Βασιλάκης Ευτύχιος
Καββαθάς Γεώργιος
Λιάκος Δημήτρης
Πάσχος Λάμπρος
Σταϊκούρας Χρήστος
Παπαδημητρίου Μπάμπης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/03/2017
Διάρκεια
38:38
Εκδήλωση
Παραοικονομία και φοροδιαφυγή – η χώρα χρειάζεται λύσεις (ημερίδα)
Χώρος
Μέγαρο Καρατζά Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
Διοργάνωση
ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών
διαΝΕΟσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
φορολογία, φόροι, παραοικονομία, φοροδιαφυγή, φορολογική πολιτική, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, ηλεκτρονική τιμολόγηση
Με βασικό μήνυμα ότι η μείωση της υπερ-φορολογίας, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνιστούν βασικούς πυλώνες για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, οι οποίες υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις την Τρίτη, 21/3/2017, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της διαΝΕΟσις και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται πλέον αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, που αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική πληγή που ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία. Και μόνο ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας θα ήταν αρκετό να ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό και να βελτιώσει ουσιαστικά την κοινωνική πρόνοια. Η πολυπόθητη «πάταξη» που όλα τα κόμματα υπόσχονται πρέπει να βασισθεί στη σύγχρονη τεχνολογία και στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επαναπροσδιορίσουμε με αντικειμενικά στοιχεία τις έννοιες της δίκαιης κατανομής βαρών και της αναδιανομής του πλούτου, που τόσα χρόνια λειτουργούν μόνο ως συνθήματα μέσα από τα οποία μοιράζονται απαλλαγές, εξαιρέσεις και ανοχές και να εκφραστεί η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή όπου κι αν υπάρχει.»
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε τα αξιόλογα βήματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. «Η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων και η δυνατότητα του ελληνικού κράτους στις διασταυρώσεις στοιχείων σε συνεργασία με τις Τράπεζες, δεν είναι καθόλου αμελητέα μεταρρύθμιση», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι μένουν πολλά τα οποία μπορούν να γίνουν και σκιαγράφησε ένα πλαίσιο θέσεων που ο ΣΕΒ υποστηρίζει με συνέπεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, προτείνοντας:
1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές και ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.
2. Παράλληλη στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί η εδραίωση των ηλεκτρονικών μέσων στις συναλλαγές, με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές ενθαρρύνει την παραοικονομία και μπορεί επίσης να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
3. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να βελτιωθεί και η ανταποδοτικότητά τους. Η μείωση αυτή από το πρώτο ευρώ θα ωφελήσει τους μισθωτούς με χαμηλές αποδοχές, ενθαρρύνοντας ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις να επαναφέρουν στην πλήρως δηλωμένη απασχόληση εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται σε ημιδηλωμένη ή αδήλωτη απασχόληση.
Στην παρέμβασή του, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε ότι η υπερ-φορολόγηση των λίγων και η παραοικονομία είναι άρρηκτα δεμένες -«είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε, χαρακτηριστικά- και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. «Όσο η νόμιμη επιχειρηματικότητα και η δηλωμένη εργασία φορολογούνται εξοντωτικά, με εκδικητικούς συντελεστές που συγκαταλέγονται στους ψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητείται να ξεπεράσουν το 60%, η μετάπτωση στην παραοικονομία ενός μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας θα είναι αναπόφευκτη», υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκης.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε η Ernst &Young για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, όπου το μέγεθος της φοροδιαφυγής εκτιμάται στο 6-9% του ΑΕΠ (11-16 δις € ετησίως), ενώ συγχρόνως προτάθηκαν λύσεις και εφαρμόσιμες καλές πρακτικές άλλων χωρών. Στα στρογγυλά τραπέζια διαλόγου που ακολούθησαν, εκπρόσωποι της πολιτείας, των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την φοροδιαφυγή (όπως είναι τα ποτά, τα καπνικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή) και συλλογικών φορέων εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας εξειδίκευσαν τόσο τις αιτίες, όσο και τις προτάσεις για την μείωση της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου, στην παρουσίαση του ο Δ/ντής Ερευνών της διαΝΕΟσις κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αφού ανέφερε σειρά καλών πρακτικών, προερχόμενων από διάφορες χωρες του κόσμου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού & απλοποιημένου φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συνιστούν σημαντικές αιτίες για την άνθιση της φοροδιαφυγής» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αναθεώρηση και απλοποίηση των φορολογικών νομοθετημάτων συνολικά, ενώ τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης του αυτόνομου/ανεξάρτητου χαρακτήρα της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πράξη. «Για να αλλάξει το φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα χρειάζεται χρόνος, πολλή δουλειά μα πάνω από όλα θα απαιτηθεί βούληση», σημείωσε κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κώστας Σφακάκης, Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα φορολογικής πολιτικής του ΣΕΒ.
O Ευτύχιος Βασιλάκης είναι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas S.A. / Hertz και Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines και Olympic Air.
Μεταξύ άλλων, είναι μέλος Δ.Σ. των εταιριών Fourlis, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς. Από το 2011 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Τ.Ε. (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και Αντιπρόεδρος από το 2014. Επίσης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.
Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Yale University (1988) και είναι κάτοχος Master in Business Administration από το Columbia Business School of New York (1991).
Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος (πατέρας 3 τέκνων)
Τόπος και έτος γεννήσεως: Αθήνα, 1960
Σπουδές
Απόφοιτος Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Αξιωματικών Ε.Ν.
Τελειόφοιτος ΚΑΤΕΕ - Μηχανολόγων Μηχανικών
Επαγγελματική εμπειρία
1982-1985: Αξιωματικός Ε.Ν.
1985-1987: Έφεδρος Π.Ν. (Α΄ Μηχανικός σε πολεμικό πλοίο)
1987-1989: Τεχνικός Διευθυντής ADAM'S ΕΠΕ - Αθήνα
1989-1999: Διευθυντής - Ιδιοκτήτης Εστιατορίου "Τερψιχόρη" - Αγ. Παρασκευή
1999-2005: Διευθυντής - Ιδιοκτήτης Εστιατορίου Αναψυκτηρίου "a.p. Stadium Club" - Αγ. Παρασκευή
2003-σήμερα: Διευθυντής - Ιδιοκτήτης Εστιατορίου "Δαιδαλίδες" & "gk catering" - Αγ. Παρασκευή
Κοινωνικές-συνδικαλιστικές δραστηριότητες
2005-σήμερα: Αντιπρόεδρος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος)
2003-σήμερα: Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων)
2010-σήμερα: Πρόεδρος της "ΕΣΤΙΑΣ" Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας για την προώθηση της ελληνικής διατροφής & γαστρονομίας
2011-σήμερα: Αντιπρόεδρος του "Κινήματος Πολιτών" για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
2009-σήμερα: Μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Αν. Αττικής "Ο Διόνυσος"
2007-σήμερα: Μέλος Δ.Σ. Ι.Μ.Ε. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων)
2010-σήμερα: Μέλος Δ.Σ. ΕΤΕΑΝ Α.Ε.
2012-σήμερα: Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων)
Έχει επίσης διατελέσει μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., Συνδικαλιστικών ενώσεων, Κοινωνικών φορέων και Συλλόγων.
Γεννήθηκε το 1973 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο Hellenic Management Association.
Aπό το 2002 και για πέντε χρόνια να εργάζεται ως Fund Manager, Marketing Manager στην Τράπεζα Κύπρου.
Το 2007 ξεκινάει να εργάζεται ως Senior Fund Manager, Marketing Manager στην εταιρεία International Mutual Fund S.A..
Το 2010 και έως το 2014 στην εταιρεία Aeolian Investment Fund S.A. εργάζεται στη θέση του General Manager, Investment Manager.
Από το 2014 ξεκινάει να εργάζεται στο γραφείο του τέταρτου Αντιπροέδρου της Βουλής ως Assistant Officer.
Από το Φεβρουάριο του 2015 και έως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Από τον Αύγουστο και ως τον Οκτώβριο του 2015 με τον ρόλο του Special Advisor for Banking and Capital Markets εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
Από τον Οκτώβρη του 2015 είναι προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού και κατέχει συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ εκ μέρους του γραφείου του Πρωθυπουργού.
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1973.
Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), του 2015 (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο) και του Ιουλίου του 2019.
Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ.
Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.
Από τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών.
Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και Διδάκτορας στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική (PhD in Banking and Finance) του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (City University).
Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-2018) και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αθηνών, City και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Στο έργο του έχουν αναφερθεί επιστήμονες σε πάνω από 2.600 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά.
Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και στον τραπεζικό Όμιλο Eurobank.
Γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1954, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre) με μεταπτυχιακά στην οικονομική ιστορία (École des hautes études en sciences sociales) και στα χρηματοοικονομικά (Paris X – Nanterre).
Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1983, όταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, καθηγητή Κωστή Βαΐτσου. Συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο και μετά την αποχώρηση του Βαΐτσου, αναλαμβάνοντας το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη. Έχει επίσης εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Σήμερα εργάζεται στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εφημερίδα Η Καθημερινή.