Μαυρουδής Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/04/2012
Διάρκεια
21:11
Εκδήλωση
39o Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού
Χώρος
Ξεονοδοχείο Athenaeum Intercontinental
Διοργάνωση
Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
Κατηγορία
Ενδοκρινολογία
Ετικέτες
κατάθλιψη, οστεοπόρωση
Υπάρχει πράγματι σχέση μεταξύ οστεοπόρωσης και κατάθλιψης; Για καιρό τα ερευνητικά δεδομένα ήταν ασαφή και αντικρουόμενα. Οι λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο σχετίζονται τόσο με τις διαφορές των μελετηθέντων πληθυσμών, όσο και στην έλλειψη διαγνωστικών κριτηρίων για την κατάθλιψη, καθώς επίσης και στην επίδραση φαρμάκων ή άλλων παραγόντων που δεν μπορούν να προσμετρηθούν.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ολοένα και περισσότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η κατάθλιψη είναι παράγοντας πρόκλησης οστεοπόρωσης. Για την ακρίβεια, έχει διαπιστωθεί ότι τα σεροτονεργικά μεταβολικά μονοπάτια παίζουν σημαντικό ρόλο στην οστική ομοιόσταση. Τόσο η κατάθλιψη αυτή καθεαυτή, όσο και η αντικαταθλιπτική αγωγή, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών ο οποίος φαίνεται να διαμεσολαβείται από το 5-HT μονοπάτι (χωρίς αυτό να αποκλείει και την ύπαρξη άλλου μηχανισμού).
Ανεξάρτητα από τα αίτια της κατάθλιψης, οι καταθλιπτικοί ασθενείς (και κυρίως οι γυναίκες και όσοι υποφέρουν από βαριά κατάθλιψη) θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις για την διάγνωση της οστεοπόρωσης. Αλλά και οι διαγνωσμένοι ασθενείς με οστεοπόρωση θα πρέπει να εξετάζονται για κατάθλιψη (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι).
Mani et al, LRP6 mutation in a family with early coronary disease and metabolic risk factors. Science 315:1278, 2007.
Seeman et al, Depression in anorexia nervosa: a risk factor for osteoporosis. J Clin Endocrinol Metab 90: 5382–5385, 2005
Wu et al, Depression, fracture risk, and bone loss: a meta-analysis of cohort studies. Osteoporos Int. 2010 Oct;21(10):1627-35.