Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λογοτεχνία στα Comics: Η Διαμεσική Σχέση

Κατιρτζιγιανόγλου Ηλίας, Δασκαλά Κέλη, Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp, Καρβούνη Παναγιώτα, Σαμπανίκου Εύη

5 Νοεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:46:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 264

Η ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Comicdom με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, διερευνά την εξέλιξη της τέχνης των comics σε σχέση με τη λογοτεχνία.

Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί comics, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των comics στην Ελλάδα συνομιλούν για τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο Τεχνών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης LiteraComics που υλοποιείται με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος "Επιχορήγηση έργων και δράσεων σχετικών με τον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη - Χαιρετισμοί

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Λογοτεχνία στα Comics: Η Διαμεσική Σχέση
Συντονισμός: Κέλη Δασκαλά (Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας)
Συμμετέχουν:
Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Παναγιώτα Καρβούνη (Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Συντάκτρια στο Smassing Culture)
Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Τα Αμερικανικά και τα Ελληνικά Κλασσικά Εικονογραφημένα
• Εισηγητής: Περικλής Κουλιφέτης (δημιουργός comics, δημοσιογράφος)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Το Έργο του Τάσου Αποστολίδη
Εισήγηση: Μαρία-Όλια Ντακογιάννη (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Δημιουργός comics)
Συμμετέχει: Τάσος Αποστολίδης (Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Comics και Λογοτεχνικές Αναπλαισιώσεις - Αποκαθήλωση ή Επανεπικαιροποίηση;
• Εισηγητής: Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός Τέχνης, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων ΑΣΚΤ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η Σύγχρονη Άνθηση των Νεοελληνικών Μεταφορών
• Συντονιστής: Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Συμμετέχουν:
Δημήτρης Βανέλλης (Σεναριογράφος comics)
Γιώργος Ζαρρής (Εκδότης Polaris)
Γεωργία Ζάχαρη (Δημιουργός comics)
Γιάννης Παπαδόπουλος (Δημοσιογράφος στην The Books Journal και την Athens Voice)
Θανάσης Πέτρου (Δημιουργός comics, διδάσκων στον ΑΚΤΟ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η Διεθνής Λογοτεχνία από Έλληνες Δημιουργούς
• Συντονιστής: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος (Αρχισυντάκτης Comicdom.gr)
Λεωκράτης Ανεμοδουράς (Εκδότης Μικρός Ήρως)
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (Εκδότης Comicdom Press, Σεναριογράφος)
Στέλλα Στεργίου (Δημιουργός comics)

Κατιρτζιγιανόγλου Ηλίας Σεναριογράφος κόμικς - Διευθυντής Εκδόσεων Comicdom Press

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία, και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και δισκοκριτικός σε πλήθος εντύπων από το 1998, και στο χώρο της επικοινωνίας από το 2006. Είναι ιδρυτής του Comicdom, εκ των τεσσάρων διοργανωτών του Comicdom Con Athens, και διευθυντής εκδόσεων της Comicdom Press. Ως σεναριογράφος comics, έχει γράψει τη σειρά τεσσάρων τευχών ΣΥΝΔΡΟΜΟ, τα comic άλμπουμς ΣΥΝΔΡΟΜΟ: Η ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΟ και ΜΑΥΡΟ ΦΩΣ καθώς και αρκετές σύντομες ιστορίες. Το 2014 και το 2015, διηύθυνε τις επιτυχημένες καμπάνιες crowdfunding για τα graphic novels, Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΕΛΙΔΟΝΟΥ (μεταφορά του Γιώργου Τσιαμάντα στο διήγημα της Γαλλίδας συγγραφέως, Marguerite Υourcenar) και ΤΟ ΧΩΡΙΟ του Αποστόλη Ιωάννου, αντίστοιχα. Το 2017 μετέφερε σε graphic novel, το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, Η ΚΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΚΛΑ, σε εικονογράφηση του Γιώργου Τσιαμάντα.

Δασκαλά Κέλη Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Η Κέλη Δασκαλά ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου εκπόνησε τη διατριβή της «Η λογοτεχνική παραγωγή της Γενιάς του 1940 και η επιστροφή στη λυρική πεζογραφία». Μελέτησε το είδος της λυρικής πεζογραφίας, επικεντρώνοντας στην παραγωγή των λυρικών πεζογράφων της Κατοχής και τη σχέση της με τον γαλλικό Συμβολισμό και τις λεγόμενες ‘βόρειες λογοτεχνίες’. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διεπιστημονική μελέτη της μεταφοράς της νόσου στο πολιτισμικό πεδίο. Το 2010 εκδόθηκε η μελέτη της «Η μυθολογία της λέπρας από τη Βίβλο έως σήμερα» [στον τόμο: Γαλάτεια Καζαντζάκη, Η άρρωστη πολιτεία, Ελληνικά γράμματα 2010]. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε η μελέτη της «Οι μεταμορφώσεις ενός λογοτεχνικού μύθου: Η πρώτη και παντοτινή αγάπη», ΠΕΚ, Ηράκλειο. Αναλύοντας λογοτεχνικά έργα και άλλες μορφές τέχνης, επιχειρεί να δείξει πώς σχηματίζεται ο ρομαντικός μύθος της πρώτης αγάπης και πώς αυτός επαναπροσδιορίζεται κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Από το 2012, συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες και παιδιά. Έχει διδάξει Νεοελληνική, Συγκριτική λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πελοποννήσου, στο ΕΑΠ.

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp Πολιτικός γελοιογράφος - Δημιουργός κόμικς

Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «1821-εικονογραφήγημα» (αρ. έργου 20/ ΕΛΙΔΕΚ). Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2020). Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21-η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Καρβούνη Παναγιώτα Αρχαιολόγος - Μεταπτυχιακή φοιτήτρια - Συντάκτρια στο Smassing Culture

Η Παναγιώτα Καρβούνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική που προσφέρεται από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει εργασθεί στον χώρο του Πολιτισμού, σε Μουσεία και Διεθνείς Εκθέσεις. Τακτικά αρθρογραφεί και για ζητήματα πολιτισμού και μαζικής κουλτούρας.

Σαμπανίκου Εύη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Εύη Σαμπανίκου είναι ιστορικός της τέχνης και καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο τον οπτικό πολιτισμό και την ιστορία της τέχνης. Οι προπτυχιακές της σπουδές είχαν αντικείμενο την Αρχαιολογία (Παν. Ιωαννίνων) και την Αγγλική Φιλολογία (ΑΠΘ), ενώ οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές (Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Cambridge, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Courtauld Institute of Art) την Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης και τη Μεταβυζαντινή Ζωγραφική.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις περιοχές της θεωρίας της τέχνης, της φωτογραφίας, της τέχνης με νέα μέσα, των κόμικς και σε ευρύτερα ζητήματα πολιτισμικής διαχείρισης. Συνδυάζοντας τα παραπάνω με τις προεκτάσεις της σύγχρονης φιλοσοφίας στην τέχνη, συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς ερευνητικές δραστηριότητες για τον Μεταουμανισμό και είναι ιδρυτικό μέλος των διεθνών συνεδρίων Βeyond Humanism. Ανάμεσα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της συγκαταλέγονται τα βιβλία: Evi D. Sampanikou (ed) (2017). Audiovisual Posthumanism, Cambridge Scholars Press, και Evi D. Sampanikou & Jan Stasienko (eds) (2021), Posthuman Studies Reader. Core Readings on Transhumanism, Posthumanism and Metahumanism a Reader on Posthumanism. Schwabe Verlag.

Σχετικές ομιλίες