Παπαγεωργίου Θανάσης
Μποσταντζόγλου Κώστας
Σακελλαρόπουλος Τάσος
Κοντός Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/04/2013
Διάρκεια
63:12
Εκδήλωση
Ημερίδα "Ξαναθυμόμαστε τον Μπόστ"
Χώρος
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)
Διοργάνωση
Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών
Μουσείο Μπενάκη
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Μέντης Μποσταντζόγλου, Mποστ, δεκαετία του '60, Πειναλέων, Ανεργίτσα, Μαμά Ελλάς
Δεκαεπτά χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Μποστ είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Η ημερίδα εντάσσει το γελοιογραφικό έργο του σε ιστορική προοπτική. Παράλληλα ερευνά την σύγχρονη σημασία του.
Οι συμμετέχοντες αναδεικνύουν επίσης την πολυμέρεια ενός καλλιτέχνη που το πληθωρικό ταλέντο του εκφράστηκε σε πολλούς τομείς, από την πεζογραφία και την δραματουργία έως την ζωγραφική, την διαφήμιση και την διακόσμηση αντικειμένων για βιοπορισμό.
Η ημερίδα περιλάμβανε δύο στρογγυλά τραπέζια και αναρτάται στο Bold σε δύο μέρη.
Στο πρώτο αυτό μέρος μιλούν οι: Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης), Κώστας Μποσταντζόγλου (γραφίστας, γιος του Μποστ), Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός) και Γιάννης Κοντός (ποιητής).
Επιμέλεια ημερίδας - Συντονισμός: Μαρίνα Κοτζαμάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο "CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ. Ο Μπόστ του Τύπου"
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Χρήστου Βαχλιώτη. Εμφανίστηκε στο θέατρο στο ρόλο του Κρέοντα στον Οιδίποδο τύραννο (θίασος Κωστή Λειβαδέα, 1962). Ως το 1969 συνεργάζεται με τους θιάσους Βασίλη Διαμαντόπουλου-Μαρίας Αλκαίου, «Ηνωμένων Καλλιτεχνών», Μιράντας Μυράτ-Αντρέα Μπάρκουλη, Τίτου Βανδή, «Ελευθέρας Σκηνής». Το 1969 ιδρύει με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Τάκη Καλφόπουλο το θίασο «Βήματα» και ανεβάζουν έργα των Ι. Καμπανέλλη, Μ. Χάκκα, Ζ. Ανούιγ. Το 1971 ιδρύει με την Ελένη Καρπέτα το θέατρο «Στοά» και παρουσιάζουν έργα των Ευριπίδη, Ν. Μακιαβέλλι, Μ. Ποντίκα, Π. Βάις, Γ. Ανδρίτσου. Από το 1974 διευθύνει μόνος του το ομώνυμο θέατρο, έχοντας ανεβάσει, ως σήμερα, σε δική του πάντα σκηνοθεσία, έργα των Π. Μάρκαρη, Γ. Διαλεγμένου, Μ. Ευθυμιάδη, Μ. Ποντίκα, Σπ. Παπαδογεώργου, Γ. Χρυσούλη, Α. Θωμόπουλου, Γ. Παπακυριάκη, Κ. Βέργου, Γ. Μανιώτη, Δ. Κορδάτου, Μπ. Τσικληρόπουλου, Μποστ, Ι. Καμπανέλλη, Π. Μέντη καθώς και δύο δικά του, το «89,90 FM Stereo» και το «Άντε γεια». Στο ίδιο πάντα θέατρο ανέβασε έργα των Φ. Γκ. Λόρκα, P. Aτάυντε, Λ. Kέσσλερ, Eντ. Mποντ. Στο ελεύθερο θέατρο, σε κρατικά θέατρα καθώς και σε ΔHΠEΘE έχει σκηνοθετήσει εννιά ελληνικά θεατρικά έργα και ένα ξένο. Έχει διδάξει υποκριτική στις Σχολές Bεάκη και Π. Kατσέλη, ενώ έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες (η λέξη, Tα Nέα της Kυριακής, H Kαθημερινή, Tα Nέα).
Ο Κώστας Μποσταντζόγλου γεννήθηκε και επέμενε να ζει στην Αθήνα. Οι λεπτομέρειες της ζωής του αποτελούν προσωπικά δεδομένα και δεν δίδονται παρά μόνον κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας, ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1935 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «1821 Πριν και Μετά» σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια και γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.