Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κλιματική Ουδετερότητα: από τις διακηρύξεις στην εφαρμογή

Αραβώσης Κωνσταντίνος, Κόκκαλης Πέτρος, Μιχαλόπουλος Νίκος, Νάντσου Θεοδότα, Δούση Εμμανουέλα

20 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:30:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 175

Το Ελληνικό Φόρουμ Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΕΛΦΟΒΑ)/ ΕΛΙΑΜΕΠ και το WWF Ελλάς, διοργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα "Κλιματική Ουδετερότητα: από τις διακηρύξεις στην εφαρμογή".

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2020 επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ευρώπης να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια δράση για το κλίμα. Ταυτόχρονα έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 που είχε προηγουμένως διακηρύξει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Πώς το όραμα θα γίνει πράξη; Τι σημαίνει η κλιματική ουδετερότητα για την Ελλάδα; Ποιό είναι το νομοθετικό πλαίσιο και οι δράσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε στις αναπόφευκτες συνέπειές της; Ποιός πρέπει να κάνει τί, από την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνική οικονομία, τις επαγγελματικές ενώσεις και την κοινωνία πολιτών; Πώς ο κάθε πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί και να συμβάλει στην ενεργειακή και γενικότερη μετάβαση που απαιτείται σε όλους τους τομείς, από τη γεωργία και τον τουρισμό μέχρι τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία αλλά και την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία;

Ομιλητές:
Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Καθηγητής, ΕΜΠ
Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής
Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής, Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θεoδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής, WWF Ελλάς

Συντονισμός: Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Ειδική Σύμβουλος, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ και της WWF Ελλάς στο Facebook και στο YouTube.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.

Αραβώσης Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Καθηγητής Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, ΕΜΠ

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Aachen Γερμανίας) με M.Sc. στο Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων» στο ΕΜΠ, καθώς και στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα). Είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών. Υπήρξε εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1997-2004) καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων –ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ (αποτελεί τον εθνικό φορέα του διεθνούς δικτύου του Πανεπιστημίου Columbia) καθώς και Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Υπήρξε Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού για θέματα Ολυμπιακών έργων και Mετα-Ολυμπιακής Αξιοποίησης (2004-2005), Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) από το 2002-2006, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) από το 2008 – 2013, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ (μέλος από το 2005, πρόεδρος 2012-2015) και μέλος Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, Μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ/2008-2009). Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων, ενώ είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων και μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Υπήρξε συν-ιδρυτής και κύριος οργανωτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.

Κόκκαλης Πέτρος Ευρωβουλευτής

O Πέτρος Κόκκαλης συμμετέχει ενεργά στα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας πολύπλευρη δράση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο πανεπιστήμιο Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government.

Ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, αναμόρφωσε τον σύλλογο σε μία εκ των κορυφαίων επαγγελματικών ομάδων στην Ευρώπη (1996-2008) μέσω του εκσυγχρονισμού των υλικών και άυλων υποδομών του. Υπήρξε επίσης ιδρυτικός πρόεδρος της Super League Ελλάδας.

Είναι συνιδρυτής και γραμματέας της βραβευμένης από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN) μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής Οργάνωσης Γη (2009 - σήμερα), με πλούσιο έργο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.

Διακεκριμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Πειραιά (2014 - 2019), τον οποίο ανέδειξε σε πρωτοπόρο δήμο προώθησης της επιχειρηματικότητας και στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το έργο του, βραβεύοντας την πρωτοβουλία του Blue Growth Piraeus στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2018.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε δυναμικά και καθοριστικά στην ανθρωπιστική υποστήριξη υποδοχής του μεγάλου προσφυγικού κύματος κατά τη χρονική περίοδο 2015-2016.

Το 2019 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ιστότοπος του Πέτρου Κόκκαλη

Μιχαλόπουλος Νίκος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκπαίδευση

Ph.D. Chemistry of Air Pollution and Environmental Physics, University of Paris 7, France, 4/1989

D.E.A in Chemistry of Pollution, University of Paris 7, France, 9/1985

Πτυχίο Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 4/1984

Σταδιοδρομία

2013-σήμερα: Διευθυντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και Αντιπρόεδρος του ΕΑΑ

2003–σήμερα: Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

12/2010–3/2011: Επισκέπτης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sapporo, Ιαπωνία

1999–2003: Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

3/2002–7/2002: Επισκέπτης Καθηγητής, Max-Planck Institute of Chemistry, Mainz, Γερμανία

1993–1999: Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

11/1991–8/1993: Στρατιωτική θητεία, Εργαστήριο Φασματοσκοπικής Ανάλυσης Ελαίων, Πολεμική Αεροπορία

2/1991–11/1991: Ερευνητής, Centre des Faibles Radioactivités, CNRS Gif-sur Yvette, France

6/1989–1/1991: Ερευνητής, Physicalische Chemie, Bergische Universität, Wuppertal, Germany Ερευνητής, Physicalische Chemie, Bergische Universität, Wuppertal, Germany

4/1989–6/1989: Ερευνητής, Centre des Faibles Radioactivités, CNRS, Gif-sur-Yvette, France

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

Ατμοσφαιρική Φυσική και Χημεία με έμφαση στην οξειδωτική ικανότητα της ατμόσφαιρας, τις φυσικοχημικές ιδιότητες των αερολυμάτων και τον κλιματικό τους ρόλο

Παγκόσμιοι Βιογεωχημικοί κύκλοι του άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου και θείου και ο κλιματικός τους ρόλος

Ανταλλαγές θάλασσας - ατμόσφαιρας

Χημική κινητική

Περιβαλλοντική Αναλυτική Χημεία

Μετρήσεις σύστασης της ατμόσφαιρας (θερμοκηπικά αέρια, αερολύματα)

Ανάλυση χρονοσειρών περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος

Νάντσου Θεοδότα Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, WWF Ελλάς

Η Θεοδότα Νάντσου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην περιβαλλοντική ηθική, στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 1991 ξεκίνησε να συνεργάζεται εθελοντικά με το «νεογέννητο» τότε γραφείο του WWF στην Ελλάδα.

Από το 1993 είναι μόνιμο στέλεχος του WWF Ελλάς, στο οποίο έχει αναλάβει το συντονισμό του τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Έχει γράψει και δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Δούση Εμμανουέλα Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ - Κάτοχος έδρας UNESCO για τη Διεθνή Κλιματική Διπλωματία

Η Εμμανουέλα Δούση είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής και κάτοχος έδρας UNESCO για τη διεθνή κλιματική διπλωματία.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη στο Παρίσι. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων (δημόσιο διεθνές δίκαιο και δίκαιο περιβάλλοντος) και διδακτορικού στο διεθνές δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια στη Γαλλία και έχει διατελέσει επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο European University Institute. Είναι τακτικό μέλος της διεθνούς Επιτροπής της International Law Association για το ρόλο του διεθνούς δικαίου στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, της διεθνούς επιτροπής IUCN World Committee on Environmental Law και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διεθνή κι ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, το δίκαιο της θάλασσας, τις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, την κλιματική διπλωματία, την επίλυση διαφορών.

Σχετικές ομιλίες