Μερτζιμέκης Θεόδωρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/07/2016
Διάρκεια
43:50
Εκδήλωση
51ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσική
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2016, Πυρηνική Φυσική, Φυσική, ραδιενεργές δέσμες, εξωτικά ισότοπα
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 4 έως 15 Ιουλίου 2016 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
- Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
- Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
- Επιστήμες Ζωής
- Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θ.Σ. πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.
Περίληψη της ομιλίας:
Η σημερινή Πυρηνική Φυσική έχει το προνόμιο να ασχολείται με ένα πληθωρικό σύνολο οντοτήτων, τα ισότοπα, τα οποία αποτελούν τις βασικές δομικές μονάδες του Σύμπαντος με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Η σημερινή γνώση για τα ισότοπα έχει διογκωθεί απότομα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω της έλευσης νέων τεχνολογιών επιτάχυνσης και ανίχνευσης των πυρήνων.
Στη μελέτη των πρωτοφανών φαινομένων που ανακαλύπτονται σήμερα, ο ισοτοπικός χάρτης εκτείνεται σε περιοχές μαζών κι ενεργειών όπου η "κλασσική" θεώρηση αποτυγχάνει και απαιτούνται νέες πληροφορίες, ώστε να ερμηνευτούν οι θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται στο κέντρο του ατόμου. Οι παρυφές του ισοτοπικού χάρτη σχηματίζονται από εξωτικά ισότοπα, άγνωστα ως σήμερα, τα οποία χαρακτηρίζονται από ακραίες αναλογίες νετρονίων/πρωτονίων και με την ανακάλυψή τους θέτουν βασικά ερωτήματα τόσο σε θεμελιώδες, όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο.
Στην παρούσα διάλεξη τίθενται τα κεντρικά προβλήματα που γεννιούνται από τη συστηματική μελέτη των εξωτικών ισοτόπων. Γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση στις τεχνικές παραγωγής και επιτάχυνσης εξαιρετικά βραχύβιων πυρήνων, καθώς και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στη φυσική με ραδιενεργές δέσμες.
Τέλος, περιγράφεται η συνολική προσπάθεια από την πλευρά της Πυρηνικής Φυσικής για μια αυτοσυνεπή περιγραφή του κόσμου μας, τόσο σε μικροσκοπική, όσο και σε μακροσκοπική κλίμακα.
http://nuclpart.phys.uoa.gr/People/mertzimekis.gr.php