Παπαναστασίου Μαρία
Χρυσοχόου Ξένια
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/05/2022
Διάρκεια
00:10:03
Εκδήλωση
Το '21 σήμερα: Aναπαραστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης στην Τέχνη και στον Λόγο 200 χρόνια μετά (Επιστημονική διημερίδα - 1η ημέρα)
Χώρος
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Ιστορία
Ετικέτες
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, graphic novels
Η διημερίδα με τίτλο "Το '21 σήμερα: αναπαραστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης στην τέχνη και στον λόγο, 200 χρόνια» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του graphic novel «21-Η μάχη της πλατείας» (εκδόσεις Ίκαρος) και της ομώνυμης έκθεσης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Η διημερίδα επιχειρεί να προσφέρει στην ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις αποτυπώσεις της Ελληνικής Επανάστασης, στην Ιστοριογραφία, στον Λόγο και στις Τέχνες (Ιστοριογραφία, Μουσειολογία, Οπτική Αφήγηση, Πολυμέσα, Λογοτεχνία, Ζωγραφική, Comics, Εικονογράφηση, Εκπαίδευση κλπ). Στοχεύει στην καταγραφή και στην ερμηνεία της σύγχρονης στάσης του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση, επιδιώκει να αναδείξει πώς και με ποιους τρόπους διαδίδονται στο ευρύ κοινό ιδεολογικές ερμηνείες σχετικά με το 1821, που παράγονται σήμερα, μέσω της εικόνας και του λόγου, και εάν και με ποιον τρόπο οι ερμηνείες αυτές εμπεριέχουν αναστοχασμούς και οράματα που αφορούν στον 21ο αιώνα.
Στο πλαίσιο αυτό προσκλήθηκαν καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές και δημιουργοί όλων των αναφερόμενων πεδίων να συμμετέχουν και συμβάλλουν με το έργο τους στους προβληματισμούς της διημερίδας.
Η επιστημονική διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» – «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» (Αριθμός πρότασης: 20) και την επιστημονική συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΤΠΤΕ). Το όλο έργο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Η καθηγήτρια Ξένια Χρυσοχόου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΠΨ) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rene Descartes-Paris V (PhD 1996). Εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια στη Γαλλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν έρθει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών όπου είναι σήμερα Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας και Διευθύντρια του ομώνυμου εργαστηρίου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κατασκευή της ταυτότητας στις φιλελεύθερες κοινωνίες, θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας, πολιτικής συμμετοχής και ιδεολογιών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για θέματα ισότητας και δικαιοσύνης στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Έχει συγγράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και βιβλία και έχει διευθύνει ειδικά τεύχη και συλλογικούς τόμους σε αυτά τα θέματα.
Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και υπήρξε μέλος διεθνούς δικτύου που διευρευνούσε τα αίτια που εμποδίζουν την πρόοδο των γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο. Υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχολογίας και από τη θέση της Γραμματέως, και υπήρξε Σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα πολυπολιτισμικότητας (2004-2005). Είναι σήμερα Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).