Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Land use planning in territorial areas of SEVESO industrial installations

Ζιώμας Ιωάννης

30 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1026
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στη διάλεξη παρουσιάζεται μια μεθοδολογία για τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να βοηθηθεί ο σχεδιασμός των χρήσεων γης στις γειτονικές περιοχές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που καλύπτονται από την οδηγία SEVESO II. Η μεθοδολογία που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολλών και συχνά αντικρουόμενων κριτηρίων, καταλήγει σε αποφάσεις σχεδιασμού χρήσεων γης, μέσω της εφαρμογής της πολυκριτηριακής ανάλυσης ELECTRE TRI. Επιπλέον, η μεθοδολογία έχει αναπτυχθεί λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας, αναφορικά με το είδος και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων κινδύνου και των χρήσεων γης, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις απαιτήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών νόμων. Τέλος, η συγκεκριμένη μεθοδολογία είναι απλή στη χρήση της και μπορεί να ενσωματωθεί σε περιβαλλοντικά εργαλεία GIS.

Ζιώμας Ιωάννης Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιασμού & Ανάλυσης Διεργασιών

Ο Ιωάννης Ζιώμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Δ/ντης του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στην Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1984).

Κύριο αντικείμενο του επιστημονικού και ερευνητικού του έργου αποτελεί ο έλεγχος του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και ο σχεδιασμός μεθοδολογιών για τη λήψη και την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων προστασίας αυτού. Οι θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται έντονα αφορούν τον:

  • Σχεδιασμό και έλεγχο αντιρρύπανσης περιβάλλοντος (απογραφές εκπομπών, σχεδιασμός μετρητικών δικτύων, ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων παρακολούθησης, ελέγχου και λήψης αποφάσεων)
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων για διεργασίες που σχετίζονται με το περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, βιομηχανία)
  • Στρατηγικό σχεδιασμό προστασίας του περιβάλλοντος (εφαρμογή ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και οδηγιών σε Εθνικό Επίπεδο)

Στο πλαίσιο αυτό έχει συντονίσει πάνω από 40 ερευνητικά προγράμματα ενώ έχει συμμετάσχει σε άλλα 25 ως κύριος ερευνητής. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος σε περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μελέτες και προγράμματα. Έχει κάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 2000 αναφορές στο έργο του (h factor=24). Είναι κριτής – αξιολογητής προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., της Ελληνικής Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τέλος είναι αξιολογητής επιστημονικών εργασιών σε 10 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η επαγγελματική του εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος συνοψίζεται στα ακόλουθα:

  • Επικεφαλής (επιστημονικός υπεύθυνος) της ομάδας του ΕΜΠ που έχει αναπτύξει και λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Απογραφής των εκπομπών / απορροφήσεων αερίων του Θερμοκηπίου της Ελλάδος (2007 – σήμερα)
  • Συντονιστής - Εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διάφορες Ευρωπαϊκές και Διεθνής Επιτροπές για θέματα περιβάλλοντος (1989- σήμερα). Ενδεικτικά: επιθεωρήσεις Εθνικών Απογραφών, 5η Εθνική Έκθεση από εμπειρογνώμονες του UNFCCC, επιτροπή συμμόρφωσης του Πρωτόκολλο του Κιότο
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α.) (2008-2010)
  • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2010)
  • Μέλος πολλών ομάδων εργασίας της Ε.Ε. σε θέματα περιβάλλοντος.

Σχετικές ομιλίες