Κατσάπης Κώστας
Καλφόπουλος Κώστας
Νικολαΐδου Όλγα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/02/2017
Διάρκεια
01:16:02
Εκδήλωση
Έκθεση "GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη"
Χώρος
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
Κατηγορία
Αθλητισμός, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
GR80s, ποδόσφαιρο, γηπέδο, ποδοσφαιριστής, αθλητική εφημερίδα, χουλιγκανισμός, Αθλητική Κυριακή, δεκαετία του '80
Η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο "Λαϊκότητα και ποδόσφαιρο: μορφές κοινωνικής αυτονομίας" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.
Λαϊκότητα και ποδόσφαιρο: μορφές κοινωνικής αυτονομίας
Από την ανάγνωση της αθλητικής εφημερίδας και τον σχολιασμό της παρέας μέχρι τους ποδοσφαιριστές ως λαϊκά είδωλα, από τη βία των γηπέδων μέχρι την αθλητική Κυριακή. Οι δημοσιογράφοι Όλγα Νικολαΐδου και Κώστας Καλφόπουλος μιλούν για το ποδόσφαιρο στη δεκαετία του 80, το χουλιγκανισμό στην Ευρώπη, την οπτικοποίηση του προϊόντος και αναμετάδοση του ποδοσφαίρου και των μεγάλων αθλητικών γεγονότων ως ένα ευρύτερο τηλεοπτικό θέαμα με πολιτισμικές αναφορές.
Έχει εργαστεί ως ιστορικός στο Ιστορικό Αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας (1997 - 1998), στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (2000 - 2002), και στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2002 - 2012), ενώ από το 2012 ανήκει στο προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας". Από το 2006 διδάσκει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς και Ιστορία της Νεολαίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (ΠΜΣ: Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία) και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας και ειδικότερα στην ιστορία της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων. Για τα ζητήματα αυτά έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει συγγράψει το βιβλίο "Ήχοι και απόηχοι. Κοινωνική ιστορία του ροκ εν ρολ φαινομένου στην Ελλάδα, 1956-1967", Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς/ ΕΙΕ/ΙΝΕ, Αθήνα 2007, καθώς και τη μονογραφία: "Το "πρόβλημα νεολαία". Μοντέρνοι νέοι, παράδοση και αμφισβήτηση στη Μεταπολεμική Ελλάδα, 1964 - 1974", Εκδόσεις Απρόβλεπτες, Αθήνα 2012.
Συνεργάζεται με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Ένθετο: Βιβλιοδρόμιο) παρουσιάζοντας βιβλία που αγαπά.
Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε το 1956 στον Πειραιά. Σπούδασε κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες και ιστορία των μέσων και νεότερων χρόνων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Από το 1996 ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Είναι ανταποκριτής για τα αθλητικά θέματα στη Neue Zürcher Zeitung και συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή» στα πολιτιστικά θέματα. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων της ΓΣΑ το διάστημα 2004-2006. Το ίδιο διάστημα εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αργότερα στο Υπουργείο Επικρατείας. Από το 2015 έχει την ευθύνη των Ιστορικών Εκδόσεων του Συλλόγου.
Είναι μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Έργα του: "Στην εποχή της περιπλάνησης" (2000), "Tilt ! Δοκίμιο για το φλίππερ" (2005), "far from veif. 30 χρόνια από το "γερμανικό φθινόπωρο"" (2007), "Καφέ Λούκατς. Budapest Noir" (2008), "Ένα παράξενο καλοκαίρι" (2011) κ.ά..
Η Όλγα Νικολαΐδου είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας «Φως των Σπορ» και ηθοποιός.