Παπαευθυμίου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/05/2011
Διάρκεια
00:17:53
Εκδήλωση
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Κυτταρολογίας
Χώρος
Ξενοδοχείο The Westin Athens Astir Palace
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας
Κατηγορία
Κυτταρολογία
Ετικέτες
καρκίνος ενδομητρίου, ThinPrep, καρκίνος, ενδομήτριο, διάγνωση
Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι σήμερα ο πιο συχνός καρκίνος του γυναικείου γεννητικού συστήματος στις ανεπτυγμένες χώρες. Εκτιμάται δε, ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη έγκαιρης και ορθής διάγνωσης, τόσο του διηθητικού καρκίνου όσο και των πρώιμων αλλοιώσεών του, δηλαδή της υπερπλασίας του ενδομητρίου.
Οι μέθοδοι διάγνωσης των παθήσεων του ενδομητρίου είναι η διαγνωστική απόξεση, το υπερηχογράφημα και η μέθοδος της άμεσης ενδομητρικής λήψης με κυτταρολογική διάγνωση.
Η διαγνωστική απόξεση παραμένει η «μέθοδος αναφοράς» στη διάγνωση των αλλοιώσεων του ενδομητρίου, ενώ το διακολπικό υπερηχογράφημα αποσκοπεί στην ανεύρεση εστιακών βλαβών και στον έλεγχο του πάχους του ενδομητρίου.
Η μέθοδος της άμεσης ενδομητρικής λήψης με τις διάφορες ενδομητρικές συσκευές παρέχει υλικό απευθείας από την ενδομητρική κοιλότητα, κατάλληλο για κυτταρολογική ή και ιστολογική διάγνωση. Αποτελεί μέθοδο γρήγορη, ασφαλή, φθηνή και απλή, χωρίς να είναι απαραίτητη η εισαγωγή της ασθενούς σε νοσοκομείο.
Η μέθοδος της υγρής φάσης της κυτταρολογίας ThinPrep παρέχει ομοιογενές και καλά διατηρημένο υλικό, με ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του κυττάρου, μειώνοντας τα στοιχεία που εμποδίζουν τη διάγνωση και αυξάνοντας έτσι τη διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου, σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο.
Σε δική μας μελέτη προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε την αναπαραγωγιμότητα της κυτταρολογικής διάγνωσης στις διάφορες αλλοιώσεις του ενδομητρίου, σε υλικό άμεσης ενδομητρικής λήψης με τη συσκευή Endogyn και παρασκευή με τη μέθοδο υγρής φάσης της κυτταρολογιας ThinPrep. Διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός των μεθόδων (άμεσης ενδομητρικής λήψης και ΤhinPrep) θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση των ενδομητρικών αλλοιώσεων στο εξωτερικό ιατρείο, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των μή αναγκαίων διαγνωστικών αποξέσεων.