Φαναράς Στράτος
Αλιπράντη-Μαράτου Λάουρα
Βασλαματζής Γρηγόρης
Γιωτάκος Ορέστης
Κουράκης Νέστωρ
Πουλόπουλος Χαράλαμπος
Χουδαλάκης Γιώργος
Διαμαντοπούλου Τέτα-Χριστίνα
Lahad Mooli
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
16/12/2011
Διάρκεια
171:45
Εκδήλωση
Κοινωνική συνοχή σε περίοδο κρίσης
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
οικονομική κρίση
H Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (Centre for European Studies) διοργάνωσαν στο Ξενοδοχείο Divani Caravel την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 ημερίδα με θέμα:
«Κοινωνική Συνοχή σε Περίοδο Κρίσης»
Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε η έρευνα της εταιρίας Metron Analysis, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, κ. Στράτο Φαναρά με θέμα: «Οι επιπτώσεις της κρίσης στους Έλληνες».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στρογγυλό επιστημονικό τραπέζι με θέμα: «Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης». Το συντονισμό του τραπεζιού είχε η Δρ. Τέτα-Χριστίνα Διαμαντοπούλου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής & Αλληλεγγύης Ν.Δ και συμμετείχαν οι:
- κα Λάουρα Αλιμπράντη-Μαράτου, Δρ. Κοινωνιολογίας, Ερευνήτρια Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών με θέμα: «Οικονομική Κρίση: επιπτώσεις στην ελληνική οικογένεια.»
- κ. Γρηγόριος Βασλαματζής, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα « Η Τρέχουσα Κρίση ως Αρχή Επεξεργασίας: Απώλειες, Πένθος και Αναγνώριση»
- κ. Ορέστης Γιωτάκης, Ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών με θέμα: «Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.»
- κ. Νέστωρ Κουράκης, Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Πολιτικές βίας από πολίτες στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης. Η προσέγγιση της αντεγκληματικής πολιτικής.»
- κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Γενικός Διευθυντής Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με θέμα: «Κρίση και Εξαρτήσεις.»
- κ. Γιώργος Χουδαλάκης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Ειδήσεων Real FM ο οποίος σχολίασε την ελληνική πραγματικότητα της κρίσης με θέμα: «Ο Ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Κοινωνική Συνοχή.»
Επίσημος προσκεκλημένος Ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Ψυχολογίας, Dr. MooliLahad, Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Dramatherapy, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου CSPC (The International Stress Prevention Centre), ο οποίος ανέλυσε με εμπεριστατωμένο τρόπο το θέμα: «Η κοινωνική Συνοχή σε Περίοδο Κρίσης.»
Ο Στράτος Φαναράς είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A..
Υπήρξε Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τομέα πληροφορικής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Στατιστικός Αναλυτής στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και παρείχε διδασκαλία στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε θέματα θεωρίας των Πιθανοτήτων και Στατιστικής στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής με θέμα Probability Logic & Expert Systems η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε γιατί αφιερώθηκε στην έρευνα αγοράς. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων (Μaster από το Middlesex University) και τις τεχνικές δειγματοληψίας (Παν/μιο Southampton), στη Μ. Βρετανία. Είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, της ESOMAR και του WAPOR.
Σήμερα θεωρείται από τους εγκυρότερους πολιτικούς – κοινωνικούς αναλυτές στην Ελλάδα, με σημείο αιχμής την παροχή στρατηγικών κατευθύνσεων και τη δευτερογενή ανάλυση δεδομένων.
Άλλες δραστηριότητές του είναι η παρουσίαση αποτελεσμάτων προεκλογικών και μετεκλογικών ερευνών, η τακτική αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και εκπαιδευτικό έργο σε θέματα έρευνας και στατιστικής ανάλυσης (όπως Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ΕΚΔΔ, ΙΝΕ).
Είναι συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1.
Υπήρξε σύμβουλος έρευνας και εκλογικής στρατηγικής κομμάτων σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η Λάουρα Μαράτου-Αλιπράντη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Paris X Nanterre. Είναι «Kύρια ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φ.Π.Ψ, στο πρόγραμμα Ψυχολογίας στη Βαθμίδα της Αν. Καθηγήτριας, το μάθημα «Ψυχολογία/Διαφυλικές Σχέσεις». Συμμετέχει ως διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας του Παν/μιου Αιγαίου στο Μάθημα «Φύλο και Εκπαίδευση».
Είναι εθνική εκπρόσωπος στην Επιτροπή της ΕΕ- ESF COST Domain Committee Individuals, Culture & Health.
Είναι Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών» και των εκδόσεων του ΕΚΚΕ και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές/οργανωτικές Επιτροπές συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους και έχει κάνει ανακοινώσεις σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Ασχολείται ιδιαίτερα με τα ζητήματα του φύλου, τους κοινωνικούς ρόλους των δυο φύλων στο πλαίσιο της κοινωνίας και της οικογένειας, τις μεταβολές στον θεσμό της οικογένειας, την κοινωνική πολιτική για την οικογένεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Έχει συμμετάσχει και διευθύνει πολλά εθνικά, διεθνή και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και είναι μέλος διεθνών δικτύων.
Ο Γρηγόρης Βασλαματζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950 και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Το 1980 απέκτησε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην ψυχανάλυση στο πλαίσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Κατέχει τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία το κλινικό του έργο, η διδασκαλία και η έρευνα του αφορούν στους τομείς της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, της ψυχοσωματικής και της θεραπείας των οριακών διαταραχών. Είναι μέλος σε ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Μόνος ή σε συνεργασία με άλλους έχει εκδώσει 12 βιβλία (από τα οποία τα 4 είναι ξενόγλωσσα) και έχει δημοσιεύσει περί τις 45 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως και άνω των 55 σε ελληνικά περιοδικά και βιβλία. Υπήρξε ο πρόεδρος του 16ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Φόρουμ που διεξήχθη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2010.
Ο Ορέστης Γιωτάκος ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, στη Θεσσαλονίκη το 1985. Το 1992 απέκτησε την ειδικότητα του Ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το 1998 το MSc in Neuroscience στο Institute of Psychiatry στο Λονδίνο, ενώ από το 2003 είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο στο χώρο της Ψυχιατρικής, στους τομείς Ψυχοπαθολογίας και Πρόληψης. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (2009-2016). Είναι ιδρυτής της αμκε «ομπρέλα - Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία» (www.obrela.gr), Editor του περιοδικού “Dialogues in Clinical Neuroscience & Mental Health” (www.obrela-journal.gr), ιδρυτής της καμπάνιας “I care for my brain” (www.icareformybrain.org) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σεξολογίας και Διαφυλικών Σχέσεων (www.sexology.com.gr).
Ο Νέστωρ Ε. Κουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έγγαμος με την αρχιτέκτονα-μηχανικό Ευρυδίκη Κουράκη. Έχουν τρία παιδιά.
Σπουδές: Πτυχίο (με άριστα) Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1971), Πτυχίο Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1973), Διδακτορικό Δίπλωμα (με άριστα) στο Ποινικό Δίκαιο (Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ Γερμανίας 1977), Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών (DEA) Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Παρισίων ΙΙ (1977), Δίπλωμα Ινστιτούτου Εγκληματολογίας Παρισίων (1979) (με υποτροφίες, αντίστοιχα, της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών D.A.A.D. και της Γαλλικής Κυβέρνησης).
Υπηρετεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1981. Το 1984 έγινε ομόφωνα Υφηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής και από το 1993 είναι Καθηγητής α΄ βαθμίδας στον Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Πέρα από τα καθαρώς εγκληματολογικά μαθήματα, διδάσκει επίσης από ετών δίκαιο οικονομικής εγκληματικότητας, αντεγκληματική πολιτική και έμφυλη εγκληματικότητα, θέτοντας με τη διδασκαλία του αυτή και τα συναφή δημοσιεύματά του τα θεμέλια για την ανάπτυξη των τριών αυτών κλάδων και στη χώρα μας.
Εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Fellow) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου εργάσθηκε ερευνητικά και συνδιοργάνωσε σεμινάριο αντεγκληματικής πολιτικής μαζί με τον εκεί Καθηγητή Roger Hood (1996, 1997), ενώ έχει προσκληθεί κατ’ επανάληψη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για διαλέξεις και συμμετοχή σε συνέδρια. Μέλος της Επιτροπής Έκδοσης του νομικού περιοδικού «Ποινικός Λόγος» (από το 2001) και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (2004-2011). Επίσης είναι συνδιευθυντής της δίγλωσσης επιστ. σειράς «Μελέτες Ευρωπαϊκής Νομικής Επιστήμης/ Εuropean Studies in Law» (εκδ. Α.Ν. Σάκκουλα, από το 1999) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών (από το 2001). Διετέλεσε ακόμη –άνευ αμοιβής- ιδρυτικός Πρόεδρος του Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων "Επάνοδος", εποπτευόμενου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (2007-2010).
Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Άγιδος Ταμπακοπούλου» (1974) για την εργασία του «Περί Καταχρήσεως Δικαιώματος» και από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με το βραβείο «Κ. Τσιριμώκου» (1985) για τη συμβολή του «στην προσπάθεια για την εξύψωση του ποινικού Βήματος».
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης σε δύο Διακομματικές Επιτροπές της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα (1994 και 2009), και Πρόεδρος της Επιτροπής που εξασφάλισε τα αναγκαία κονδύλια και προχώρησε στην ανέγερση υπερσύγχρονης εκτυπωτικής και βιβλιοδετικής μονάδας στη Φυλακή Κορυδαλλού (1992-1993). Είναι Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Έχει επίσης διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), της Ένωσης Σφακιανών και του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών. Είναι, ακόμη, μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, όπως της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας για τη «βία στα ελληνικά γήπεδα» (1986-1988), της οποίας τα πορίσματα παρουσιάσθηκαν σε έκθεση με τον τίτλο «Report on the incidence and violence at Greek sports stadiums» προς την 13η άτυπη διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχει επίσης οργανώσει και διευθύνει επιστημονικές έρευνες για τις φυλακές ανηλίκων (1993-1994), για τις γυναικείες φυλακές (1994-1996), καθώς και μία επαναληπτική έρευνα (follow-up) για πρώην ανηλίκους κρατουμένους (1999-2002), ήδη, δε ολοκληρώθηκαν υπό την επιστημονική του ευθύνη μία έρευνα για τις συμμορίες ανηλίκων στην Ελλάδα (2002-2004) και μία για το πρόβλημα της ευθανασίας (2005-2007). Συμμετείχε, ως εκπρόσωπος της Ελλάδος, σε συνδιασκέψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εγκληματολογίας, φυλακών, διαφθοράς, παραβατικών ανηλίκων και αντεγκληματικής πολιτικής. Επίσης έχει λάβει μέρος ως εθνικός εισηγητής σε συνέδρια της Διεθνούς Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Συνεδρίου Συγκριτικού Δικαίου. Διετέλεσε μέλος των Επιτροπών που κατήρτισαν τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 2776/1999), τον αναθεωρημένο νόμο περί Ναρκωτικών (ν. 2161/1993), τον αναθεωρημένο Αθλητικό Νόμο (ν. 3057/2002), καθώς και τους δύο νόμους για την Αναθεώρηση του Δικαίου των Ανηλίκων (ν. 3189/2003 και ν. 3860/2010).
Έχει συγγράψει μ.ά. τα βιβλία: «Θεωρία της Ποινής» (2008), «Ποινική Καταστολή» (ε΄ έκδ., 2009 σε συνεργ. με Νικ. Κουλούρη), «Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων», (2004), «Τα Οικονομικά Εγκλήματα» (γ΄ έκδ., 2007 σε συνεργ. με Δημ. Ζιούβα), «Εγκληματολογικοί Ορίζοντες» (τ. Α΄, Β΄, β΄ έκδ. 2005), «Σωφρονιστική Νομοθεσία» (με Κ. Δ. Σπινέλλη - δ΄ έκδ., 2001), «Συμβολές στη Μελέτη της Ανακριτικής» (επιμ.) (β΄ έκδ. 2005), «Εμφυλη Εγκληματικότητα. Ποινική και Εγκληματολογική Προσέγγιση του Φύλου» (επιμ.) (β΄έκδ. 2009), «Κατάχρησις Δικαιώματος» (1978), «Αντεγκληματική Πολιτική» (επιμ. έκδοσης, 4 τόμοι: 1994, 2000, 2002 και 2003, οι τρεις τελευταίοι με επιμ. Νικ. Κουλούρη), «Έφηβοι Παραβάτες και Κοινωνία» (δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά, 1998), «Τα κοινωνικοηθικά όρια του δικαιώματος της άμυνας» (στα γερμανικά, 1978) κ.ά. Έχουν επίσης δημοσιευθεί 178 αυτοτελείς εργασίες και μελέτες του (στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά) σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στον τομέα αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης από το 1983 και διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) από το 1995 έως το 2013. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των Ελληνικών Θεραπευτικών Κοινοτήτων για εξαρτημένους από ψυχοτρόπες ουσίες και στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και κοινωνικής επανένταξης.
Σπούδασε κοινωνική εργασία στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Η διδακτορική του διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bradford με θέμα την πρόωρη εγκατάλειψη της θεραπείας από τους εξαρτημένους χρήστες. Πραγματοποίησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, King’s College στα θέματα της επαγγελματικής εξουθένωσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην Ελλάδα και στην Αγγλία.
Είναι πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C.). Η εμπειρία του στο χώρο των θεραπευτικών κοινοτήτων συνδέθηκε με τη θεωρία και την πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας και αποτέλεσε αντικείμενο της διδασκαλίας του στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την περίοδο 1999-2003. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τις εξαρτήσεις που συνδιοργανώνεται από το King’s College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Virginia Common wealth των ΗΠΑ.
Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι, επίσης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρδηττός», που αποτελεί πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής του Μετς.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Εξαρτήσεις: Οι θεραπευτικές κοινότητες", Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα ενώ από τις Εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το βιβλίο του "Κοινωνική Εργασία και Εξαρτήσεις: Οι κοινότητες της αλλαγής", καθώς και το βιβλίο "Κρίση, φόβος και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής". Είναι, επίσης, είναι -συγγραφέας του βιβλίου "Δυναμική των Ομάδων και Αλλαγή στους Οργανισμούς" (2016).
Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται εκτός από τον τομέα των εξαρτήσεων στην εποπτεία και συμβουλευτική οργανισμών και ατόμων και στη δυναμική των ομάδων με έμφαση στη διαδικασία της αλλαγής και στην αντιμετώπιση των κρίσεων.
Η Τέτα-Χριστίνα Διαμαντοπούλου είναι Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Υπεύθυνη Κέντρου Βοηθείας Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Αντιπρόεδρος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, Γραμματέας Εθνικού Δικτύου Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας (ΕΔΙΠΑΒ), Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, Μέλος Δ.Σ. Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Αγωγής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μέλος Διακονίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. Οργανισμού «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ). Τέλος, είναι Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας σε θέματα Αγωγής Υγείας και Εφαρμογής Πρόληψης Ναρκωτικών στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και Συνεργάτης Υπουργού Πολιτισμού σε θέματα «Πολιτισμός – Υγεία» και «Πολιτισμός – Παιδεία».
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες : Πρόληψη και καταπολέμιση των ναρκωτικών, ισότητα ευκαιριών των δύο φύλων, πρόληψη και προαγωγή της υγείας.
Ο καθηγητής Mooli Lahad είναι Ψυχολόγος PhD, Δραματοθεραπευτής PhD και Παιγνιοθεραπευτής, εξειδικευμένος στην χρήση της τέχνης στην αντιμετώπιση του τραύματος.
Μαζί με τη Dr Sue Jennings ίδρυσε και διηύθυνε το Institute of Dramatherapy. Με δική της εξάλλου συνεργασία, καθώς και του Ted Warham, οργάνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Παιγνιοθεραπείας στη Μεγάλη Βρετανία.
Είναι Πρόεδρος του CSPC - Community Stress Prevention Centre, ενός οργανισμού που ίδρυσε πριν 30 χρόνια και σήμερα απασχολεί πάνω από 100 επαγγελματίες υγείας. Διδάσκει στο Tel Hai College,Israel ενώ επί σειρά ετών δίδασκε στο Roehampton University, England.
Δίνοντας πάντα δυναμικό παρόν σε σημαντικά γεγονότα, που συγκλονίζουν τον κόσμο. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ και εκπαίδευσε επαγγελματίες ψυχικής υγείας για την παροχή βοήθειας μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει διευθύνει το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας μετά το καταστροφικό τσουνάμι στη Sri Lanka, έχει δουλέψει ως εκπρόσωπος της UNICEF στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά τη λήξη αυτού καθώς και στον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας το 1999.
Είναι διεθνώς γνωστός για τις δημιουργικές μεθόδους που χρησιμοποιεί τόσο στις θεραπείες όσο και στις εποπτείες του. Είναι ο εμπνευστής του μοντέλου 'BASIC PH', που αποτελεί βασικό εργαλείο για τους θεραπευτές μέσω της Τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει γράψει πάνω από 27 βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων σχετικά με τη χρήση των δημιουργικών θεραπειών στην αντιμετώπιση του τραύματος. Έχει βραβευτεί με τρία σημαντικά επαγγελματικά βραβεία για την προσφορά του -The Israeli Psychology Association - Bonner Prize, The Adler Institute for the welfare of the child Prize Tel Aviv University, και το Israeli Lottery Prize for innovations in medicine for developing a telepsychology services.