Μαυρίδης Νικόλαος
Μαστρογεωργίου Γιάννης
Κορίκης Κωνσταντίνος
Κιντή Βάσω
Φαρμάκης Γρηγόρης
Νόττας Μάριος
Τζέκας Βαλεντίνος
Κρουστάλλη Δήμητρα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/06/2018
Διάρκεια
117:13
Εκδήλωση
Η Ελλάδα μετά ΙΙ (συνέδριο)
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση
Τσομώκος Α.Ε.
Κατηγορία
Πολιτική, Τεχνολογία
Ετικέτες
Ελλάδα, ανασυγκρότηση, 4η βιομηχανική επανάσταση, απασχόληση, τεχνολογικός κολοσσός, αλήθεια, ψέμα, φιλελευθερισμός, ελεύθερη αγορά, συλλογική ευφυΐα, διαδίκτυο
Το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ» πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
Κύκλος 5: «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις»
Συντονίζει η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη
O κ. Νίκος Μαυρίδης, PhD, Massachusetts Institute of Technology, Academic & Consultant, Robotics & Artificial Intelligence, μίλησε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τη ρομποτική, παραθέτοντας παραδείγματα πρόσφατων επιτευγμάτων.
O κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση, εστίασε στη θετική σχέση τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και απασχόλησης.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κορίκης που ειδικεύεται στη Στρατηγική ψηφιακών μέσων, παρέθεσε επιχειρήματα υπέρ και κατά της ύπαρξης αυστηρών κανόνων με τους οποίους πρέπει να λειτουργούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Η κα. Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην περίοδο της μετα-αλήθειας, στην οποία η αλήθεια περιφρονείται και η διάκριση αλήθειας – ψεύδους δεν θεωρείται σημαντική.
Ο κ. Γρηγόρης Φαρμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, AGILIS S.A. Statistics & Informatics, σημείωσε την ανάγκη ενός νέου φιλελευθερισμού που να μπορεί να πάει πέρα από ένα μοντέλο ελεύθερης αγοράς που δεν ισχύει πλέον.
Ο κ. Μάριος Α. Νόττας, Δημοσιολόγος-Πανεπιστημιακός / Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην συλλογική ευφυΐα και στο πως άλλαξε η ζωή μας μέσω του διαδικτύου.
Ο κ. Βαλεντίνος Τζέκας, Ιδρυτής του FightHoax.com, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Ο Νικόλαος Μαυρίδης είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και διδάκτορας του ΜΙΤ, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.
Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και την ΑΣΟΕΕ.
Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της πολιτικής επικοινωνίας σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες.
Υπότροφος του προγράμματος Marshall Memorial Fellowship (MMF).
Από το 2009 εως τον Μάρτιο 2012 ήταν Ειδικός Σύμβουλος της Υπουργού Παιδείας και κατόπιν Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Είναι Διευθυντής του ελληνικού think tank «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Στο πλαίσιο των καθηκόντων του στο Ινστιτούτο, έχει εκπονήσει μελέτες για το Προσφυγικό, το Δημογραφικό, τη δομή της ΟΝΕ, το flat tax, τις συνέπειες μίας απόφασης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη silver economy και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση: «Ευκαιρίες, γκρίζες ζώνες και προεκτάσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» και «Τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πώς ανά-διαμορφώνουν τη ζωή μας».
Ο Κωνσταντίνος Κορίκης είναι Hλεκτρολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. Έχει 23 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της πληροφορικής, του διαδικτύου και της στρατηγικής marketing σε Digital media.
Διδάσκει το elearning μάθημα “Social Media και Επικοινωνία” στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Έχει συντονίσει πετυχημένες καμπάνιες ψηφιακής επικοινωνίας στο χώρο της εκπαίδευσης, ιατρικών υπηρεσιών, εκδόσεων, πολιτικής, διεθνών συνεδρίων, ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδων ενημέρωσης.
Σε τακτική βάση ο Κωνσταντίνος δίνει διαλέξεις και σεμινάρια σε θέματα που αφορούν την ψηφιακή επικοινωνία.
Η Βάσω Κιντή είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει δημοσιεύσει βιβλία καθώς και εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για θέματα φιλοσοφίας επιστήμης, φιλοσοφίας ιστορίας, το έργο των Kuhn, Wittgenstein, Collingwood και την εννοιολογική αλλαγή. Είναι η Editor-in-Chief του περιοδικού International Studies in Philosophy of Science, μέλος της Συντακτικής ομάδας του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων και ήταν υπεύθυνη σύνταξης του ελληνικού περιοδικού φιλοσοφίας Cogito (2004-2010). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Συμμετείχε στο Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ (2012-2015) και ήταν Διευθύντρια του Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας του τμήματος ΙΦΕ (2017-2019). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της από το 2011.
Ο Γρηγόρης Φαρμάκης γεννήθηκε το 1968 και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου ειδικεύτηκε στην διοίκηση παραγωγής και στην πληροφορική. Ασχολήθηκε με την πληροφορική σε ακαδημαϊκό επίπεδο ως ερευνητής στο ΕΜΠ, και επαγγελματικά ως σύμβουλος σε έργα υψηλής τεχνολογίας. Το 1998 ξεκίνησε με συνεργάτες του μία καινοτομική εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας, η οποία αναπτύχθηκε αποκλειστικά έξω από τα σύνορα, αναλαμβάνοντας απαιτητικά έργα στατιστικής και πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς οργανισμούς, κερδίζοντας διεθνή καταξίωση για την καινοτομία της. Έχει διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα του αλλά και συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο, κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αρθρογραφώντας στον Τύπο ή ως ομιλητής.
Ο Μάριος Νόττας, Έλλην Πολίτης, έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία, Οικονομία και Επιστήμη της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Στο πλαίσιο της θητείας του στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, αλλά και στο Αυστριακό πανεπιστήμιο DUK, διευθύνει το διαπανεπιστημιακό ΠΜΣ “Quality Journalism and New Technologies” (Master of Arts) που αποτελεί δραστηριότητα του ECI (European Communication Institute - Συνέργεια των παραπάνω, με το Ίδρυμα Μπότση και το Εργαστήριο Επικοινωνίας & Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ). Mέλος του ΔΣ της ΕΚΠΟΙΖΩ, του Κοινωνικού Συμβουλίου Ελέγχου της ΕΡΤ, και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΕ, εστιάζει σε τεχνο-επικοινωνιακή έρευνα/πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τον ρόλο του πολίτη σε θέματα συλλογικής διακυβέρνησης και καλύτερης επίγνωσης / άσκησης των δικαιωμάτων του.
Ο Βαλεντίνος Τζέκας είναι ιδρυτής του FightHoax.com.
Η Δήμητρα Κρουστάλλη είναι δημοσιογράφος.