Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις θάλασσες της Μεσογείου: Από τη θεωρία στην πράξη

Κουτσούμπας Δρόσος, Κατσανεβάκης Στέλιος

29 Μαρτίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 93
Ομιλητές
Κουτσούμπας Δρόσος
Κατσανεβάκης Στέλιος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
29/03/2024

Διάρκεια
01:10:23

Εκδήλωση
Προστασία της Φύσης Lab

Χώρος
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή & Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, θάλασσες της Μεσογείου, Μεσόγειος, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ξενικά είδη, θαλάσσιοι βιολογικοί εισβολείς, ελληνικές θάλασσες

Ομιλία με θέμα «Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις Θάλασσες της Μεσογείου:Από τη Θεωρία στην Πράξη» του Δρόσου Κουτσούμπα, καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, στο πλαίσιο του νέου κύκλου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB».

Στην ομιλία του ο καθηγητής Δρόσος Κουτσούμπας (Πρόεδρος Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής MedPAN) αναφέρεται στις μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής αλλαγής για τις θάλασσες της Μεσογείου (αύξηση της  θερμοκρασίας και μείωση του pH του θαλασσινού νερού, θαλάσσιοι καύσωνες, άνοδος της στάθμης), για τις οποίες «έχει φτάσει η ώρα μηδέν» και αναλύει τις συνέπειες αυτών των απειλών στον άνθρωπο, τον θαλάσσιο βιόκοσμο και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, ο καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης συζητά για την εισβολή ”Ξενικών (Αλλόχθονων) Ειδών (Θαλάσσιων Βιολογικών Εισβολέων) στη Μεσόγειο και τις επιπτώσεις για τα Οικοσυστήματα και τον Άνθρωπο” και προτείνει καλές πρακτικές για το μείζον θέμα της διαχείρισής τους στις ελληνικές θάλασσες.

Πρόκειται για τη 2η ομιλία του νέου κύκλου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB», στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής της ΕΕΠΦ για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους.

Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» είναι η καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η εύρεση λύσεων μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με το νέο κύκλο ομιλιών, η ΕΕΠΦ κάνει το επόμενο βήμα, αναδεικνύοντας παραδείγματα καλών πρακτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Κουτσούμπας Δρόσος Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Δρόσος Κουτσούμπας είναι Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής MedPAN.

Κατσανεβάκης Στέλιος Καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχετικές ομιλίες

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος 02:43:33

Απρ 28, 2015

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος

Bervillé André Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη Angles Stéphane Ζερεφός Χρήστος Καραμάνος Ανδρέας Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος Τριχοπούλου Αντωνία Μαμαλάκης Ηλίας Βασιλόπουλος Περικλής Gruszow Sylvie

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική

Στρογγυλό τραπέζι:  Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 00:27:00

Μαρ 03, 2020

Στρογγυλό τραπέζι: Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Ζερεφός Χρήστος Mlatac Mirko Monnoyer-Smith Laurence Ζάνης Πρόδρομος Κοντοές Χάρης Πατούλης Γιώργος Χριστοφιλίδου Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία)