Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κομφουκιανική και Αριστοτέλεια ηθική: Ένα καθολικό μοντέλο αρχηγίας

Μπενετάτου Μαριάννα

13 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2781
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανακοίνωση πραγματεύεται ένα μοντέλο αρχηγίας εμπνευσμένο από τις κομφουκιανικές και αριστοτέλειες θεωρίες του ενάρετου ανθρώπου. Εστιάζεται στην περιγραφή και τυπολογία του, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί την απαιτούμενη στην ολοκλήρωση του παραδειγματικού αρχηγού. Οι Κομφουκιανικές και Αριστοτέλειες θεωρίες των βασικών αρετών προδιαγράφουν το εκσυγχρονισμένο προφίλ του ηγέτη υπογραμμίζοντας εξίσου την ηθική ακεραιότητα και την αυξημένη ικανότητά του να ενεργεί συμφραστικά. Οι πράξεις του στοχεύουν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για παγκόσμια αρμονία καθώς και στη συλλογική και ατομική ευημερία. Η εκπαίδευση αποσκοπεί στη συνειδητοποίηση της αλληλεξάρτησης ατομικών και συλλογικών, ακόμη και οικουμενικών, συμφερόντων, καθώς και στην επιτακτική υλοποίηση της θεωρητικής γνώσης σε δημιουργικά έργα.

Μπενετάτου Μαριάννα Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλοσοφίας

Η Μαριάννα Μπενετάτου έχει σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 4-Σορβόννη, Γαλλία, όπου πήρε τα πτυχία License, Maitrise, Diplome d’ Etudes Approffondies και διδακτορικό στη συγκριτική φιλοσοφία. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο παρακολούθησε τον κύκλο σπουδών της Ιστορίας της Τέχνης, του Σκανδιναβικού Πολιτισμού και των Ινδο-Ευρωπαϊκών Μελετών. Παράλληλα πήρε μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής στο Chantier Theatre του Παρισιού. Το 1992 παρακολούθησε το μονοετές σεμινάριο ομαδικής ψυχοθεραπείας στο Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Αθηνών. Το 1995 πήρε κρατική υποτροφία ενός έτους για να κάνει έρευνα στην κινεζική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Το 2000 προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκυο, Ιαπωνία για έρευνα σε θέματα κινεζικής φιλοσοφίας ως Visiting Scholar.

Από το 1990 δίνει σεμινάρια κινεζικής και συγκριτικής φιλοσοφίας σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα και ιδιωτικά ινστιτούτα της Αθήνας. Το 2009 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Ιστορική Σχολή και Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, ως Visiting Professor. Έδωσε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Renmin University) και στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου. Έχει επίσης δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Komazawa του Τόκυο και στο Πανεπιστήμιο Orebro της Σουηδίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια φιλοσοφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημοσιεύει άρθρα σε διεθνή φιλοσοφικά περιοδικά, γράφει βιβλιοπαρουσιάσεις (review) και έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια διαφόρων τόμων σε μεγάλες εγκυκλοπαιδικές σειρές. Είναι reviewer στην επιθεώρηση China Review International του Πανεπιστημίου της Χαβάης και συγγραφέας των ακόλουθων βιβλίων: Η Διαδρομή του Λωτού. Στους τόπους όπου έζησε ο Βούδας, εκδόσεις Κονιδάρη, Αθήνα, 2006, Πέρα από τον Οριενταλισμό. Συγκριτική προσέγγιση κινεζικής και ελληνικής φιλοσοφίας, εκδόσεις Κονιδάρη, Αθήνα, 2007 και Εκπαίδευση. Από την πραγματικότητα στην ουτοπία, εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα (υπό έκδοση).

Είναι μέλος στα ακόλουθα: Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας, Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Σχετικές ομιλίες