Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοσμήματα ενός μυκηναϊκού θησαυρού στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Παπαγεωργίου Ειρήνη

17 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:49:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1289
Ομιλητές
Παπαγεωργίου Ειρήνη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/09/2020

Διάρκεια
00:49:12

Εκδήλωση
BLOD Web Lectures

Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη

Διοργάνωση
BLOD

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
BLOD Web Lectures, Μουσείο Μπενάκη, Θησαυρός της Θήβας, κοσμήματα, σφραγιδόλιθος, μινωικός πολιτισμός, τεχνογνωσία, Θήβα, μυκηναϊκή Θήβα, Μυκηναϊκός πολιτισμός

Κύκλος διαλέξεων του επιστημονικού προσωπικού
του Μουσείου Μπενάκη για το Bodossaki Lectures on Demand

Αυτή η σειρά διαλέξεων από μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει τόσο τις μοναδικής ποικιλίας συλλογές του Μουσείου όσο και τις ερευνητικές και εκθεσιακές δράσεις που αναπτύσσει: επιστημονικές αναλύσεις, καταλόγους υλικού αλλά και σημαντικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα εορτάσει την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Η καλειδοσκοπική αυτή εικόνα αντικατοπτρίζει την αέναη και παντοδαπή δραστηριότητα ενός πολιτιστικού οργανισμού που παραμένει αφοσιωμένος στην πρωτότυπη έρευνα αλλά και στην ευρεία διάχυσή της στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures, μιας προσπάθειας που υλοποιήθηκε χάρη στη θερμή ανταπόκριση των ομιλητών σε μια πρωτοβουλία της Ομάδας του BLOD, με σκοπό να υποκατασταθεί στο ελάχιστο η λειτουργία και η θεματική ποικιλία των εκδηλώσεων λόγου στο διάστημα που αίθουσες διαλέξεων παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας.

Κοσμήματα ενός μυκηναϊκού θησαυρού στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη»
Ειρήνη Παπαγεωργίου, Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών, Μουσείο Μπενάκη

Στη διάλεξη παρουσιάζεται το σύνολο των μυκηναϊκών κοσμημάτων και σφραγιδολίθων που απαρτίζουν τον λεγόμενο «Θησαυρό της Θήβας», ο οποίος αποκτήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη το 1939 με δηλωμένο τόπο προέλευσης τη σημαντικότερη θέση της μυκηναϊκής Βοιωτίας. Χρονολογούμενα στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 14ου αι. π.Χ., τα αντικείμενα του θησαυρού μάς προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών τόσο για τις επιρροές που δέχτηκε ο ηπειρωτικός κορμός από τη μινωική Κρήτη την περίοδο αυτή, όσο και για το επίπεδο τεχνογνωσίας των ανθρώπων που τα φιλοτέχνησαν.

Η εξέταση καθενός κοσμήματος ξεχωριστά από την πλευρά του εικονογραφικού θεματολογίου, συγκρινόμενου με τα ομοειδή του από τη μυκηναϊκή Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς και η προσέγγισή του με βάση τις τεχνικές κατασκευής του, μας επιτρέπουν να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια ότι τα αντικείμενα του θησαυρού θα μπορούσαν να προέρχονται όντως από τη Θήβα και να συνιστούν μέρη της κτέρισης μίας και μόνον ταφής κάποιας γυναίκας της τοπικής ελίτ, η οποία ανήκε στο ιερατείο, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε θεότητα του μυκηναϊκού πανθέου.

Παπαγεωργίου Ειρήνη Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών, Μουσείο Μπενάκη

Η Ειρήνη Παπαγεωργίου, αρχαιολόγος, σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από σύντομη θητεία στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Χίου και Λέσβου του Υπουργείου Πολιτισμού εντάχθηκε το 1991 στο Μουσείο Μπενάκη, αρχικά ως επιστημονική βοηθός του Διευθυντή Άγγελου Δεληβορριά και από το 2000 ως επιμελήτρια των Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανασκαφές στη Βοιωτία, την Πελοπόννησο και τα Ψαρά και από το 1987 είναι συνεργάτης των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της αιγαιακής εικονογραφίας της 2ης χιλιετίας π.Χ. και της τέχνης της χρυσοχοϊας στην αρχαιότητα. Σχετικές μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε καταλόγους εκθέσεων, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2000 και μετά έχει εμπλακεί στη διοργάνωση όλων των αρχαιολογικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο και έχει συμβάλει στις αρχαιολογικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε το Μουσείο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχετικές ομιλίες