Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κυνήγι, ποτό και οράματα. Σκέψεις με αφορμή την εικόνα-λογότυπο του ποτού Jägermeister

Σέμογλου Θανάσης

17 Δεκεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:11:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 449
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ διοργανώνει ειδικές μορφωτικές εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο "επιστήμης κοινωνία" κάθε Τρίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ο Ε΄ κύκλος ομιλιών του 2019 είχε θέμα "Η φωτογραφία που μας άγγιξε. Χίλιες Λέξεις για μια εικόνα από ιστορικούς και αρχαιολόγους".

Στις ομιλίες σχολιάζονται φωτογραφίες, που κινητοποίησαν την επιστημονική σκέψη ιστορικών και αρχαιολόγων.

Η εικόνα αποτελεί αφορμή για την γέννηση μιας έρευνας, οδηγεί σε μια ιστορική ή αρχαιολογική ερμηνεία, αποτυπώνει μια επιστημονική περιπέτεια, δημιουργεί σκέψεις για ένα ιστορικό φαινόμενο.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019.

Σέμογλου Θανάσης Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πραγματοποίησε βασικές σπουδές αρχαιολογίας και τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1984 ως το 1988 και μεταπτυχιακές σπουδές στην βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη στα Πανεπιστήμια Paris 1, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και Ecole Pratique des Hautes Études (Paris) από το 1990 ως το 1995. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του Υπουργείου Παιδείας και της DAAD. Το 2012 χρημάτισε αναπληρωτής διευθυντής σπουδών της Fondation de la Maison des Sciences de l'Homme (Paris).

Δίδαξε βυζαντινή τέχνη και εικονογραφία στην École Pratique des Hautes Études και από το 2015 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Επόπτευσε, ως κύριος επιβλέπων, μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές μελέτες. Από το 2012 έως το 2015 συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ως διδάσκων του μαθήματος του Ελληνικού Πολιτισμού. Μετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος στην οργάνωση του Εκκλησιαστικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της ελληνικής επιτροπής "Μνήμη του Κόσμου" της Unesco και μέλος της διεθνούς επιτροπής του επιστημονικού κέντρου Iv. Dujcev στη Σόφια.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται ιδιαίτερα σε ζητήματα εικονογραφίας που αφορούν αφενός στην αντίληψη του θείου και στην εξέλιξή της κατά τη Βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο και αφετέρου στην ιερότητα της γυναίκας κατά την ύστερη αρχαιότητα με πεδία ορισμού την Παναγία και την παρθένο πρωτομάρτυρα αγία Θέκλα.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία και πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, διοργάνωσε και συμμετείχε σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος της συντακτικής και επιστημονικής επιτροπής πέντε, ελληνικών και ξένων, επιστημονικών περιοδικών.

Συμμετείχε τέλος σε δύο διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνεργάσθηκε με το Ρουμανικό Εθνικό Ίδρυμα ερευνών ως αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων.

Σχετικές ομιλίες