Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοινωνικές ανισότητες, γονιμότητα και ευημερία στην Ευρώπη

Karabchuk Tatiana

20 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 30:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 894
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το σύνολο των ποσοστών γεννήσεων στην Ευρώπη μειώθηκε δραματικά σε όλες σχεδόν τις χώρες κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Οι αναβληθέντες γάμοι και οι καθυστερήσεις στην τεκνοποιία που προέκυψαν από τις παγκόσμιες αλλαγές των ανθρωπίνων αξιών μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει μόνο τη μείωση αυτή. Η Δρ Karabchuk ισχυρίζεται ότι ένας από τους κύριους λόγους της δραματικής μείωσης των γεννήσεων είναι η αύξηση της αστάθειας στην απασχόληση και το εισόδημα και η πόλωση της αγοράς εργασίας. Η ανάπτυξη ευέλικτων σχέσεων εργασίας αύξησε την αβεβαιότητα και τις ανισότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες έχουν ως συνέπεια λιγότερη ευτυχία, ειδικά για εκείνους που κατέχουν άτυπες (επισφαλείς) θέσεις εργασίας. Τα υψηλά ποσοστά των προσωρινά απασχολουμένων, ιδίως μεταξύ της νέας γενιάς, οδηγούν σε αύξηση της δυστυχίας και δυσαρέσκειας, ειδικά για τις γυναίκες που συνδυάζουν την ανατροφή των παιδιών με επαγγέλματα καριέρας. Η εργατική νομοθεσία είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την εργασιακή ανασφάλεια. Η πρόβλεψη του μεριδίου της νομοθεσίας για την προστασία των επισφαλών θέσεων εργασίας για την απασχόληση επηρεάζει τις προθέσεις γονιμότητας και τη συμπεριφορά των γυναικών στους τομείς της οικογένειας - εργασίας. Η παρουσίαση έχει ως στόχο να αποκαλύψει και να εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ χωρών στα ποσοστά γονιμότητας, καθώς και στην ευτυχία των γυναικών σε όλη την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της απασχόλησης τους.

Karabchuk Tatiana Aναπληρώτρια Δ/ντρια του Διεθνούς Εργαστηρίου για τη Συγκριτική Κοινωνική Έρευνα, Εθνικό Πανεπιστήμιο Μόσχας-Σχολή Οικονομικών

Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκριτικής Κοινωνικής Έρευνας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Έρευνας/Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών (HSE) (Μόσχα). Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής Κοινωνιολογίας, καθώς και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών.

Η Tatiana Karabchuk έλαβε το διδακτορικό της στην Οικονομική Κοινωνιολογία και Δημογραφία το 2009 στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας. Η διατριβή της με τίτλο «Άτυπη μορφή εργασίας στην Ρωσία» υποστηρίχθηκε από έξι επιστημονικές εκδόσεις σε επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση της Ρωσίας και τρία κεφάλαια βιβλίων. Από την έναρξη της συνεργασίας της με την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας το 2002 κ.ε. η Δρ. Karabchuk απέκτησε εμπειρία στους τομείς της έρευνας , της εκπαίδευσης, της διοικητικής οργάνωσης, του οικονομικού σχεδιασμού, της ανεύρεσης χρηματοδότησης και κατάλληλου προσωπικού, της ανάπτυξης δικτύωσης, κ.λ.π. Από το 2002 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 17 ερευνητικά έργα, στα 5 εκ των οποίων ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας. Τα παραπάνω έργα εστιάζονταν στις ανισότητες στους τομείς της αγοράς εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας, του εισοδήματος, της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και στους τομείς της γονιμότητας, της φτώχειας, της μη τυπικής απασχόλησης και της αλλαγής των αξιών. Η Δρ. Karabchuk έχει κερδίσει 12 επιχορηγήσεις και υποτροφίες τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έχει δημοσιεύσει 17 άρθρα σε περιοδικά με αξιολόγηση της Ρωσίας και 6 σε αγγλικά περιοδικά, ενώ 3 ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Το τελευταίο με τίτλο «Τύπος Απασχόλησης και Ευημερία στην Ευρώπη: Έχει σημασία η Εργατική Νομοθεσία;» υπεβλήθη στο περιοδικό “Social Forces”. Η Δρ. Karabchuk είναι αξιολογήτρια σε 2 περιοδικά της Ρωσίας και σε άλλα δύο διεθνούς εμβέλειας, ενώ είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του περιοδικού “Social Forces”. Η Δρ. Karabchuk είναι κύρια ερευνήτρια της World Value Survey Association για το 6ο κύμα. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 συναντήσεις και διεθνή συνέδρια, μεταξύ των οποίων και εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι ακόλουθοι φορείς: Παγκόσμια Τράπεζα ,ASA, ISA, WISE, IZA, ILO, EALE, ICOH, WIDER, SASE, EACES, IWPLMS, IOS, LCSR, EBES, EBEEC, ICCEES, AIEL etc.

Σχετικές ομιλίες