθνικών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και την Ιρλανδία».
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο της εφημερίδας «Η Απογευματινή» ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC. Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE σε πρωτοετείς φοιτητές το μάθημα της «Εισαγωγής στις Πολιτικές Επιστήμες». Επίσης έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του πανεπιστημίου του Leicester σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα «Κοινωνικές Επιπτώσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet. Έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε εγνωσμένης αξίας Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Πριν θέσει υποψηφιότητα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην The Boston Consulting Group (BCG). Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς ως πρώτος βουλευτής του νομού.
Συμμετέχει στις Επιτροπές Παραγωγής-Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και είναι Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.
Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να διαβάζει βιβλία ιστορίας. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νικολέτα Συρεγγέλα και έχουν μία κόρη και έναν γιο.
Ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της «διαΝΕΟσις» από τον Ιούνιο 2015, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MSc) στο Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας.
Γεννήθηκε στο Χάβαρι Ηλείας το 1947, ομιλεί Αγγλικά, είναι έγγαμος και έχει 2 κόρες.
Διετέλεσε Πρόεδρος δ.σ. του ΙΒΕΠΕ, εκπαιδευτικού βραχίονος του ΣΕΒ (2012 – 2015) ως και Γενικός Διευθυντής και μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ (2006 – 2012).
Διαθέτει βαθιά γνώση της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων και στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο Διονύσης Νικολάου υπήρξε από το 1983 ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της τότε ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με πλούσια εμπειρία σε όλους τους κλάδους της όπως γάλα, χυμούς, παγωτά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος δ.σ. και Διεθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. (1996 – 2005) και ηγήθηκε της επέκτασης της εταιρείας στην Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη με την ίδρυση θυγατρικών παραγωγικών μονάδων και δικτύων διανομής στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία.
Στα προηγούμενα χρόνια ήταν Marketing Director της εταιρείας (1983 – 1992) με κύρια ευθύνη την ανάπτυξη και το λανσάρισμα δεκάδων νέων καινοτόμων προϊόντων και ισχυρών brands στο γάλα, τα παγωτά και τους χυμούς όπως LIFE, MILΚO, MAGNUM κ.α.
Ακολούθως ανέλαβε την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και την οργάνωση – διοίκηση της νεοϊδρυθείσας αυτοτελούς μονάδας γιαουρτιού ΔΕΛΤΑ με 250 θέσεις εργασίας ως Γενικός Διευθυντής (1992 – 1996).
Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος δ.σ. του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος» (2004 – 2010) και μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).
Ο Γιάννης Τσακίρης κατέχει πτυχίο Μηχανικού Μεταλλείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Imperial College του Λονδίνου. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ΑΕΕ Αργυρομεταλευμάτων & Βαρυτίνης όπου και εργάστηκε για πέντε χρόνια στην παραγωγή, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, όπου και ήταν υπεύθυνος για τα νέα προϊόντα.
Από το 2000 έως το 2006 ήταν στην ομάδα διοίκησης της Vectis Capital, μια εταιρία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το 2006 όπου και κατείχε τη θέση του Principal για τις αναπτυσσόμενες αγορές κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια ήταν επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, και επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών προϊόντων. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υφυπουργού, ήταν προϊστάμενος του τμήματος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες γειτονίας της ΕΕ στη Διεύθυνση του Mandate Management στο κομμάτι του equity.
Από τη μεριά των πρωτοβουλιών για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προώθησέ και ανέπτυξε το Equifund για την Ελλάδα, το Western Balkan Enterprise Development & Innovation Facility για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το JEREMIE για την Ελλάδα και την Κύπρο, το Portuguese Venture Capital Initiative για την Πορτογαλία, το Grater Anatolia Guarantee Facility για την Τουρκία, το DCFTA Guarantee Facility για Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία, κλπ.
Έχει μεγάλη εμπειρία στα κεντρικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund (“GEEREF”) το οποίο και είναι μια καινοτόμα σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση ενεργειακών projects σε αναδυόμενές αγορές. Δίδαξε στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, στα μεταπτυχιακά προγράμματα και πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματικών συμμετοχών.
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων. Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει συνεργαστεί από κοντά με δεκάδες επιχειρηματίες. Από το 2010 γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς στην ελληνική οικονομία. Ιστολογεί στο aristosd.wordpress.com.
Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις".
Η διδακτορική της διατριβή (Ph.D.) ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ με τίτλο “Trade Policy under Imperfect Competition”. Υπήρξε Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post-Doctoral fellow) σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε βραβεία/υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ».
Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η Ρούλα Μπαχταλιά είναι Διευθύντρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής egg - enter•grow•go. Το egg - enter•grow•go αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματικούς επιταχυντές στην Ελλάδα. Το egg αποτελείται από δύο διακριτές πλατφόρμες υποστήριξης, την Πλατφόρμα “Start-Up” η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες και νεοφυείς εταιρείες, την Πλατφόρμα “Scale-Up” η οποία απευθύνεται σε πιο ώριμα start-ups που αναζητούν τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης και το Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας στους τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού. Αποτελεί μία πρωτοβουλία της Τράπεζας Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia του Ε.Κ. Αθηνά.
Η Ρούλα Μπαχταλιά έχει 25ετή πορεία στην ανάπτυξη & διοίκηση ομάδων & καναλιών πωλήσεων στον ευρύτερο χώρο των Νέων Τεχνολογιών, ενώ έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε τεχνικές Μάρκετινγκ & στρατηγικής ανάπτυξης νέων αγορών και οικοσυστημάτων. Είναι κάτοχος Master σε Business Administration από το Bath University της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι συν-ιδρυτής της COGNITOR AI και Managing Partner της P Square Ventures και της Blue Dome Capital, ενώ έχει επενδύσει σε αρκετές startups. Είναι υπεύθυνος ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι μέλος του ΔΣ της εταιρίας ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των εξειδικευμένων χημικών και της βιοτεχνολογίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και του τμήματος Ναυπηγών του MIT. Είναι ιδρυτικό μέλος toy StartSmart South-Eastern Europe (πρώην MIT Enterprise Forum Greece).