Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κακοποίηση - παραμέληση στην παιδική ηλικία: Επιπτώσεις στη σωματική υγεία

Παπαευαγγέλου Βάνα, Σολδάτου Αλεξάνδρα

1 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:23:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 681
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ένωση «Μαζί για το Παιδί», Ημερίδα για την Παιδική Κακοποίηση

Το τρίπτυχο κατά της κακοποίησης:
Ενημέρωση, Πρόληψη, Επικοινωνία

Μόλις το 1% των περιστατικών παιδικής κακοποίησης καταγγέλλεται στις Αρχές

Ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις ανησυχητικές και δεν είναι άλλο απ’ αυτό της παιδικής κακοποίησης αναλύθηκε από επιστήμονες και ειδικούς σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ

«Στην παιδική κακοποίηση βλέπουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και βαθύ. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων, «Π. & Α. Κυριακού» και αντιπρόεδρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Ιωάννη Παπαδάτο.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Με βάση τις εκτιμήσεις, στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 2 παιδιά στη χώρα μας έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον μίας εμπειρίας σωματικής βίας, το 1 στα 10 παιδιά έχουν πέσει θύματα σε περιστατικά σεξουαλικής βίας, ενώ σχεδόν 3 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι είναι παραμελημένα. Παράλληλα, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

Η σημασία της Επικοινωνίας

Ο κοινός παρονομαστής που επισήμαναν έντονα οι ειδικοί ήταν η «επικοινωνία». Αυτή που πρέπει να αναπτυχθεί στους κόλπους της οικογένειας καθώς η πρόληψη για το οποιοδήποτε συμβάν είναι σίγουρα καλύτερη του «θεραπεύειν». Η ενημέρωση απαιτείται καθώς αυτή είναι η βάση της επικοινωνίας.

Ένα πρόβλημα που αποκαλύπτεται παρεμπιπτόντως

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ Αττικόν και η Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» ανέπτυξαν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την παραμέληση των παιδιών.

Αναφέρθηκαν οι άμεσες επιπτώσεις (σοβαροί τραυματισμοί, αναπηρία, έως και θάνατος) με συγκεκριμένα παραδείγματα από την κλινική εμπειρία, οι απώτερες επιπτώσεις (νοσήματα στην ενήλικο ζωή) με επιδημιολογικά, πειραματικά και εργαστηριακά δεδομένα και οι επιπτώσεις για την υγεία της επόμενης γενιάς με πολύ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».

Παπαευαγγέλου Βάνα Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιµωξιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ - Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είναι παιδίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στις λοιμώξεις. Μετά την αποφοίτηση της από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ μετέβη στις ΗΠΑ όπου εκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική και, στη συνέχεια, στις παιδιατρικές λοιμώξεις. Μετά την επιστροφή της από τις ΗΠΑ το 1996, υπηρέτησε και στις 3 Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ (στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και ΑΤΤΙΚΟΝ). Αφιερώνει το χρόνο της στην κλινική άσκηση της γενικής παιδιατρικής και της παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας, στην εκπαίδευση των φοιτητών και ειδικευομένων παιδιατρικής, καθώς και στην έρευνα. Από το Σεπτέμβριο 2013 ανέλαβε τη διεύθυνση της Γ΄ Παιδιατρικής κλινικής.

Τα κλινικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται κυρίως στα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (ηπατίτιδες, ανεμευλογιά, κοκίτης, κλπ) και στις συγγενείς λοιμώξεις, τις λοιμώξεις δηλαδή που μεταδίδονται από τη μητέρα στο νεογνό κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό (κυτταρομεγαλοϊός, HIV, ηπατίτιδα Β και C). Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σολδάτου Αλεξάνδρα Παιδίατρος - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Β’ Παιδιατρική Κλινική, «Π&Α Κυριακού»

Η Αλεξάνδρα Σολδάτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα το 1997. Ακολούθως ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο University of lowa Hospitals and Clinics, στην lowa των Η.Π.Α. Το 2002 στο τέλος της ειδικότητας, έλαβε το δίπλωμα American Boards of Pediatrics. Ακολούθως, μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο. Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ελπίδα-Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με το οποίο διατηρεί επιστημονική συνεργασία.

Υπηρετεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2004 με πλήρη κλινικά καθήκοντα επιμελήτριας Παιδιατρικής αρχικά ως Επιστημονικής Συνεργάτης (Π.Δ 407/80) της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και ακολούθως ως μέλος Δ.Ε.Π στη Β’ Παιδιατρική Κλινική. Είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και εταίρος (Fellow) της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP). Από το 2015, συνεργάζεται εντατικά με την ομάδα της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ στην ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της κακοποίησης και παραμέλησης του παιδιού για επαγγελματίες υγείας. Το 2017 επισκέφθηκε το Yale Child Abuse Program με υποτροφία του U.S Department of State. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες