Ζεργιώτη Ιωάννα
Γκιζελή Ηλέκτρα
Μισιακός Κωνσταντίνος
Γογγολίδης Ευάγγελος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
13/07/2016
Διάρκεια
68:19
Εκδήλωση
4ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Τεχνολογία
Ετικέτες
Hellenic Forum 2016, BIOFOS, LOVE-FOOD, FOODSNIFFER, ασφάλεια τροφίμων, ανάλυση τροφίμων, lab-on-a-chip
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:
1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,
2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,
3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,
4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Το workshop "Lab on a chip for food analysis and diagnostics" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του πρώτου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:
BIOFOS: Micro-ring resonator-based biophotonic system for food analysis - Ιωάννα Ζεργιώτη
LOVE-FOOD: an integrated micro-nano-bio system for the detection of foodborne pathogens - Ηλέκτρα Γκιζελή
"FOODSNIFFER" : Α FOOD Safety chip identifying harmful substances in fresh produce - Κωνσταντίνος Μισιακός
Η Ηλέκτρα Γκιζελή είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι πτυχιούχος Χημείας του ΕΚΠΑ. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το UCL και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (1994).
Το 1995 έλαβε το BBSRC Fellowship και δημιούργησε μία ομάδα στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Από το 2003 διδάσκει στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Επιστημονικά ενδιαφέροντα:
Τα ενδιαφέροντα της ομάδας Βιοαισθητήρων εκτείνονται σε τρία βασικά πεδία: βιοαναλυτικές επιστήμες με έμφαση στη κλινική διάγνωση, βιοφυσική και μικρομηχανική. Το πρώτο πεδίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό πρωτοποριακών κλινικών μεθόδων ανάλυσης βασισμένων σε βιοαισθητήρες ακουστικών κυμάτων για την ανίχνευση πολλαπλών πρωτεϊνών σε δείγματα ασθενών ή γενετικών δεικτών μέσω υβριδοποίησης. Σχετικά με το δεύτερο πεδίο, ενδιαφερόμαστε για το δομικό χαρακτηρισμό μορίων DNA και πρωτεϊνών προσδεμένων σε επιφάνεια όπως και συμπλόκων DNA/πρωτεϊνών και DNA νανομηχανών χρησιμοποιώντας ακουστικά κύματα και πρωτοπόρα μοντέλα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο. Επίσης, ενδιαφερόμαστε για τη μελέτη αλληλεπιδράσεων βιομορίων που βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη με διάφορους συνδέτες. Τέλος, η ομάδα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακουστικών βιοαισθητήρων και ολοκληρωμένων μικροσυστημάτων τύπου lab-on-chip. Η δουλειά είναι πλήρως διεπιστημονική και άπτεται των πεδίων της βιολογίας, βιοφυσικής, νανοτεχνολογίας, κλινικής χημείας και μικρομηχανικής.
Ο Ευάγγελος Γογγολίδης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη Λέσβου όπου και τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην Βοστώνη των ΗΠΑ, με υποτροφία του εκεί Πανεπιστημίου, ενώ συμπλήρωμα υποτροφίας έλαβε για δύο έτη από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Έλαβε το Master το 1987 και το διδακτορικό του το 1990. Μετά την στρατιωτική του θητεία συνεργάστηκε στον Δημόκριτο με τον κύριο Μιχαήλ Χατζάκη σε θέματα κατεργασίας φωτοπολυμερών με πλάσμα για κατασκευή κυκλωμάτων διαστάσεων κάτω του μισού μικρομέτρου, στο τότε Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής. Από τον Φεβρουάριο του 2004 είναι διευθυντής ερευνών (ερευνητής Α’) στο Δημόκριτο. Έχει συγγράψει άνω των 210 επιστημονικών ανακοινώσεων σε περιοδικά με κριτές, και κατέχει 8 διεθνείς και ελληνικές ευρεσιτεχνίες. Ασχολείται με την νανοτεχνολογία, και ειδικά την νανοτεχνολογία πλάσματος, με στόχο την κατασκευή «έξυπνων» αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, «έξυπνων» μικρο και νανο διατάξεων και μικροεργαστηρίων σε ψηφίδα για χημική και βιοχημική ανάλυση. Είναι υπεύθυνος και συντονιστής αρκετών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει εγκαταστήσει μέσω αυτών σημαντική υποδομή όπως αντιδραστήρες πλάσματος υψηλής πυκνότητας επαγωγικής σύζευξης, φασματοσκοπικό ελλειψόμετρο 500 μηκών κύματος, φασματοσκοπία εκπομπής από το πλάσμα, μηχανήματα χαρακτηρισμού διαβροχής επιφανειών κ.ά. Το 2013 η ερευνητική ομάδα Νανοτεχνολογίας πλάσματος με επικεφαλής τους Ερευνητές Ε. Γογγολίδη και Α. Τσερέπη έλαβε το 2ο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας στον διαγωνισμό «η Ελλάδα Καινοτομεί» που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού Microelectronic Engineering της Elsevier, μέλος σε διεθνείς επιτροπές συνεδρίων όπως του Micro and Nano Engineering το οποίο οργάνωσε δύο φορές στην Ελλάδα, και ιδρυτικό μέλος σε δύο εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) την Nanoplasmas, και την Nanometrisis.