Βαγενάς Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/06/2014
Διάρκεια
17:53
Εκδήλωση
Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία
Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Διοργάνωση
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, κλιματική αλλαγή, κυψέλες καυσίμου
Το Κέντρο Έρευνας των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα ΤΕΣ Βιοεπιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο:
«Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία»
την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στο Αμφιθέατρο του ΙΙΒΕΑΑ. Η ημερίδα τελούσε υπό την επίτιμη προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Όπως περιέγραψε, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, όταν πριν από 15 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης διοργάνωσε μια εκστρατεία εν πλω συνεδρίων για το περιβάλλον στον Βόσπορο, το θέμα «Φτώχεια και περιβάλλον» θεωρήθηκε μάλλον ακραίο. Μέσα στα επόμενα χρόνια απασχόλησε επιστήμονες, πολιτικούς, κοινωνίες. «Θελήσαμε λοιπόν να βρούμε ένα αντίστοιχα ακραίο θέμα, για αυτό επιλέξαμε να συνδέσουμε για πρώτη φορά την ενέργεια, το περιβάλλον και την υγεία» εξήγησε.
Ο κ. Ζερεφός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή τον τρόπο που το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των πολιτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής σύνδεση των δύο τομέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή στην υγεία με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία και φαινόμενα όπως οι βροχές με αφρικανική σκόνη που μπορούν να φέρουν νέα μικρόβια στον ελλαδικό χώρο.
Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η συνακόλουθη ανακατανομή των υδάτων στον πλανήτη που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας ακραίων φαινομένων θα είναι μόνο κάποια θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα. «Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ. Αν χειριστούμε σωστά αυτή την αλλαγή, το κόστος θα μειωθεί στο μισό. Για παράδειγμα, η επέκταση της καλοκαιρίας θα σημάνει ανακατανομή του τουριστικού προϊόντος, ζήτημα που αφορά την χώρα μας» είπε ο κ. Ζερεφός.
Πηγή: Το Βήμα, Η Εφημερίδα των Συντακτών
Ο Κωνσταντίνος Βαγενάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ (1968-1973) και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Rochester στις ΗΠΑ, το 1976. Ακολούθως δίδαξε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale (1976-77) και ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ, 1977-82). Από το 1982 είναι Καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει, από τότε, επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Yale, EPFL (Λωζάννη) και Lyon. H έρευνά του εστιάζεται στις περιοχές της Κατάλυσης, της Ηλεκτροχημείας και της μοντελοποίησης φυσικοχημικών φαινομένων.
Έχει συγγράψει με τους συνεργάτες του περί τις 220 εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, εκ των οποίων τέσσερις στα περιοδικά Science και Nature. Έχει τιμηθεί με αρκετά διεθνή βραβεία, όπως το Outstanding Achievement Award της διεθνούς Ηλεκτροχημικής Εταιρείας (ECS) για την ανακάλυψη του φαινομένου της Μη-Φαρανταϊκής Ηλεκτροχημικής Τροποποίησης της Κατάλυσης, το βραβείο Χημείας της Ακαδημίας Αθηνών, το μετάλλιο Wason για την έρευνά του στην περιοχή της Χημείας του σκυροδέματος, μαζί με τον καθηγητή Μιχ. Φαρδή, καθώς και το βραβείο Dreyfus Teacher-Scholar Award.
Από το 2005 είναι εταίρος (Fellow) της Διεθνούς Εταιρείας Ηλεκτροχημείας (ISE), η οποία, μέχρι τότε, είχε απονείμει αυτόν τον τίτλο σε δεκατέσσερις συνολικά επιστήμονες. Είναι επιστημονικός εκδότης (Editor) της γνωστής σειράς βιβλίων Ηλεκτροχημείας "Modern Aspects of Electrochemistry" και έχει συγγράψει δύο βιβλία των οίκων Springer και Marcel Dekker. Έχει επιβλέψει 35 διδακτορικές διατριβές και 12 από τους διδάκτορες αυτούς έγιναν καθηγητές σε ελληνικά και ξένα (ΗΠΑ, Κίνα) Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.