Μπεριάτος Ηλίας
Παππάς Βασίλης
Λελεδάκης Κανάκης
Κυβέλου Στέλλα
Χιωτίνης Νικήτας
Λουκάκης Παύλος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/01/2014
Διάρκεια
79:21
Εκδήλωση
Κοινωνικός αποκλεισμός: περιφερειακοί δείκτες και χωρική διάσταση
Χώρος
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διοργάνωση
Διαπανεπιστημιακό Ερευνητικό πρόγραμμα «Η ανάπτυξη περιφερειακών δεικτών κοινωνικού αποκλεισμού & μεθόδων μέτρησης της κοινωνικής ανισότητας για τη Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο & Ιόνια νησιά» (Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, Συντονιστής εταίρος: Πανεπιστήμιο Πατρών)
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
κοινωνικός αποκλεισμός, κοινωνική ανισότητα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά
Στα πλαίσια διαπανεπιστημιακού Ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Η ανάπτυξη περιφερειακών δεικτών κοινωνικού αποκλεισμού και μεθόδων μέτρησης της κοινωνικής ανισότητας για τη Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνια νησιά» , (Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, Συντονιστής εταίρος: Πανεπιστήμιο Πατρών) οργανώθηκε Συνέδριο-Συνάντηση Εργασίας με τίτλο «Κοινωνικός αποκλεισμός: περιφερειακοί δείκτες και χωρική διάσταση», στις 21 Ιανουαρίου 2014, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Με την υποστήριξη του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON 2013. Γενικός στόχος ήταν η συγκέντρωση απόψεων/εισηγήσεων/προτάσεων από πλευράς ειδικών επιστημόνων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων, τόσο της Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, όσο και των υπολοίπων Περιφερειών της Ελληνικής επικράτειας. Από την Συνάντηση Εργασίας επιδιώχθηκε : α. να διατυπωθούν προτάσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου του Κοινωνικού αποκλεισμού, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανεργίας, ένδειας, έλλειψης πρόσβασης σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες του Ελληνικού πληθυσμού. β. να επιτευχθεί διάχυση των θέσεων και στρατηγικών των Ελληνικών Περιφερειών για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, δεδομένου των συνθηκών οικονομικής κρίσης που τα τελευταία χρόνια υφίστανται οι Έλληνες πολίτες.
Η Συνάντηση Εργασίας διαρθρώθηκε ως εξής: κατά την πρωινή Συνεδρία παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από πλευράς των ερευνητών του ανωτέρω προγράμματος και έγιναν ομιλίες από πλευράς εκπροσώπων Περιφερειών. Κατά την απογευματινή Συνεδρία αναπτύχθηκε Στρογγυλή Τράπεζα με ειδικούς επιστήμονες με γενικό θέμα «.Κοινωνικός αποκλεισμός : Από τη θεωρία στην παραγωγή πολιτικής και στο Πρόγραμμα δράσης» σε μια προσπάθεια να εντοπισθούν οι πολιτικές επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα και να γίνουν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου από τους φορείς άσκησης πολιτικής.
Ο Ηλίας Μπεριάτος απέκτησε δίπλωμα αρχιτέκτονα-μηχανικού από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Γαλλία με υποτροφία του ΙΚΥ απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη πολεοδομία, την Χωροταξία και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Σορβόννης του Παρισιού (Paris-IV-Sorbonne-1982) και αργότερα διδακτορικό δίπλωμα στη χωροταξία και γεωγραφία του ίδιου Πανεπιστημίου (1979). Επίσης απέκτησε πτυχίο Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris-X-Nanterre (1981). Από το 1996 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής και από το 2003 είναι τακτικός καθηγητής χωροταξικού - περιβαλλοντικού σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπήρξε Μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει επίσης στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (1990-94), στο Τμήμα Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΠΘ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2002-04 και 2012-13)). Επίσης δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Renmin University, Πεκίνο (1996), στο Dipartimento di Architettura e Planificazione Territoriale του πανεπιστημίου της Βologna (2005) και στο κρατικό πανεπιστήμιο καθώς και στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Βουκουρέστι (2006). Έχει δώσει διαλέξεις και μαθήματα σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (ΗΠΑ Oregon, Portland state university, Λος Άντζελες ), Αγγλία (Μάντσεστερ), Αυστραλία (Πανεπιστήμια στο Perth, Sydney), Γαλλία (Παρίσι, Μονπελιέ), Ιταλία (Bologna, Κατάνια, Συρακούσες), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Κίνα (Πεκίνο), Ταϋλάνδη (Μπανγκόκ), Ιαπωνία (Τόκιο), Σενεγάλη (Ντακάρ) κλπ) καθώς και σε ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πάντειο, Π. Αιγαίου, Π. Πειραιά κλπ), κυρίως σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Έχει τιμηθεί το 1997 από το WWF ως Leader for a Living Planet- 2000. Από το 2004 είναι Fellow στο Wessex Institute of Technology- UK, το 2005 του απονεμήθηκε (από κοινού με την Α. Γοσποδίνη) το Βραβείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολών Χωροταξίας (The AESOP Prize for Best Published Paper) και το 2010 στη Μόσχα βραβεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CEMAT) για τη συμβολή του στην προώθηση της χωροταξίας και την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Έχει επιμεληθεί ή συγγράψει μόνος ή με άλλους 28 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Εχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις πάνω σε θέματα της ειδικότητάς του. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα έχει αναπτύξει διεθνή επιστημονική και κοινωνική δράση ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ISOCARP 2001- 2008), ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) από το 2005 έως το 2009 και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ECTP) από το 2005 έως το 2009. Επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων φορέων όπως του Ιδρύματος Αντώνη Τρίτση, του Κέντρου Μελετών Ιονίου κ.ά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια αρθρογραφεί στον αθηναϊκό τύπο πάνω σε επίκαιρα ζητήματα πολεοδομικού –χωροταξικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος.
Έχει κατά καιρούς διατελέσει: Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος - ΥΧΟΠ (1981-85), Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (1985-89), Επιστημονικός Σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1992-96), Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1996-98), Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ (1998-2001), Πρόεδρος επιτροπής ΗΑΒΙΤΑΤ και Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Απονομής Οικολογικού Σήματος (ΑΣΑΟΣ) (1998-2001). Γνωρίζει τη γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα.
Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2013+). Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Παν/μιου Πατρών (1980), Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών (1991) με ερευνητικό αντικείμενο την «Πληροφορική στον Σχεδιασμό του χώρου». Διατέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής (2007-13) και Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα (2002 - 07), Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1998 – 2002) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών της Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου του ίδιου Πανεπιστημίου (2000 – 02).
Έχει διατελέσει αξιολογητής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων IMPACT, INFO2000, City of Tomorrow και Ερευνητικών προτάσεων για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολωνίας (2013). Επιστημονικός υπεύθυνος και εκπαιδευτής, σε θέματα Πολεοδομίας και ΓΣΠ, στελεχών των Δήμων και Κοινοτήτων της Π.Γ.Δ.Μ. στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της χώρας (2007-08). Ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα πληροφορικής της Ευρωπαϊκής ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Phare/Obnova για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής στατιστικών πληροφοριών (Στατιστική Υπηρεσία) του Μαυροβουνίου (2001), Βοσνίας, Ερζεγοβίνης (1999 – 2000, 2002) και Αλβανίας (2002). Συνεργάτης - Σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 1993 - 94), στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (1995) και στο Δήμο Πατρέων (1996-97). Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας μελετών, σχεδιασμού και ανάπτυξης ΜΕΤΡΟΝ (1993-98). Ιδρυτικό μέλος (1998+) και Πρόεδρος (2009-12) της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών HellasGIs.
Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο διεθνή ανοικτό διαγωνισμό ιδεών και προτάσεων του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», για την ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως επικεφαλής πολυμελούς επιστημονικής ομάδας.
Το διδακτικό του έργο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, επικεντρώνεται στη διδασκαλία θεμάτων που αφορούν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, τη Χαρτογραφία, τη Χωροταξία, και τις εφαρμογές της Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του χώρου. Επιβλέπων σημαντικού αριθμού διπλωματικών εργασιών ή μεταπτυχιακών εργασιών εξειδίκευσης, και μέλος τριμελών επιτροπών επίβλεψης διδακτορικών διατριβών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από εβδομήντα εργασίες ενώ έχει εκτεταμένο ερευνητικό και μελετητικό έργο έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερα από σαράντα πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα, ή συναφείς ευρωπαϊκές επιστημονικές δραστηριότητες. Έχει εκπονήσει, ως κύριος μελετητής, περισσότερες από εικοσιπέντε χωροταξικές και άλλες συναφείς μελέτες.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της πληροφορικής στο σχεδιασμό του χώρου (Βάσεις Δεδομένων, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών) και τον Σχεδιασμό του χώρου γενικότερα.
Η Στέλλα Κυβέλου είναι Αρχιτέκτων-Μηχανικός (ΕΜΠ, 1981) με μεταπτυχιακές Σπουδές Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας στο Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1982-1983. Είναι, επίσης, Διδάκτωρ Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας από το Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1983-1988. Έχει εξειδικευθεί σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA, Maasticht, 1996).
Έχει διατελέσει Ειδική επιστήμων του Υπουργείου Προεδρίας και κατόπιν ΥΠΕΣΔΔΑ (1988-2002) και στέλεχος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής (1990-1994) του ίδιου Υπουργείου. Στο πλαίσιο της θητείας της, ήταν υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, προγραμμάτων ενεργειακής διαχείρισης και περιβαλλοντικής ποιότητας δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και διετέλεσε Σύμβουλος Υπουργών και Υφυπουργών Δημόσιας Διοίκησης για τα θέματα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και υποδομής.
Την περίοδο 1996-2000 ήταν Επίκουρη καθηγήτρια (Π.Δ.407/80) στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ. Σήμερα είναι Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει «Χωρoταξία», «Χωρικό σχεδιασμό και βιώσιμη ανάπτυξη», «Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική» και «Πολιτική γης και Κατοικίας». Διδάσκει επίσης «Στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό» και «Αστική Περιβαλλοντική διαχείριση» στο Μεταπτ. Κύκλο Σπουδών του ΤΟΠΑ ( 2002- σήμερα).
Διετέλεσε επιστ. υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ( ΕΣΕ) ESPON 2000-2006 και μελετήτρια σε πολλά έργα ESPON ( Ευρωπαικό Δίκτυο Παρατήρησης για την χωρική ανάπτυξη και συνοχή). Σήμερα είναι Διευθύντρια-Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 ( 2007 – σήμερα) που αποτελεί Σύμβουλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πλούσια ερευνητική και πολιτική δραστηριότητα επικεντρωμένη, μεταξύ άλλων, στην εδαφική συνοχή στην περιοχή της Μεσογείου.
Είναι Πρόεδρος της Eλληνο-Γαλλικής και Διεθνούς ΜΚΟ SDMed “Ένωση για την συνεργασία με αντικείμενο την αειφορική ανάπτυξη και κατασκευή στην Μεσόγειο» (2004- σήμερα), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας αειφορικής αστικής ανάπτυξης και οικοκαινοτομίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διεθνούς ΜΚΟ EUROPA ( Entretiens Universitaires Reguliers pour l’administration en Europe) .
Είναι Επιστημονική υπεύθυνη πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «Χωρικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης» και αντίστοιχων διεθνών εκδηλώσεων. Έχει υπάρξει Εξωτερική συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων ( 2004-2007).
Έχει συγγράψει βιβλία, δημοσιεύσεις και άρθρα σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλά εκ των οποίων έχουν αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση του δομημένου περιβάλλοντος και τους καινοτόμους χρηματοδοτικούς και επενδυτικούς μηχανισμούς στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας (XAT, EPC), τα συστήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πιστοποίησης κτιρίων και οικογειτονιών καθώς και γενικότερα την αειφορία στις πόλεις και στις γειτονιές. Έχει εκπονήσει έρευνες με αποτελέσματα σημαντικές μεθοδολογίες αειφορικής αξιολόγησης κτιρίων (SDMed Process for buildings) και οικογειτονιών ( SDMed- econeighborhoods) .
Το 2011 βραβεύθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση ως «Chevalier à l’ordre de Palmes Académiques”.
Ο Παύλος Λουκάκης είναι Αρχιτέκτονας, Δρ. Πολεοδομίας-Χωροταξίας ( Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ, 1957 και Διδάκτορας Πολυτεχνείου Aachen, R.W.T.H. 1976, με εξειδίκευση στην Πολεοδομία-Χωροταξία). Από τον Απρίλιο του 2001 είναι Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Καθηγητής από το 1994 έως το 2000 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (Τ.Ο.Π.Α). Καθηγητής από το 1984 έως το 1994 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Καθηγητής από το 1976 έως το 1993 στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α) του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 1993 έως σήμερα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου.
Υπήρξε Επιμελητής στην έδρα Πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π από το 1961 έως το 1971 και Ειδικός επιστήμονας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, από το 1979 έως το 1984 για την διδασκαλία των μαθημάτων Πολεοδομίας-Χωροταξίας.
Έχει συμμετάσχει σε 48 Ερευνητικά Προγράμματα στις περιοχές της Πολεοδομίας, της Χωροταξίας, της Τοπικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα περισσότερα εκ των οποίων υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος. Έχει πολύπλευρη επαγγελματική εμπειρία στην Αρχιτεκτονική και στις περιοχές της Πολεοδομίας, της Χωροταξίας και της Περιφερειακής Ανάπτυξης, στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 133 επιστημονικές εργασίες (107 στη Χωροταξία – Πολεοδομία και 26 στην Αρχιτεκτονική) σε επιστημονικά περιοδικά - βιβλία, σε Πρακτικά Συνεδρίων, στον Τύπο και σε περιοδικά κοινωνικού ενδιαφέροντος, στον ελληνικό και διεθνή χώρο.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δ.Α.Σ (1974-1975), Πρόεδρος του Επιστημονικού Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Τ.Ε.Ε (1974-1975) και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων-Χωροτακτών (1983-1984). Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.