Σωτηρίου Θανάσης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
02/03/2018
Διάρκεια
20:11
Εκδήλωση
Θεσμικές Προσεγγίσεις σε εκφάνσεις του Νεότερου Υλικού Πολιτισμού
Χώρος
Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο
Διοργάνωση
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - ΥΠΠΟΑ
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
νεότερος υλικός πολιτισμός, θεσμική προσέγγιση, προστασία, 20ος αιώνας, Ελλάδα, έργο λαϊκής τέχνης, Θεόφιλος, Μιχαήλ Παντόλφης, παραδοσιακός πολιτισμός
Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Θεσμικές Προσεγγίσεις σε εκφάνσεις του Νεότερου Υλικού Πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018, στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (κτήριο Παλαιάς Βουλής).
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της θεσμικής προσέγγισης και προστασίας του νεότερου υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως σήμερα.
Συμμετείχαν έγκριτοι ερευνητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και επιστημονικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ.
Κηρύξεις έργων λαϊκής τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού τη δεκαετία του 1970
Στην ανακοίνωση θα παρουσιαστούν οι κηρύξεις που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού (τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών) για τα «Έργα Λαϊκής Τέχνης της νήσου Τήνου, ήτοι λιθίνων ή μαρμαρίνων υπερθύρων, κρηνών κλπ.», για «τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ οπουδήποτε και εάν ευρίσκωνται» καθώς και για τις «οκτώ τοιχογραφίες του λαϊκού καλλιτέχνη Μιχαήλ Παντόλφη, που αποτοιχίστηκαν από τη Δημοτική Αγορά της Λάρισας». Οι κηρύξεις καταρχάς θα ενταχθούν στο ιστορικό της σχετικής θεσμικής προστασίας υλικών καταλοίπων του παραδοσιακού πολιτισμού μέχρι τη δεκαετία του 1970. Εν συνεχεία θα εξεταστούν αναλυτικά, μέσα και από υπηρεσιακό αρχειακό υλικό, θα διερευνηθούν οι καταβολές και τα συμφραζόμενά τους και θα μελετηθούν στο πλαίσιο της εποχής τους.
Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το έργο του αρχιτέκτονα Ισαάκ Σαπόρτα στην Ελλάδα.
Από το 2005 εργάζεται ως Ιστορικός της Τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Έχει συγγράψει άρθρα σχετικά με την ιστορία θεσμών, με την πρόσληψη της κρητομυκηναϊκής αρχαιότητας στη νεοελληνική ζωγραφική και αρχιτεκτονική, καθώς και με την ιστορία της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.