Παγουλάτος Γιώργος
Παπαδοπούλου Λίνα
Πιερρακάκης Κυριάκος
Μητσός Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/05/2020
Διάρκεια
01:08:18
Εκδήλωση
Δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, κοινωνία, Κράτος, Δημόσια Διοίκηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, μένουμε σπίτι, οικονομία, εργασία, οικιακή εργασία, θέσεις εργασίας, ψηφιακή τεχνολογία, προσωπικά δεδομένα, Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ διοργάνωσαν δημόσια συζήτηση με θέμα: «Κορωνοϊός η επόμενη μέρα: Τι κερδίσαμε, τι κινδυνεύουμε να χάσουμε;».
Τι κερδίσαμε από την πανδημία στο κοινωνικό πεδίο, στο πεδίο της οργάνωσης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; Με ποιές προκλήσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι και τι κινδυνεύουμε να χάσουμε σε ό,τι αφορά τους παραπάνω τομείς;
Για τα θέματα αυτά συζητούν οι:
Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ / Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Τη συζήτηση συντονίζει ο Μιχάλης Μητσός, Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).
Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.
Η Λίνα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1971, όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1993), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική (Magister der Rechte, LL.M) στο Πανεπιστήμιο Τρεβήρων Γερμανίας (1994) και στην Πολιτική Θεωρία (ΜSc) στο London School of Economics (1999), ενώ έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου με θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ» και υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1998).
Υπήρξε υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο London School of Economics and Political Science (1999-2001) και το Α.Π.Θ. (2001-02). Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (από το 2002), ενώ ως επισκέπτρια Καθηγήτρια έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Μεγ. Βρετανία (LSE), Νορβηγία (Kristiansand), Τουρκία (Bahcesehir), Γερμανία (Humbolt), Ιταλία (Perugia).
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως σε θέματα ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας, ισότητας των φύλων και απαγόρευσης αρνητικών διακρίσεων, δημοκρατίας και ιδίως κομμάτων και συγκριτικού συνταγματικού δικαίου.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Είναι απόφοιτος του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.
Κατά το παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων με έμφαση σε μελέτες που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Έχει εργαστεί επίσης σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε αντικείμενα που έχουν σχέση με την τεχνολογική πολιτική και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας.
Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
O Μιχάλης Μητσός γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1988, εργάζεται στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας "Τα Νέα".