Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος

Αλιβιζάτος Νίκος, Βούλγαρης Γιάννης, Κονιδάρης Ιωάννης, Μαρκής Βασίλης, Μποτόπουλος Κώστας, Παπασαραντόπουλος Πέτρος, Γιαταγάνας Ξενοφών, Καψής Παντελής

11 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 110:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 300
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ»  πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Κύκλος 2: «Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος» 

Συντονίζει ο δημοσιογράφος, Παντελής Καψής

Ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας για τις αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνιση, μάχη για τα βασικά και συντονισμός. 

Ο κ. Γιάννης Βούλγαρης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε στην ομιλία του ότι η σημερινή εσωτερική και διεθνής αστάθεια θα κριθεί σε βάθος χρόνου χωρίς να  προβλέπεται μια γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κ. Ξενοφών Γιαταγάνας, πρώην Νομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτίμησε ότι οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος εξαντλούνται με ταχύ ρυθμό. 

Ο κ. Ιωάννης Κονιδάρης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στις σχέσεις (επικρατούσας) θρησκείας και Πολιτείας.

Ο κ. Βασίλης Μαρκής, επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των τελευταίων ετών της εκτελεστικής εξουσίας να θέσει υπό έλεγχο τη δικαστική λειτουργία. 

Ο κ. Κώστας Μποτόπουλος, Δρ. Συνταγματικού Δικαίου, πρ. Ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ανορθωτικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν με σημαντικότερη τον σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Πολιτικός Αναλυτής, μίλησε για τον κίνδυνο που προκαλεί στη φιλελεύθερη δημοκρατία η απουσία της κριτικής σκέψης.

Αλιβιζάτος Νίκος Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο 1983), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013), Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι. Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Πόλις 2015), Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο 2020). Από το 1978 ασκεί ενεργό δικηγορία, τώρα πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Βούλγαρης Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Γιάννης Βούλγαρης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε Πολιτική Επιστήμη, Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική και Πολιτική Κοινωνιολογία της μεταπολεμικής Δύσης. Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην Πολιτική και Ιστορική Κοινωνιολογία, στην Παγκοσμιοποίηση, στην Πολιτική θεωρία και στη Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική. Αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο.

Κονιδάρης Ιωάννης Ομότιμος Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ο Ιωάννης Μ. Κονιδάρης είναι Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου. Γεννήθηκε στη Χίο και κατάγεται από την Κεφαλονιά. Σπούδασε νομικά στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στo Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκαvε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή τoυ Πανεπιστημίου τoυ Μονάχου. Διδάκτωρ Νομικής (1979), Υφηγητής (1985) και στη συνέχεια Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Max-Planck-Institut für die europäische Rechtsgeschichte (Φρανκφούρτη), Διευθυντής τoυ Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας τoυ Ελληνικού Δικαίου της Ακαδημίας Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος τoυ Υπουργού Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ίδρυσε και διευθύνει τη “Βιβλιοθήκη Εκκλησιαστικού Δικαίου” (1999 κ. εξ.), την εξαμηνιαία Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου “Νομοκανονικά” (2002 κ. εξ.) και τη σειρά “Νομοκανονικά Παράφυλλα” (2018 κ. εξ.). Χειροθετήθηκε Άρχων Μέγας Δικαιοφύλαξ της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (2001). Ανακηρύχθηκε Ταξιάρχης του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο (2013). Έχει συγγράψει πολλές μονογραφίες και διδακτικά εγχειρίδια, δεκάδες επιστημονικές μελέτες και μεγάλο αριθμό άρθρων και σχολίων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Μαρκής Βασίλης Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου - Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων

Γεννήθηκε στο Κεράμι Λέσβου το 1943.

Πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 1971 υπηρέτησε ως Εισαγγελικός Λειτουργός και αποχώρησε από την υπηρεσία το 2010 ως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων από το 1988 και στη συνέχεια εξελέγη Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και για οκτώ χρόνια Πρόεδρος.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του στη Δικαιοσύνη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τον ανακήρυξε ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρό της.

Υπήρξε Εισαγγελέας της έδρας σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες που έγιναν στην Ελλάδα, («εταιρεία δολοφόνων», υπόθεση Παλαιστίνιων Φοιτητών της Πάτρας, τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη) και έλαβε μέρος ως εισηγητής ή συντονιστής σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος της Επιτροπής που συνέταξε το σχέδιο νόμου του Νέου Ποινικού Κώδικα και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως τους νέους, τους εξαρτημένους και τους φυλακισμένους. Γι' αυτό και το «Χαμόγελο του Παιδιού», τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του Δ.Σ., ενώ διετέλεσε και μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (1999 – 2011).

Ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με Το Ποτάμι στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης.

Μποτόπουλος Κώστας Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου

Ο Κώστας Μποτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος και ως δικηγόρος με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο. Διδάσκει συγκριτικό ευρωπαϊκό δίκαιο στο μεταπτυχιακό τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κατά την περίοδο 2003-2004. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Επιμόρφωσης, πρώην Γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ευρωβουλευτής από το 2007 ως το 2009, μέλος στις επιτροπές Συνταγματικών Υποθέσεων -Προϋπολογισμών ελέγχου των Προϋπολογισμών και Νομικών Θεμάτων. Έχει γράψει πλήθος βιβλίων. Τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα "Τα Νέα", στα περιοδικά "Μεταρρύθμιση", "Διαβάζω" και "Δικαιόραμα" και στην ειδησεογραφική πύλη Eurο2day.

Παπασαραντόπουλος Πέτρος Διευθυντής εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Χημικός μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του "Ρήγα Φεραίου" και της συντακτικής επιτροπής του "Θούριου" στη μεταπολίτευση του 1974. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Αυγή", "Εγνατία", "Θεσσαλονίκη" και στο περιοδικό "Αντί". Ιδρυτής και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης "Ράδιο Παρατηρητής" και του λογοτεχνικού περιοδικού "Παρατηρητής". Υπεύθυνος εκδόσεων στους εκδοτικούς οίκους "Παρατηρητής" και "Επίκεντρο". Διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό "Balkan Horizons". Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και γενικός γραμματέας της "Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια".

Γιαταγάνας Ξενοφών πρώην Νομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

O Ξενοφών Γιαταγάνας διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών.

Καψής Παντελής Δημοσιογράφος - πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο. Διετέλεσε Διευθυντής των εφημερίδων "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Διετέλεσε, επίσης, Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά 93:37

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Λιαργκόβας Παναγιώτης Νεκτάριος Μιλτιάδης Ξαφά Μιράντα Παγουλάτος Γιώργος Προκοπάκης Γιώργος Χαρδούβελης Γκίκας Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις 117:13

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Μαυρίδης Νικόλαος Μαστρογεωργίου Γιάννης Κορίκης Κωνσταντίνος Κιντή Βάσω Φαρμάκης Γρηγόρης Νόττας Μάριος Τζέκας Βαλεντίνος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας; 157:22

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Βέττας Νίκος Γραβάνης Αχιλλέας Καρτάλης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Κώστας Στρατόπουλος Γιώργος Διαμαντοπούλου Άννα Φιλιππίδης Νίκος Γιαννίτσης Τάσος Βερνίκος Γεώργιος Ρέτσος Γιάννης Φέσσας Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική