Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κ. Π. Καβάφης: Ένας Εικαστικός

Δασκαλόπουλος Δημήτρης, Γεωργοπούλου Μαρία

27 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:45:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 313

Στο έργο του Καβάφη κυκλοφορεί ένας ολόκληρος λαός ανθρώπων του Λόγου και της Τέχνης (ζωγράφοι, γλύπτες, ρήτορες, γραμματικοί, κλπ.) οι οποίοι περιγράφονται με περίπου συναδελφική αλληλεγγύη. Ο ποιητής κατέχει τα μυστικά της τέχνης τους και, ταυτόχρονα, αποδίδει κάθε φορά τους ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους με τη σκηνοθετική ικανότητα ενός έμπειρου εικαστικού, χωρίς να παραβλέπει την ψυχολογική εμβάθυνση και τις μύχιες επιδιώξεις κάθε τεχνίτη. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, εξάλλου, μαρτυρά βαθιά εξοικείωση με τις μορφές τέχνης που περιγράφει σε κάθε ποίημα.

To BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Δασκαλόπουλος Δημήτρης Ποιητής, Δοκιμιογράφος

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε νομικά στην Αθήνα, όπου και ζει από τα φοιτητικά του χρόνια. Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές και δεκαπέντε βιβλία με μελετήματα για πρόσωπα και θέματα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει σε αυτοτελείς τόμους βιβλιογραφίες για τους: Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελο Σικελιανό, Γ. Κ. Κατσίμπαλη, Κ.Π. Καβάφη, Αλέξανδρο Κοτζιά κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του Κ. Π. Καβάφη και του Γιώργου Σεφέρη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Το 2015 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του και το 2021 έλαβε το Μεγάλο Βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης. Πρόσφατο βιβλίο του: Χωρικά ύδατα, Μελέτες νεοελληνικής λογοτεχνίας (2020).

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες