Νούνεσης Γεώργιος
Βεκίνης Γιώργος
Αρκάς Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/07/2022
Διάρκεια
00:38:04
Εκδήλωση
57ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες, Εκπαίδευση
Ετικέτες
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Θερινό Σχολείο 2022
Το Θερινό Σχολείο επέστρεψε φέτος στο Δημόκριτο. Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών διοργανώσεων, το 57ο Θερινό Σχολείο επέστρεψε δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος από 11 έως 15 Ιουλίου 2022.
Live ομιλίες, προσκεκλημένοι ερευνητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, επισκέψεις σε εργαστήρια συναντήσεις με τους Ερευνητές του Δημόκριτου, αλλά και ειδικές θεματικές ενότητες, στρογγυλά τραπέζια και άλλα πολλά είχαν στόχο να μυήσουν τους συμμετέχοντες φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης στη διαθεματική έρευνα.
Κάθε ημέρα περιείχε θεματικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Δημόκριτος. Οι θεματικές περιοχές είναι:
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και
• Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά
Από το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ δεν έλειψαν οι επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορες επιδείξεις ερευνητικών οργάνων και να γνωρίσουν υποδομές στις οποίες δεν επιτρέπεται κανονικά η είσοδος.
Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις δυνατότητες μεταπτυχιακών σπουδών στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ εκπρόσωποι εταιρειών τους μίλησαν για ευκαιρίες καριέρας.
Τέλος συνεχίστηκε και φέτος η πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία «Τhe Research Matchmaking Event» όπου, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις (μέσω ειδικής πλατφόρμας) με ερευνητές του «Δημοκρίτου», οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου και να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας με διάφορα ερευνητικά εργαστήρια με σκοπό την εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχικής εργασίας ακόμα και τη διεξαγωγή έρευνας για την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού σε συνεργασία με καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της πρώτης ημέρας του Θερινού Σχολείου.
Ο Γεώργιος Νούνεσης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Πειραματική Φυσική Στερεάς Κατάστασης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Μετά από τρία χρόνια μεταδιδακτορικής έρευνας στο Τμήμα Χημείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), εργάσθηκε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Francis Bitter National Magnet Laboratory του MIT.
Από το 1995 είναι ερευνητής στο «Δημόκριτο» και από το 2002 διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας. Υπήρξε, επίσης, προσκεκλημένος καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Μπορντό Ι (2010) και προσκεκλημένος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο Πολ Πασκάλ του CNRS στη Γαλλία (2013).
Έχει τιμηθεί με ερευνητικά βραβεία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτσης και το Εμπειρίκειο Ίδρυμα, καθώς και με τη διάκριση «Alan Berman Publication Award» των ΗΠΑ (1995). Το 2013 υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας που τιμήθηκε με το βραβείο «Fertility and Sterility Investigator Achievement Award» της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται σε τομείς της μοριακής βιοφυσικής, καθώς και της φυσικής χαλαρής ύλης, με ιδιαίτερη έμφαση σε υβριδικά νανοδομημένα υλικά.
Είναι Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2017.
Ο Δρ. Γεώργιος Βεκίνης είναι Διευθυντής Ερευνών, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο BSc [Hons (1981 και PhD (1986) στην Φυσική από το University of the Witwatersrand, Johannesburg, Νότιος Αφρική και MBA (Core) από το Open University, UK. Οι καθηγητές του για το PhD Thesis ήταν οι Prof FRN Nabarro, FRS και Prof S. Luyckx και η διατριβή πραγματευόταν το βιομηχανικό υλικό WC-Co. Ο Δρ. Βεκίνης μιλά άπταιστα Αγγλικά και Ελληνικά και είναι μέλος του UK Institute of Linguists και του Materials Research Society.
Ο Δρ. Βεκίνης έχει εργαστεί σε διάφορα θέματα έρευνας και ανάπτυξης από το 1980, στην βιομηχανία (Boart International Ltd, S. Africa 1980-1981, Κεραμουργία ΣΕΔΕΣ ΑΕΒΕ 1992-1994), σε Πανεπιστήμια (Witwatersrand, S. Africa, 1981-1984, Cambridge, UK 1987-1990) και στο Κέντρο Ερευνών «Council for Scientific and Industrial Research (CSIR)», στη Νότιο Αφρική, 1984-1987.
Έχει διδάξει Φυσική και Μηχανική Υλικών σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια Witwatersrand, S. Africa, U. Cambridge, UK, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και έχει επιβλέψει πάνω από 20 φοιτητές για την πτυχιακή τους ερευνητική εργασία, 7 φοιτητές για την διατριβή τους για το MPhil και 4 φοιτητές για το PhD στα πιο πάνω Πανεπιστήμια καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Coventry, UK όπου υπήρξε External Higher Degree Supervisor. Επίσης υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στο Engineering Department, Cambridge U. UK, Technion U. Israel και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Βεκίνη έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα περιοχών και συμπεριλαμβάνουν σύνθετα υλικά με πολυμερικές και κεραμικές μήτρες, βιοκεραμικά, κεραμικά για ηλεκτρονικές και δομικές εφαρμογές, μελέτες αντοχής και δυσθραυστότητας σκληρών υλικών, σύνθεση ανόργανων καταλυτών με τη μέθοδο της στερεάς καύσης (SHS), θέρμανση υλικών με μικροκύματα, σύνθεση διαμαντιών, εκτριβή και διάβρωση υλικών, μικρομηχανική σύνθετων υλικών, διεπιφάνειες μετάλλων-κεραμικών, SiC/SiC για τον αντιδραστήρα σύντηξης, ετερογενείς καταλύτες, κεραμικά πυρίμαχα, διεργασίες υπερυψηλών πιέσεων, υβριδικά υλικά για προστασία διαστημοπλοίων και άλλα. Έχει καταθέσει 6 πατέντες και έχει δημοσιεύει περίπου 50 δημοσιεύσεις με κριτές, περίπου 100 παρουσιάσεις σε συνέδρια, και πολλές ομιλίες σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, πολλές κατόπιν πρόσκλησης, παγκοσμίως.
Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι:
· Σύνθεση ανόργανων καταλυτικών και πυρίμαχων υλικών με καύση στερεάς κατάστασης (SHS)
· Σύνθετα κεραμικά με βάση το SiC (ινώδη, με σωματίδια)
· Θερμομηχανικά προστατευτικά συστήματα για διαστημόπλοια (ESA/ESTEC 2008, EC/Space RastasSpear 2010-2013, EC/Space HYDRA 2012-2015)
. Νέα μέθοδος θερμικού ψεκασμού "CAFSY" για σκληρές διαμεταλλικές επικαλύψεις NiAl (ΕΛΜΗΤΕΚ, 2013)
. Υλικά υπερυψηλής θερμοκρασίας για θαλάμους καύσης πυκρών πυραύλων δορυφόρων (EC/Space Pulcher 2013-2015)
. Νέος αισθητήρας διάβρωσης συστημάτων θερμικής προστασίας διαστημοπλοίων (ESA/ESTEC 2014)
· Επεξεργασία βιομηχανικών υλικών και αποβλήτων με μικροκύματα (ΑΙΤ ΑΕΒΕ)
Από το 1984, ο Δρ Βεκίνης είναι Σύμβουλος Προηγμένων Τεχνολογιών στους κλάδους των παραδοσιακών και προηγμένων κεραμικών σε Ν. Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν μέλος της ομάδας «Μεταφοράς Τεχνολογίας» του κέντρου ερευνών CSIR της Ν. Αφρικής. Από το 1988 είναι Σύμβουλος Διαχείρισης Καινοτομιών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διοργανώνει σεμινάρια Στρατηγικής Αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (προγράμματα της ΕΕ PROFATIP, ESS και ESIC) καθώς επίσης και αξιολογήσεις αντίκτυπου τεχνολογιών και αξιολογήσεις επιχειρηματικού ρίσκου για έργα ΕΤΑ της ΕΕ. Έχει διατελέσει αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για τα προγράμματα πλαίσια FP5 και FP6 της ΕΕ. Από το 1999 μέχρι το 2008 ήταν αξιολογητής και εκτιμητής ολοκληρωμένων έργων ΕΤΑ της ΕΕ (προγράμματα της ΕΕ EVIMP1 και EVIMP2) όπου διεξήγε γύρω στις 100 αξιολογήσεις έργων στα FP3, FP4 και FP5. Για τα ίδια έργα, διεξήγε 6 Κλαδικές Τεχνολογικές μελέτες καθώς και τις μεθοδολογίες των προγραμμάτων EVIMP1 (FP3+4) and EVIMP2 (FP5). Το έργο του στα πλαίσια των συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ΕΕ έχουν καλύψει τεχνολογίες σε κλάδους όπως υγεία και ασφάλεια, νανοτεχνολογίες, νέα υλικά, τεχνολογίες μεταφορών και αεροδιαστημικής, βιομηχανική παραγωγή και τηλεπικοινωνίες και άλλα. Πρόσφατα είναι αξιολογητής στο πρόγραμμα της ΕΕ “SMEpact” για την αξιολόγηση του αντίκτυπου τεχνολογιών ΕΤΑ σε έργα και MME στα προγράμματα FP5 and FP6.
Από το 2003 έως το 2006 ήταν Εισηγητής και αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Νέα Υλικά» του εθνικού έργου «Προοπτική Διερεύνηση – Foresight – στην Ελλάδα 2021» της ΓΓΕΤ.
Το 2005 ο Δρ. Βεκίνης ίδρυσε και είναι Πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας “Προηγμένες Βιομηχανικές Τεχνολογίες” (A.I.T. SA) ως spin-off του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".
Τo 2014 εξέδωσε το βιβλίο "Technology Transfer in Practice: from Invention to Innovation".
To 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας Συμπυκνωμένης Ύλης (EEETSY).
Ο Δρ. Μιχαήλ Αρκάς γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1988-92) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (Πανεπιστήμιο Αθηνών) στην περιοχή των θερμοτροπικών υγρών κρυστάλλων τεταρτοταγών αμμωνιακών αλάτων υπό την επίβλεψη του Δρ. Κ. Μ. Παλαιού στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών (1992-1997) ήταν κατά διαστήματα επισκέπτης μεταπτυχιακός υπότροφος στο "Institut de Physique et de Chimie des Materiaux de Strasbourg" του CNRS στη Γαλλία. Συνέχισε το έργο του ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Φεβρουάριο του 2017 είναι ερευνητής στο εργαστήριο «Νανοϋλικά οργανωμένης υπερμοριακής δομής». Είναι συν-συγγραφέας 26 δημοσιεύσεων σε περιοδικά με κριτές 4 κεφαλαίων σε βιβλία και 7 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Τα κύρια τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις περιοχές των υγρών κρυστάλλων και των δενδριτικών πολυμερών.