Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Καινοτόμο Εργαστήριο για την Ελληνική Γλώσσα στα Δημόσια Έγγραφα της ΕΕ - Εισαγωγικές ομιλίες

Καμτσίδου Ιφιγένεια, Γκασούκα Μαρία

27 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 796
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καινοτόμο εργαστήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του καινοτόμου αυτού εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οδηγοί για τη σωστή συγγραφή διοικητικών κειμένων και εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα έγινε παρουσίαση του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας. Αναλύθηκαν επίσης προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις σχετικά με την ποιότητα των κειμένων και της χρήσης της ορολογίας στην ελληνική και ενωσιακή δημόσια διοίκηση.


Η επιμορφωτική δράση απευθυνόταν σε όλα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, άνδρες και γυναίκες, που συντάσσουν κείμενα τα οποία ξεπερνούν τα όρια της ελληνικής επικράτειας και απαιτείται να μεταφραστούν σε γλώσσες της ΕΕ (π.χ. τελωνειακοί, εφοριακοί, πολιτικοί μηχανικοί, στελέχη από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.ά.). Στο πλαίσιο του καινοτόμου αυτού εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οδηγοί για τη σωστή συγγραφή διοικητικών κειμένων και εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα έγινε παρουσίαση του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας. Αναλύθηκαν επίσης προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις σχετικά με την ποιότητα των κειμένων και τη χρήσης της ορολογίας στην ελληνική και ενωσιακή δημόσια διοίκηση.

Ειδικότερα αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικές ενότητες: 1. Η ελληνική γλώσσα στην ΕΕ: προκλήσεις και διακυβεύματα. 2. Διασφάλιση και Έλεγχος Ποιότητας των Μεταφράσεων στην Ελληνική Γλώσσα στο πλαίσιο της ΕΕ. 3. Το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας. 4. Ένταξη της Ισότητας των Φύλων στη Γλώσσα των Διοικητικών Εγγράφων. 5. Η Γλώσσα της Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης συγκροτήθηκαν δύο επιμέρους ομάδες εργασίας που διαπραγματεύθηκαν τα εξής θέματα: «Ποιότητα κειμένων της ελληνικής και της ενωσιακής διοίκησης: προβλήματα και δυνατότητες συνεργασίας» και «Παραγωγή και Τυποποίηση Ορολογίας στην Ελληνική και Ενωσιακή Δημόσια Διοίκηση».

Την επιστημονική ευθύνης της δράσης είχε η Αγγελική Μπουρμπούλη, Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας του ΕΚΔΔΑ, και την οργανωτική η Χαραλαμπία Δουλή, στέλεχος του ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ.


Καμτσίδου Ιφιγένεια Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)
Η Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του κλάδου Δημοσίου Δικαίου με ειδικότερη κατεύθυνση « Γενική θεωρία του Δικαίου » του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου ParisX-Nanterre και έχει αναγορευτεί διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου (ΠανεπιστήμιοParisX- Nanterre). Είναι αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και δικηγόρος, ενώ έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ (Γαλλία) και της Μεσίνα (Ιταλία).

Διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο, Συνταγματικές Ελευθερίες, Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτειολογία και Δίκαιο, Φύλο, Ισότητα σε προπτυχιακό επίπεδο και Συνταγματικό Δίκαιο σε μεταπτυχιακό επίπεδο.Τα έτη 2012 και 2013 ήταν μέλος της Επιτροπής των Εισαγωγικών Εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ από το 2013 είναι Αξιολογήτρια των ερευνητικών προτάσεων του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, Πανεπιστημίου και Έρευνας(Ministero dell’Istruzione dell’Università e della Ricerca-MIUR), με ανάθεση της αξιολόγησης της ερευνητικής πρότασης με θέμα IslamicConstitutionalism (αρ. πρωτ. 2012FEHTTC/2012).

Μέλος της Νομικής Επιτροπής του Α.Π.Θ. από το 2003 μέχρι σήμερα. Μέλος της επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975/86/01 (2006 – 2008). Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Γ.Γραμματείας Ισότητας για το σχέδιο νόμου για την ουσιαστική ισότητα των φύλων (Αύγουστος 2010- Σεπτ. 2011). Μέλος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. από το ακ. έτος 2013/14

Επιστημονική υπεύθυνη (2008-09) του ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Μεταμορφώσεις της ιδιότητας του πολίτη στο εθνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του νομικού περιοδικού «ΑΡΜΕΝΌΠΟΥΛΟΣ» από το 2004 μέχρι το 2010 και της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού ΔιΜΜΕ (Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) από την ίδρυσή του (2004) μέχρι σήμερα.
Συμμετέχει σε επιστημονικούς φορείς όπως είναι ο Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης», του οποίου υπήρξε Γραμματέας, και η Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων.

Έχει συγγράψει μονογραφίες που επικεντρώνονται σε ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών και προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς και μελέτες που κινούνται στους παραπάνω τομείς.

Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. (ΕΚΔΔΑ).
Γκασούκα Μαρία Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ , Αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η Μαρία Γκασούκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης. Είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων στο πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ κείμενα της έχουν μεταφραστεί στα Τουρκικά. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και αξιολογήσει σημαντικό αριθμό έμφυλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών. Είναι η συντάκτρια του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2007-2013» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η συγγραφέας των «Οδηγών Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Δημόσια Έγγραφα» της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι προέκυψαν από έρευνες και στις δύο χώρες. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας «ΑΙΓΑΙΟ 50-50 Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητήριου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ). Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και καλά Ρωσικά.

Σχετικές ομιλίες