Μάρκαρης Πέτρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/12/2014
Διάρκεια
44:24
Εκδήλωση
Ετήσια Διάλεξη ΕΛΙΑΜΕΠ 2014
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών / Auditorium Theo Angelopoulos
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Πολιτική, Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Ελλάδα, Ευρώπη, Ευρωζώνη, κρίση, μεταπολίτευση, διχασμός, αξίες, παιδεία
Ο γνωστός και διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης ήταν ο επίσημος ομιλητής στην Ετήσια Διάλεξη 2014 του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τίτλος της ομιλίας του: «Κρίση και εύκολες λύσεις».
Ο ομιλητής αναζήτησε τις ρίζες της σημερινής κρίσης και τα λάθη που την προκάλεσαν και - πέρα από τις αναφορές του στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην έκπτωση του Ευρωπαϊκού οράματος - τις εντόπισε σε κατεστημένες νοοτροπίες και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων δεκαετιών: στα προβλήματα κατανόησης στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, στη διχαστική λογική που χαρακτηρίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στο έλλειμμα Παιδείας, στον άμετρο καταναλωτισμό, στο όνειρο του εύκολου πλουτισμού, στην εικονική ευημερία των χρόνων μετά τη μεταπολίτευση και, κυρίως, στην κατάρρευση των αξιών που ύφαναν τον συνεκτικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας κατά τη μεσοπολεμική και μεταπολεμική περίοδο και που δημιούργησαν τον «πολιτισμό της φτώχειας» όπως τον χαρακτήρισε.
Γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη (Αυστρία). Έχει γράψει θεατρικά έργα (ανάμεσά τους την "Ιστορία του Αλή Ρέτζο"), καθώς και σενάρια ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ενώ έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του τελευταίου. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ο Μάρκαρης χρημάτισε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2008-2009. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.