Ζερεφός Στέλιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/05/2018
Διάρκεια
15:13
Εκδήλωση
Διεθνής Ημέρα Φωτός
Χώρος
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Διοργάνωση
ΠΜΣ Σχεδιασμός Φωτισμού - Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Διεθνής Ημέρα Φωτός, φως, φωτισμός
Η Διεθνής Ημέρα του Φωτός είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που παρέχει ετήσια ένα σημείο αναφοράς για την εκτίμηση του φωτός και του ρόλου που διαδραματίζει στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στην αειφόρο ανάπτυξη και σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η ιατρική, η ενέργεια και η τέχνη. Η ευρεία θεματολογία για το φως επιτρέπει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καταδεικνύουν πώς η επιστήμη, η τεχνολογία, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της UNESCO - εκπαίδευση, ισότητα και ειρήνη.
Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι η μοναδική Σχολή στην Ελλάδα που προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές στο σχεδιασμό φωτισμού μέσω του ομώνυμου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών που αφορούν στη Μετεωρολογία, στη Γεωπονία και γενικότερα στο Περιβάλλον, καθώς επίσης στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου – περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου μαζί με το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Φωτός 2018 υλοποίησαν δράσεις που είχαν ως στόχο τη διάδοση της σημασίας του φωτός και του φωτισμού στο ευρύ κοινό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η μετάδοση της γνώσης πραγματοποιήθηκε μέσω διαλέξεων, οι οποίες προσεγγίζουν το φως μέσω της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της φυσικής, του περιβάλλοντος, της ψυχολογίας και της φυσιολογίας του ανθρώπου.
Ο Στέλιος Ζερεφός είναι Αρχιτέκτων μηχανικός και Καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ε.Α.Π. από το 2009. Ασκεί την αρχιτεκτονική από το 1999, έπειτα από σπουδές στα πανεπιστήμια του Plymouth (Ηνωμένο Βασίλειο), της California στο Λος Άντζελες (Η.Π.Α.) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2004. Στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού», ενώ έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., στην ομάδα κτηριακού περιβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. και στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Επίσης, έχει κληθεί για διαλέξεις σε Σχολές του Εξωτερικού όπως στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Lighting design του Hochschule Wismar, στην ESAD Matosinhos στο Porto και στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.
Είναι μέλος διεθνών και εθνικών επιστημονικών οργανισμών και Επιτροπών και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει 41 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές με αρκετές ετεροαναφορές. Επίσης, έχει συγγράψει δύο πανεπιστημιακά βιβλία για το σχεδιασμό φωτισμού, καθώς και την απόδοση στα Ελληνικά των δέκα βιβλίων του Βιτρούβιου. Μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπίας του COST ES1204 Loss of the Night Network της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με θέματα φωτορρύπανσης και του COST C13 Glass and Interactive Building Envelopes. Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία και διακρίσεις σε επτά διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σημαντικότερα εκ των οποίων το βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του ιστορικού συγκροτήματος του Ε.Α.Α., το πρώτο βραβείο για το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και διάκριση στο διαγωνισμό για το Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα.