Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαδικτυακή συζήτηση: Κυρώσεις στη Ρωσία

Αναστασόπουλος Σίμος, Λιαργκόβας Παναγιώτης, Μαραβέγιας Ναπολέων, Τσαρδανίδης Χαράλαμπος

8 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:26:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 28

Ο Σύνδεσμος ΑΕ και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕ|Ε) και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) διοργάνωσε στις 8 Μαρτίου 2022 διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: Κυρώσεις στη Ρωσία. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος ΣΑΕ|Ε, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος ΚΕΠΕ, Καθηγητής Παν/μίου Πελοποννήσου και Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής, Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ). Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε πως η αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παγκόσμια οικονομία. Υπάρχει, επίσης, έντονος προβληματισμός σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, η Λετονία, η Αυστρία, η Σλοβακία εξαρτώνται σχεδόν 100% από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο και γενικότερα η ΕΕ κατά 40%. Επιπλέον, θα παρατηρηθεί αύξηση του πληθωρισμού και θα πραγματοποιηθούν λιγότερες επενδύσεις. Όσον αφορά για μια επανεμφάνιση του στασιμοπληθωρισμού, δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο. Το πιθανότερο σενάριο είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ, στο ακραίο σενάριο, τα επόμενα δύο έτη θα έχουμε 1,5% μείωση στο ΑΕΠ. Αναμένεται να παρατηρηθεί δε και έλλειψη μετάλλων καθώς και σιτηρών. Τέλος, ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε ότι θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η παγκοσμιοποίηση.

Ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα αυξηθεί και θα επιφέρει έναν επιπλέον δανεισμό. Ωστόσο, θα παρατηρηθούν και στη Ρωσία πληθωριστικές πιέσεις, ενώ το ΑΕΠ της Ρωσίας μπορεί να μειωθεί κατά 15%. Οικονομετρικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επέλθει μια αύξηση 2-3% στον πληθωρισμό. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός από το 6% μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 8% το 2022. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα τόνισε ο κ. Μαραβέγιας είναι η επισιτιστική κρίση, η οποία θυμίζει την κρίση του 2008 που οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη. Θα υπάρξει, επίσης, αναπόδραστα μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ρωσία και η Ουκρανία τροφοδοτούν το 25% του καλαμποκιού και των σιτηρών.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος και την σημαντική εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία. Σημαντική παράμετρος για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι ότι η χώρα δεν είναι πλήρως εξαρτημένη από την Ρωσία καθώς τροφοδοτείται με LNG από τις ΗΠΑ, την Αλγερία καθώς και μέσω του αγωγού TAP από το Αζερμπαϊτζάν. Η Ε.Ε., τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, σχεδίασε την πράσινη ενέργεια χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια. Έχοντας αναστείλει ωστόσο, εξ αιτίας της κρίσης, την πράσινη μετάβαση και βάζοντας μπροστά τα λιγνητικά εργοστάσια, ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια, το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να μειωθεί το κόστος ρύπου για το διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που θα παρείχε μεγάλη βοήθεια προς την ελληνική βιομηχανία.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Αναστασόπουλος Σίμος Πρόεδρος Συνδέσμου ΑΕ και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕ/Ε)

Ο Σίμος Αναστασόπουλος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΕ & ΕΠΕ, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε. και διατελεί εκλεγμένος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2019. Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και μέλος του Γ.Σ. του ΣΕΒ. Αποφοίτησε από την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και κατέχει πτυχίο Master’s of Science της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Αυτοκινήτων του Πανεπιστημίου Michigan στο Ann Arbor.

Λιαργκόβας Παναγιώτης Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Πρόεδρος ΚΕΠΕ

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (PH.D) το 1991. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια και έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από τον Οκτώβριο του 2019 Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας.

Προσωπική ιστοσελίδα του Παναγιώτη Λιάργκοβα

Μαραβέγιας Ναπολέων Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία Grenoble με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση όπου απέκτησε το DEA στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα 1983.

Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble Μακροοικονομική και, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία.

Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Επίσης από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος "Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης". Σήμερα είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα είναι: 
-Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
-Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων RAFAC NATURA κά 
-Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών Επιθεώρηση Αγροτικής -Οικονομίας Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας 
-Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ 
-Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ΕΚΕΜ

Διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου (2012).

Τσαρδανίδης Χαράλαμπος Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ευρωπαϊκές σπουδές και διεθνείς σχέσεις (MSc, Ph. D London School of Economics and Political Science) και διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σποδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέχρι τη συνταξιοδότησή του (2022). Από το 1993 διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως ΣΕΠ (2005-2022). Διεύθυνε, επίσης, την επιστημονική επιθεώρηση διεθνούς οικονομίας και πολιτικής, Αγορά χωρίς Σύνορα (1995- 2010). Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συγγραφέας ένδεκα βιβλίων και συνεπιμελητής πολλών τόμων. Τα κυριότερα βιβλία του είναι: Οικονομική διπλωματία, 2018, Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική 2006, Η “Ανανεωμένη” μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η Ελλάδα. 1992, The Politics of the EEC – Cyprus Association Agreement : 1972 – 1982,1988. Έχει επιμεληθεί και συν- επιμεληθεί μεταξύ άλλων, με την Εκάβη Αθανανασοπούλου και τον Ευστάθιο Τ. Φακιολά του συλλογικού τόμου, Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, Επιλογές & προσδοκίες στον 21ο αιώνα, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, με Russell King και Gabriella Lazarides, Eldorado or Fortress? Migration in Southern Europe. London: MacMillan Press. 1999, με τον Α. Κόντη σε δύο εκδόσεις το Διεθνές Πολιτική Οικονομία. Θεωρίες, δομή και προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, Εκδόσεις Παπαζήση, 2013. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 ερευνητικές εργασίες ως κεφάλαια σε επιμελημένους τόμους και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων, Journal of Common Market Studies, Journal of European Integration, European Review of International Studies, European Foreign Affairs Review, Journal of Political and Military Sociology, Journal of Area Studies, Geopolitics, Ethnopolitics, Southern European Yearbook, Le Courrier des Pays de l' Est, Perceptions, Hellenic Studies, Revue Hellenique de Droit Internationale, , South European and Balck Sea Studies, Le Courrier des Pays de l' Est, Outre Terre.

Σχετικές ομιλίες