Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοινωνίες σε μετάβαση‐παιδιά σε κίνδυνο - Κεντρική ομιλία

Buchanan Ann

1 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 30:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 607
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η σημερινή εποχή της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση και την έκρηξης του προσφυγικού κύματος, προκαλεί έντονη ανησυχία στην πολιτεία, στους θεσμούς, στους κοινωνικούς φορείς και στους επαγγελματίες πρόνοιας και ψυχικής υγείας.
 
Χαρακτηριστικό φαινόμενο της εποχής είναι η αύξηση του μετακινούμενου πληθυσμού που οδηγεί όλο και περισσότερα άτομα στο περιθώριο και θέτει σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο τα ασυνόδευτα ιδιαίτερα ανήλικα αλλά και εν γένει τα μικρά παιδιά ακόμη και όταν συνοδεύονται από τις οικογένειες τους ή ακόμη και όταν συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα στην οποία γεννήθηκαν. Παράλληλα, όμως και πολλά παιδιά που μπορεί να συνοδεύονται από γονείς ή συγγενικά πρόσωπα, διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, που έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και υγεία.
 
Όταν στις συνθήκες αυτές προστεθεί το άγχος της μετάβασης που συνυπάρχει με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα καθίσταται πλέον σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. Επιπλέον ο κίνδυνος απώλειας στέγης, εξαθλίωσης ή/και διαμονής στο δρόμο αλλά και ο φόβος ότι αρκετά από αυτά τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν θύματα trafficking, να εμπλακούν με παραβατικές συμπεριφορές και χρήση ουσιών προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και άρα να αποσυνδεθούν πλήρως από τον κοινωνικό ιστό, παραμένει έντονος.
 
Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν το πιο ευάλωτο τμήμα των ανθρώπινων ροών με σαφή ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας και των δομών κοινωνικής πρόνοιας και αρωγής.
 
Τα ζητήματα αυτά διαπραγματεύεται η παρούσα ημερίδα καθώς επίσης τις εμπειρίες της μέχρι σήμερα καλής πρακτικής, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 

Buchanan Ann Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Παρέμβασης, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Η Ann Buchanan είναι Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτις στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Προηγουμένως ήταν Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Γονείς και Παιδιά, ενώ, πριν από την είσοδο της στην ακαδημαϊκή ζωή το 1990, εργάστηκε επί δέκα χρόνια ως παιδοψυχιατρική κοινωνική λειτουργός.

Η Ann Buchanan, από το 2008 ως το 2013 ήταν μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Από το 2007 ως το 2013, εργάστηκε στο Economic & Social Research Council ως Πρόεδρος της ομάδας ενημέρωσης “ESRC Framework for Research Ethics”, υπεύθυνης για την έρευνα Δεοντολογίας, ενώ, από το 2010-2013, προεδρεύει στην Επιτροπή Αξιολόγησης.

Το 2012 τιμήθηκε με την υψηλή διάκριση ΜΒΕ (Member of the Order of the British Empire) για τη συμβολή της στην έρευνα των κοινωνικών επιστημών, ενώ το 2009 έγινε μέλος και το 2011 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (Academy of Social Sciences ). Το 2012, τέλος, αναγορεύτηκε σε επίτιμο Διδάκτορα Νομικής του Πανεπιστημίου του Bath.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην προώθηση της ευημερίας των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

Σχετικές ομιλίες

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών 129:42

Απρ 25, 2017

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών

Παπαδόπουλος Αντώνης Μουζάκη Δέσποινα Παπαδόπουλος Χρήστος Φατούρος Άρης Σπύρου Δημήτρης Χαντζής Αλέξανδρος Παπαδόπουλος Χάρης Καφαντάρη Λίλα Δελιοτζάκης Μένος Μπάστα Αμέρισσα Λυκουρέσης Τώνης Φλέσσα Κλεώνη Νάκος Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική