Νταλαχάνης Άγγελος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/12/2016
Διάρκεια
14:18
Εκδήλωση
Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη (Ελληνογαλλική Ημερίδα)
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
Γενικά Αρχεία του Κράτους
École Française d’Athènes
Κατηγορία
Ιστορία, Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία
Ετικέτες
Γενικά Αρχεία του Κράτους, Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας, ελληνογαλλικές σχέσεις, Λαύριο, Σουέζ, ανατολική Μεσόγειος
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας μετά από την υπογραφή σχετικού Μνημονίου συνεργασίας οργανώνουν κοινές επιστημονικές εκδηλώσεις. Μέσα από την ανάγνωση και ερμηνεία των αρχειακών πηγών των δύο χωρών και την προβολή σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού που αποδίδει το πνεύμα της εποχής και διατίθεται στις αρχειακές συλλογές, οι εκδηλώσεις αυτές εστιάζουν στην ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό και πολιτιστικό κατά την χρονική περίοδο 1915-1995.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας οργάνωσαν στο Παρίσι, στις 24-26 Νοεμβρίου 2016, Συνέδριο με θέμα: «Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη», με την συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχειονόμων και σημαντικών προσωπικοτήτων που κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και φώτισαν σημαντικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.
Σε συνέχεια αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Γαλλική Σχολή Αθηνών συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα, την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016, Ημερίδα με το ίδιο θέμα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Ο Άγγελος Νταλαχάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι. Έλαβε το διδακτορικό του από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας το 2011.
Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Paris-Est και εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Αιξ-Μασσαλία και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Stanley J. Seeger ’52 του πανεπιστημίου Princeton στις ΗΠΑ. Έχει εκδώσει το βιβλίο Ακυβέρνητη παροικία: Οι Έλληνες στην Αίγυπτο από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο, 1937-1962 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015). Από το Σεπτέμβριο του 2016 είναι επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.