Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κράτος & Διαφθορά. Θεσμοί: Aπό την πτώση στην ανόρθωση - Στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Δημόσιος Τομέας"

Επιτροπάκη Όλγα, Βολουδάκης Μανούσος, Καρκατσούλης Παναγιώτης, Τσακανίκας Άγγελος

28 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 73:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2017
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο συντονισμός των Φορέων Καταπολέμησης Διαφθοράς από έναν Εθνικό Συντονιστή, η προώθηση διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, η διακοπή της αυτοπρόσωπης συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας (π.χ. e-payments, e-procurement, e-invoices), αποτελούν ορισμένες από τις κυριότερες προτάσεις για τη βελτίωση της ακεραιότητας καίριων φορέων της ελληνικής κοινωνίας έναντι του φαινομένου της διαφθοράς, όπως αναδείχθηκαν από τους 400 και πλέον συμμετέχοντες στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), με θέμα  «Κράτος & Διαφθορά: Θεσμοί: από την πτώση στη ανόρθωση».
 
Η φετινή διοργάνωση εστιάστηκε στην κριτική παρουσίαση των προτάσεων της ΔΔ-Ε που παρουσιάζονται στην Έκθεση Αξιολόγησης του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας και στην ανάδειξη νέων προτάσεων για τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεσμών της Δικαιοσύνης, των Φορέων Καταπολέμησης Διαφθοράς, των Επιχειρήσεων και του Δημόσιου Τομέα.

Για την αντιμετώπιση τω παθογενειών του Δημόσιου Τομέα, απαιτείται η θεσμοθέτηση στοχοθεσίας για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και η ύπαρξη στρατηγικού πλάνου, η υιοθέτηση των προτάσεων διεθνών φορέων (π.χ. ΟΟΣΑ) για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς και ο περιορισμός του αριθμού των φορέων διακυβέρνησης.

Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς θα καταθέσει τις συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία και στους κατεξοχήν αρμόδιους, ελπίζοντας στην επίτευξη αταλάντευτης βούλησης για άμεση δράση.

Επιτροπάκη Όλγα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, The Stavros Costopoulos Chair in Human Resource Management and Development, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια MSc in Strategic HRM, ALBA Graduate Business School
Η Όλγα Επιτροπάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια και κάτοχος της επώνυμης ακαδημαϊκής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη και Ανθρώπινου Δυναμικού στο ALBA Graduate Business School και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του MSc in Strategic Human Resource Management. Είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Aston University στη Μ. Βρετανία. Έχει βασικό πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Οργανωσιακή Ψυχολογία από το Cardiff University στη Μ. Βρετανία (με υποτροφία του ΙΚΥ). Τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χώρο της ηγεσίας, του συναισθήματος, της εργασιακής ταυτότητας και της διαχείρισης της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο. Για τη διδακτορική της διατριβή έλαβε το 2001 το Jepson School Award for Outstanding Dissertations in Leadership Studies από το University of Virginia, στις ΗΠΑ, ενώ ήταν μία από τους έξι φιναλίστ για το 2000 Newman Best Dissertation Award for the Academy of Management. Τα αποτελέσματα των ερευνών που έχει διεξάγει έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Journal of Applied Psychology, Personality and Social Psychology Bulletin, Leadership Quarterly και Journal of Occupational and Organizational Psychology και έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων των Society of Industrial and Organizational Psychology Conference και The Academy of Management Conference. Είναι μέλος του Editorial Board του Leadership Quarterly και HR Ambassador για την Ελλάδα για το HR Division του Academy of Management. Το πρόσφατο βιβλίο της (με τους Κ. Κυριακόπουλο και Σ. Ζάρκο) «Το Μάνατζμεντ σε καιρούς κρίσης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Διαθέτει επίσης πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία και έχει εργαστεί ως σύμβουλος και εκπαιδεύτρια στελεχών για μεγάλο αριθμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων οι: Athens International Airport, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, EFG-Eurobank Εργασίας, Bancpost, Βιοχάλκο, Carrefour, GlaxoSmithKline, Novo Nordisk, Shell, Sanofi-Aventis, Tasty Foods, Τιτάν, Vodafone, Xerox και άλλες. Είναι επίσης η επιστημονική σύμβουλος για το διαγωνισμό Best Workplaces στην Ελλάδα καθώς και για την έρευνα τάσεων της αγοράς εργασίας (Recruitment Confidence Index) του ALBA Graduate Business School.
Βολουδάκης Μανούσος Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Γεννημένος το 1966, είναι οικονομολόγος και εξελέγη Βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. το Σεπτέμβριο του 2007, το Μάϊο και τον Ιούνιο του 2012.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο 2005-2006.

Έχει πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο (Master’s) στην Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ της Αγγλίας.

Πριν πολιτευθεί σταδιοδρόμησε στον ιδιωτικό τομέα, διαδοχικά στις εταιρείες RUSVAR HOLDINGS B.V, στην Ποτοποιία Μεταξά Α.Ε. και στην ΕΛΒΑΛ Α.Ε. του Ομίλου Βιοχάλκο, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.

Μετά τις εκλογές του 2009, εργάσθηκε και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα Νέων Τεχνολογιών,Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ., από την οποία παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 για να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Σέβη Αμανατίδου, και πατέρας του Γιώργου και του Σήφη.
Καρκατσούλης Παναγιώτης Καθηγητής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld (Γερμανία).

Εργάζεται από το 1989 ως Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και από το 1991 ως Ειδικός Επιστήμονας για θέματα απλούστευσης διαδικασιών και νομοθεσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Είναι εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ, εθνικός εκπρόσωπος στον ίδιο Οργανισμό και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για την Κανονιστική Διακυβέρνηση στη Ν.Α. Ευρώπη. Είναι μέλος της Ομάδας Mandelkern και του Δικτύου Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων για την Καλύτερη Νομοθέτηση.

Το 2003 τιμήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Διοικητικής Επιστήμης με το βραβείο "Peter Boorsma" για τις πολυτετείς προσπάθειές του για την ενίσχυση της αριστείας στη διοικητική θεωρία και πρακτική.

Έχει δημοσιεύσει (στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα) τέσσερις μονογραφίες, σαράντα μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και πάνω από εκατό άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Τσακανίκας Άγγελος Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογικών Συστημάτων, Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) ΕΜΠ - Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ

Ο Άγγελος Τσακανίκας γεννήθηκε το 1974 και σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του  ΕΜΠ. Εργάστηκε ως μεταπτυχιακός ερευνητής στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην περιοχή της Στρατηγικής και Οικονομικών της Τεχνολογίας. Από το 2003 έως το 2008 δίδασκε στη βαθμίδα του Λέκτορα (Π.Δ 407/80) στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί επίσης ως επιστημονικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα ανταγωνιστικότητας και στην Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι τον Απρίλιο του 2007 εργάστηκε στο ΙΟΒΕ ως Υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Συγκυρίας, ενώ από τον Απρίλιο του 2007 είναι Υπεύθυνος Ερευνών του ΙΟΒΕ. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και υπό την επίβλεψη του Επιστημονικού Διευθυντή του Ιδρύματος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του συνόλου του ερευνητικού και μελετητικού έργου που επιτελείται στο Ίδρυμα, παρέχει ερευνητικές συμβουλές και καθοδηγεί τους ερευνητές του Ιδρύματος αναφορικά με την εκπόνηση των μελετών. Είναι Υπεύθυνος των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας, συντονίζει και επιβλέπει την υλοποίηση του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Αυτοκινήτου του Ιδρύματος, ενώ αναλαμβάνει ως επιστημονικός Υπεύθυνος την εκπόνηση εκείνων των ερευνητικών έργων που σχετίζονται ειδικά με την Κοινωνία της Πληροφορίας, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Επίσης συμμετέχει στην εκπόνηση των τακτικών μελετών του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και τις τριμηνιαίες εκθέσεις για την Ελληνική Οικονομία. Τέλος, μαζί με τον κ. Σ.Ιωαννίδη συνθέτουν την εθνική ερευνητική ομάδα που συμμετέχει στο ερευνητικό consortium του GEM (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας), στο πλαίσιο του οποίου εκδίδεται η ετήσια έκθεση για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Σχετικές ομιλίες