Μαλλέ Δέσποινα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/05/2011
Διάρκεια
17:47
Εκδήλωση
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Κυτταρολογίας
Χώρος
Ξενοδοχείο The Westin Athens Astir Palace
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας
Κατηγορία
Κυτταρολογία
Ετικέτες
καρκίνος του πνεύμονα
Η καρκινογένεση στον πνεύμονα είναι μια πολυσταδιακή διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας επισυμβαίνουν πολλαπλές γενετικές μεταβολές, που διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ ογκογονιδίων και ογκοκατασταλτικών γονιδίων.
Η ιστολογική κατάταξη του καρκίνου του πνεύμονα που ισχύει σήμερα είναι αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( WHO/ IASLC 2004). Ωστόσο, η International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC), σε συνεργασία με την American Thoracic Society ( ATS) και την European Respiratory Society (ERS), δημοσίευσαν πρόσφατα (2/2011), την νέα ταξινόμηση των Αδενοκαρκινωμάτων του Πνεύμονα, σύμφωνα με την οποία:
• προστίθεται στις προδιηθητικές αλλοιώσεις του πνεύμονα, το αδενοκαρκίνωμα in situ (AIS)
• καθορίζονται τα κριτήρια διάγνωσης του μικροδιηθητικού αδενοκαρκινώματος πνεύμονα (ΜΙΑ)
• προτείνεται η κατάργηση του όρου «Βρογχοκυψελικό καρκίνωμα»
• και του όρου «διηθητικό αδενοκαρκίνωμα με μικτούς ιστολογικούς υποτύπους», ενώ αντιπροτείνεται η αναφορά του κυρίαρχου ιστολογικού υποτύπου και η ημιποσοτική εκτίμηση των υπολοίπων.
Η κυτταρολογική διαγνωστική προσέγγιση επιτυγχάνεται με την εξέταση ενός από τα παρακάτω υλικά : πτύελα, ψήκτρα, έκπλυμα, BAL, ΤΒΝΑ, EBUS, διαθωρακική FNΑ ή με το συνδυασμό τους, αυξάνοντας την ευαισθησία στο ~96% και τη διαγνωστική ακρίβεια στο ~97%.
Δεδομένου ότι το 70% των καρκινωμάτων του πνεύμονα διαγιγνώσκεται σε κυτταρολογικά υλικά και βιοψίες βρόγχου, προτείνεται για πρώτη φορά από την IASLC/ ATS/ ERS (2/2011), μια κυτταρολογική ταξινόμηση και αναπτύσσεται αλγόριθμος κυτταρολογικής διαγνωστικής προσέγγισης.
O διαχωρισμός των καρκινωμάτων σε μικροκυτταρικά και μη μικροκυτταρικά, με βάση την κυτταρομορφολογία κρίνεται απαραίτητος, ωστόσο είναι πλέον επιβεβλημένος ο καθορισμός του ακριβούς ιστολογικού τύπου, μέσω της εφαρμογής ειδικών τεχνικών ανοσοκυτταροχημείας και μοριακής βιολογίας.
Η ιστολογική τυποποίηση των νεοπλασμάτων του πνεύμονα προσδιορίζει τη βιολογική τους συμπεριφορά, ενώ οι πληροφορίες που προσφέρουν νεώτερες τεχνικές όπως IHC, mutation specific PCR, FISH, CISH, βοηθούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους με στοχευμένες θεραπείες.