Σημαντώνη - Μπουρνιά Εύα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/03/2024
Διάρκεια
00:49:23
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Ένωσης Δροσοπηγητών Λακωνίας "Η Τσεροβά"
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης, Amalia Hotel Athens
Διοργάνωση
Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας "Η Τσεροβά"
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Καρθαία, Κέα, ακρόπολη, ναοί, δημόσια κτίρια, ανάδειξη μνημείων
Η Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας «Η Τσεροβά» διοργάνωσε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο AMALIA HOTEL ATHENS, διάλεξη με θέμα «Καρθαία. Ελαχύνωτον στέρνον χθονός».
Ομιλήτρια:
Εύα Σημαντώνη—Μπουρνιά
Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ
Η Καρθαία, μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη της Κέας με επικράτεια που εκτεινόταν σε ολόκληρο το νοτιο-ανατολικό τμήμα του νησιού, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη γεωμετρική περίοδο (8ο π.Χ. αι.) έως την ύστερη αρχαιότητα (7ο μ.Χ. αι.), φθάνοντας σε μέγιστη ακμή κατά τους αρχαϊκούς χρόνους (6ο π.Χ. αι.). Η παρουσίαση θα εστιάσει στο κέντρο της αρχαίας πόλης με την τειχισμένη ακρόπολη, τους ναούς και τα δημόσια κτήρια, καθώς και στην προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά το διάστημα 2001-2015 για τη στερέωση και ανάδειξη των μνημείων αυτών με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να φανεί η αισθητική σημασία της περιοχής και η ανάγκη να προστατευθεί, κατά το δυνατόν, αυτό το μοναδικό σύνολο από τη φθορά του χρόνου και από την ανθρώπινη απληστία.
Η Ευαγγελία Σημαντώνη - Μπουρνιά είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Α:ρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου από το 1970 έως το 2013, αναλαμβάνοντας —πέραν της διδασκαλίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο—πολλές θέσεις ευθύνης. Έχει διδάξει στην Ecole Pratique des Hautes Etudes της Γαλλίας, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή Αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συγγράψει επτά μονογραφίες και πάνω από 120 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, με θέματα σχετικά με την ελληνική αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων. Έχει επιμεληθεί την έκδοση 16 τόμων και πέντε παραρτημάτων του επιστημονικού περιοδικού «Αρχαιογνωσία». Έχει πλούσια ανασκαφική και αναστηλωτική δραστηριότητα στη Χίο, στη Νάξο (1970-1975 και 1986-2000) και στην Κέα (2001-2015).
Η στερέωση/ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στον Γύρουλα Σαγκρίου Νάξου και στην Καρθαία Κέας τιμήθηκαν με το Πανευρωπαϊκό Βραβείο της Europa Nostra για το 2003 και το 2017.