Εσδράς Δανιήλ
Κοσμίδης Μιχαήλ
Μαρούφωφ Μικαέλα
Τραμουντάνης Άγγελος
Γαλάνης Πέτρος
Syed Mohammad Jamil
Alobeid Maarouf
Φούσκας Θεόδωρος
Μέριανος Προκόπιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/12/2013
Διάρκεια
02:13:21
Εκδήλωση
Κρίσιμα ζητήματα μετανάστευσης και μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης
Χώρος
Ξενοδοχείο Athens Hilton
Διοργάνωση
Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
μετανάστευση, μετανάστης, μεταναστευτική πολιτική, Ελλάδα, οικονομική κρίση, άσυλο, Συρία, Νιγηρία, εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, υπηρεσίες υγείας, Αφγανιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν
Η ημερίδα της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, με θέμα "Κρίσιμα ζητήματα μετανάστευσης και μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης", πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τo Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 στο πλαίσιο του 24ου Πολυσυνεδρίου Money Show με τη συμμετοχή εξειδικευμένων εκπροσώπων αρμόδιων φορέων, ακαδημαϊκών, ερευνητών εκπροσώπων μεταναστευτικών κοινοτήτων.
Στόχος της ημερίδας, για την οποία είχε την επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια ο Δρ. Θεόδωρος Φούσκας, ήταν να αναλυθούν επίκαιρα θέματα μετανάστευσης και μεταναστευτικής πολιτικής στην ελληνική επικράτεια κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί πλέον ένα μείζον εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από το ελληνική μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, καθίσταται για τα σύγχρονα διεθνή μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα ο πιο πρόσφορος αρχικός σταθμός ή άλλως «πύλη εισόδου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τελικό προορισμό άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Ο χειρισμός του προβλήματος της μετανάστευσης δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να έχει ευρωπαϊκή λύση.
Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την κεντρική ομιλία του Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως στην Ελλάδα, κ. Δανιήλ Εσδρά, ο οποίος αρχικά παρουσίασε τον σκοπό και την ιστορία του ΔΟΜ Ελλάδος και στη συνέχεια ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της μετανάστευση στην Ελλάδα και τις δράσεις του ΔΟΜ: προγράμματα εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης υπηκόων Τρίτων χωρών στην χώρα καταγωγής τους, δράσεις για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων και στήριξη προς την ελληνική Κυβέρνηση σε θέματα μεταναστευτικής διαχείρισης. Στη συνέχεια ακολούθησε η κύρια συνεδρία υπό τον συντονισμό του κ. Προκόπη Μέριανου, Προέδρου της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας. Ο κ. Μιχαήλ Σ. Κοσμίδης, επικέντρωσε την ιδιαιτέρως σημαντική εισήγηση του στην πρακτική του πολυετούς προγραμματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Στη συνέχεια, η κα. Μικαέλα Μαρούφωφ, στην εισήγηση της εξέτασε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα, αυτό της οικιακής εργασίας, ένα επάγγελμα στο οποίο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστριών. Ο κ. Άγγελος Τραμουντάνης, στην ομιλία του παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η οποία εξετάζει εις βάθος τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση με έμφαση στην περίπτωση των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Στην εισήγηση του, ο κ. Πέτρος Γαλάνης, παρουσίασε στην εισήγηση του τα πρώτα ερευνητικά πορίσματα MKO ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για τη χρήση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα από μετανάστες στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Jamil M. Sayed και Maarouf Alobeid εστίασαν τις ομιλίες τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοτιοασιάτες μετανάστες από το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και οι Σύριοι πρόσφυγες αντίστοιχα. Ο κ. Θεόδωρος Φούσκας, στην εισήγηση του παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας του έρευνας που αφορά τις επιπτώσεις της χαμηλού κύρους εργασίας στην κοινοτική οργάνωση των Νιγηριανών μεταναστών στην Ελλάδα και η οποία πρόκειται να εκδοθεί.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:
Κεντρική ομιλία - Δανιήλ Εσδράς, Επικεφαλής Γραφείου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης - Γραφείο Ελλάδας
Η πρακτική του πολυετούς προγραμματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής - Μιχαήλ Σ. Κοσμίδης, MSc, Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εσωτερικών
Οικιακή εργασία και ζητήματα πολιτικής - Μικαέλα Μαρούφωφ, Βοηθός Ερευνήτρια, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Συνδέοντας την εκπαίδευση με την απασχόληση: Η περίπτωση των μεταναστών δεύτερης γενιάς - Άγγελος Τραμουντάνης, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)
Xρήση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα από μετανάστες (Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: ΘΑΛΗΣ-ΕΚΠΑ, MIS 377228) - Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νοτιοασιάτες μετανάστες από το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν στην Ελλάδα της κρίσης - Jamil M. Sayed, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας-Πακιστάν (ΠΕΠΕ)
Σύριοι πρόσφυγες σε κρίση στην Ελλάδα της κρίσης - Maarouf Alobeid, Καρδιολόγος, Εκπρόσωπος του Συλλόγου των Ελεύθερων Συρίων στην Ελλάδα, Μέλος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, Συριακή Αντιπολίτευση Εξωτερικού
Νιγηριανοί μετανάστες στην Ελλάδα της κρίσης: Ζητήματα εργασίας και κοινοτικής οργάνωσης - Θεόδωρος Φούσκας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Ο Μιχαήλ Σ. Κοσμίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στη νεώτερη ελληνική ιστορία και αντίστοιχο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην διπλωματική ιστορία (MSc). Παράλληλα, είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και υπηρετεί, ως Προϊστάμενος, στο Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο παρελθόν υπηρέτησε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004 – 2010), ως αρμόδιος χειριστής, μεταξύ άλλων, για τα θέματα νόμιμης μετανάστευσης, ενώ, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014), άσκησε την Προεδρία της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Μετανάστευση – Εισδοχή». Ειδικεύεται σε ζητήματα που άπτονται των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης, καθώς επίσης και της εφαρμογής της αντίστοιχης εθνικής νομοθεσίας.
Η Μικαέλα Μαρούφωφ είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακή ειδίκευση σε θέματα μετανάστευσης και εθνοτικών σχέσεων. Εργάζεται ως Βοηθός Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ από το 2007 και συμμετείχε σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα όπως το IDEA (Mediterranean and Eastern European Countries as new immigration destinations in the European Union), το FRIM (Fundamental Rights Situation of Irregular Migrants in the European Union) και το MOVEACT (All Citizens Now: Intra-EU Mobility and Political Participation of English, Germans, Poles and Romanians in Western and Southern Europe). Το 2005 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ από το 2006 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (M.Sc.) στην Κοινωνιολογία με κατεύθυνση “Migration and Ethnic Studies” από το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Συμπεριφοράς (Faculty of Social and Behavioral Sciences) του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (Universiteit van Amsterdam). Ειδικεύεται στον τομέα της μετανάστευσης και της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Άγγελος Τραμουντάνης είναι πολιτικός επιστήμονας και απασχολείται ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η εφαρμοσμένη ανάλυση μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι Συντονιστής του Παρατηρητηρίου για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων (OCD), και επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς (ΕΜΜΕΔΙΑ), ερευνητικού φορέα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνιολογίας, σε θέμα σχετικό με την ενσωμάτωση Μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα, και είναι απόφοιτος Μεταπτυχιακού Προγράμματος σε Μεταναστευτικές Σπουδές (MA in Migration Studies) από το Πανεπιστήμιο του Sussex. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε περισσότερα από 15 ερευνητικά προγράμματα αναφορικά με την μετανάστευση, ενώ τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, το Ισλάμ και οι διεθνείς σχέσεις.
Ο Πέτρος Γαλάνης είναι Νοσηλευτής ΠΕ-ΙΔΑΧ (Τμήμα Νοσηλευτικής-Τομέας Δημόσιας Υγείας) και συνεργάζεται με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας από το 2008. Αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 έλαβε με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας. Το 2006 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία. Το χρονικό διάστημα 2002-2007 διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Ομότιμου Καθηγητή Λ. Σπάρου στο Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής συμμετέχοντας στη διδασκαλία μαθημάτων (επιδημιολογία, μεθοδολογία της έρευνας, θεωρία λήψης αποφάσεων, βιοστατιστική, κοινοτική νοσηλευτική) τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και στη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει στη δημοσίευση >80 άρθρων τόσο σε ελληνικά όσο και σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και στη συγγραφή 4 βιβλίων (Επιδημιολογία Ι, Δοκίμια Επιδημιολογίας, Εγχειρίδιο Επιδημιολογίας, Κλινική και Επιδημιολογική Έρευνα). Έχει διατελέσει Υπότροφος του Ιδρύματος «Α.Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και έχει βραβευτεί για 4 ερευνητικές εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.
Ο Mohammad Jamil Syed είναι Πρόεδρος της Πακιστανο-ελληνικής Πολιτισμικής Εταιρείας.
O Maarouf Alobeid είναι καρδιολόγος. Είναι Εκπρόσωπος του Συλλόγου των Ελεύθερων Συρίων στην Ελλάδα, καθώς και Μέλος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου της Συριακής Αντιπολίτευσης Εξωτερικού.
O Θεόδωρος Φούσκας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας. Ειδικεύεται στη μετανάστευση, τη μετανάστευση εργασίας και στις κοινοτικές οργανώσεις μεταναστών. Έχει διδάξει ως Λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων/Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του New York College (NYC) (Ελλάδα) σε συνεργασία με το State University of New York/Empire State College (2013-2014). Έχει διατελέσει καθηγητής στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (2011-2015) και επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, έχει διδάξει (2008-2012) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ενεργά στην εθνική μεταναστευτική πολιτική ως Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής. Σπούδασε Κοινωνιολογία (2004) στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή (2010). Από το 2007, πραγματοποιεί ομιλίες σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια σχετικά με τις επιπτώσεις της επισφαλούς, χαμηλού κύρους/χαμηλά αμειβόμενης εργασίας στην οργάνωση και εκπροσώπηση των μεταναστών, με τη χρήση μικρο-κοινωνιολογικών μεθόδων. Επιπλέον, έχει οργανώσει πολλά συνέδρια και ημερίδες και ήταν κύριο μέλος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής των ετήσιων συνεδρίων του Ελληνικού Εθνικού Σημείου Επαφής του Ευρωπαϊκού δικτύου Μετανάστευσης (2012 και 2013). Είναι συγγραφέας των μονογραφιών: “Κοινότητες” Μεταναστών και Εργασιακή Αντιπροσώπευση: Οι Επιπτώσεις της Χαμηλού Κύρους Εργασίας Πέντε Μεταναστευτικών Ομάδων στη Συμμετοχή στους Εργασιακούς Συλλόγους τους (Παπαζήση, 2012, στα ελληνικά) και Nigerian Immigrants in Greece: Low-Status Work, Community, and Decollectivization (Nova Science Publishers, 2014). Είναι κύριος συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου Contemporary Immigration in Greece: A Sourcebook (European Public Law Organization Publications, 2014). Πρόσφατα άρθρα του είναι: “Low‐Status Work and Decollectivization: The Case of Bangladeshis in Athens” [2012, Journal of Immigrant and Refugee Studies, 10(1):54‐73], “Low‐Status Work Consequences on Immigrant Workers’ Organization: The Cases of Five Immigrant Groups in Athens” [2013, International Review of Sociology, 23(1):671-698] κ.ά. Από το 2005, έχει συμμετάσχει ως υπεύθυνος έργου και ερευνητής σε διάφορες κοινωνικές έρευνες για μετανάστες και άλλες ευπαθείς ομάδες. Πρόσφατες έρευνες του είναι η στήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και η εξέταση των επιπτώσεων της επισφαλούς, χαμηλού κύρους/χαμηλά αμειβόμενης εργασίας στη συλλογική οργάνωση των Νιγηριανών μεταναστών στην Ελλάδα.
Ο Προκόπης Μέριανος είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πρόγραμμα Jean Monnet) του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει υπάρξει Εισηγητής και Διοργανωτής πλήθους ακαδημαϊκών διαλέξεων και συνεδρίων σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Περιβάλλοντος και Στρατηγικής.
Διευθύνει τις Ερευνητικές Ομάδες της Μ.Κ.Ο. Ιωάννης Καποδίστριας.
Έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γραφείο για την Ελλάδα. Μιλάει Ρωσικά και Αγγλικά.