Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κινηματογραφικές Εξισώσεις

Μιχαηλίδης Τεύκρος, Τσαφούλιας Σωτήρης

17 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2077
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ συνεχίζει και φέτος τη διοργάνωση διαλέξεων στο φιλόξενο Μουσείο Ηρακλειδών της Αθήνας.
 

Μαθηματικοί, φυσικοί, μουσικοί, γλωσσολόγοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.

Στην πέμπτη διάλεξη αυτής της περιόδου, ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος Σωτήρης Τσαφούλιας και ο μαθηματικός – συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης μίλησαν για την ευτυχή αν και ανοίκεια αυτή συνάντηση μαθηματικών και κινηματογράφου. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αφηγήθηκε την ιστορία αυτής της συνάντησης, από τις μαυρόασπρες ταινίες του μεσοπολέμου μέχρι σήμερα, μπροστά και πίσω από την οθόνη, ενώ ο Σωτήρης Τσαφούλιας αναφέρθηκε στη σχέση του με την Πυθαγόρεια σκέψη και την έμπνευσή του να την ανεβάσει στο πανί.

Από τη στιγμή που ο πρώτος προϊστορικός άνθρωπος επέλεξε να διακοσμήσει τη σπηλιά του με παραστάσεις και μοτίβα, οι εικαστικές τέχνες διατηρούν μόνιμα ένα ανοικτό παράθυρο προς τα μαθηματικά. Ύστερα, στις μέρες του Πυθαγόρα, ήρθε η σειρά της μουσικής. Μάλιστα ο αρχαίος φιλόσοφος, αφού πρώτος κατάφερε να εκφράσει μέσω των αριθμών την αρμονία των ήχων οραματίστηκε να αφουγκραστεί, μέσα από το ίδιο μέσον, και την αρμονία του σύμπαντος. Οι αφηγηματικές τέχνες – λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος άργησαν περισσότερο. Ωστόσο, το τέλος του εικοστού αιώνα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρκετά ευτυχισμένα παντρέματα αφήγησης και μαθηματικών. Κάποια από αυτά βάδισαν με επιτυχία την μεγάλη οθόνη. Από το « π » του Darren Aronofsky και το « Good Will Hunting » του Gus Van Sant μέχρι το « The Oxford Murders » του Álex de la Iglesia και το « La habitación de Fermat » των Luis Piedrahita και Rodrigo Sopeña, οι δημιουργοί άρχισαν να αναζητούν έμπνευση και ιδέες μέσα στον  άλλοτε απρόσιτο, γυάλινο πύργο των μαθηματικών. Γρίφοι, εξισώσεις, ιστορίες αναζήτησης και ιστορίες παραφροσύνης ζωντανεύουν μέσα από την υποκριτική τέχνη και τη σκηνοθετική μαεστρία ξακουστών δημιουργών. Και σήμερα, με την υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια, το « Έτερος Εγώ», το πρώτο ελληνικό μαθηματικό – αστυνομικό θρίλερ είναι γεγονός.

Μιχαηλίδης Τεύκρος Μαθηματικός - Συγγραφέας - Μεταφραστής

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques». Το πρόσφατο μαθηματικό – αστυνομικό του μυθιστόρημα, Εικασία 3ν+1 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ακόμη έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Ιστοσελίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Τσαφούλιας Σωτήρης Σκηνοθέτης - Σεναριογράφος

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1975. Αν και ο κινηματογράφος ήταν η μεγάλη του αγάπη από μικρός, σπούδασε Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Ναυτικό Δίκαιο. Ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων επέστρεφε στον κινηματογράφο που ήταν ανέκαθεν ο στόχος του. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους “Κοινός Παρονομαστής” συμμετείχε σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας πολλά βραβεία σε διάφορες κατηγορίες , ανάμεσα τους το βραβείο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης ταινίας και Βραβείο Κοινού. Ο “Κοινός Παρονομαστής” βγήκε στις ελληνικές αίθουσες το Δεκέμβριο του 2014. Το σενάριο του «Κοινού Παρανομαστή» θα μεταφερθεί στο θέατρο από τον Didier Long (διάσημο Γάλλο θεατρικό σκηνοθέτη )και θα κάνει πρεμιέρα στο “Theatre de l’ Atelier” στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2017.

To “Έτερος Εγώ” είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του ή οποία στην πρώτη της προβολή στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απέσπασε 2 βραβεία. Το Βραβείο Κοινού «Μιχάλης Κακογιάννης» και τo Βραβείο Επιτροπής Νεότητας Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης - Καλύτερη Ταινία.

Σχετικές ομιλίες

Ελληνικό σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα; 115:45

Μαρ 07, 2013

Ελληνικό σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα;

Ζώης Γιώργος Τζουμέρκας Σύλλας Παπαδημητρόπουλος Αργύρης Γεωργόπουλος Γιώργος Σακαρίδης Γιάννης Δημητρίου Ηλίας Ζιντζιρία Νεριτάν Ψύκου Ελίνα Ζουμπουλάκης Γιάννης Βενάρδου Ευάννα

Γλώσσα: Ελληνική