Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λογοτεχνία, φιλοσοφία και πολιτική: μια «λοξή» ματιά

Μακρυδημήτρης Αντώνης, Μεταξάς Αναστάσιος Ιωάννης

9 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:55:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 328
Ομιλητές
Μακρυδημήτρης Αντώνης
Μεταξάς Αναστάσιος Ιωάννης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/02/2022

Διάρκεια
00:55:22

Εκδήλωση
Ελληνο-Γαλλικές Διεπιστημονικές Συναντήσεις

Χώρος
Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κτίριο Κωστή Παλαμά) & Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα

Διοργάνωση
Ελληνο-Γαλλικές Διεπιστημονικές Συναντήσεις

Κατηγορία
Λογοτεχνία, Φιλοσοφία

Ετικέτες
Σόλων, σύζευξη πολιτικής και λογοτεχνίας

Υπήρξε κάποτε ένας σπουδαίος ποιητής, αλλά και επιφανής πολιτικός, ο Σόλων, που συνδύαζε τις διακριτές, καταρχάς, ικανότητες του ποιείν και πράττειν. Εντούτοις, η σύζευξη πολιτικής και λογοτεχνίας δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Όταν απαντά δε στην πράξη, υποφέρει άλλοτε η πολιτική, άλλοτε η λογοτεχνία. Κι όμως, θα μπορούσαν αμφότερες να επωφεληθούν. Επί του ζητήματος αυτού πολλά αξίζει να λεχθούν.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Μακρυδημήτρης Αντώνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
O Αντώνης Μακρυδημήτρης είναι καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (LLM και Phd) με υποτροφία του ΙΚΥ στο London School of Economics and Political Science και στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright διετέλεσε το 1992 επισκέπτης ερευνητής (Research Fellow) στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ και στα Πανεπιστήμια Cambridge και Λονδίνου της Αγγλίας.

Έχει διατελέσει Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Δημόσιας Διοίκησης (2004-2009), καθώς και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έχει διατελέσει πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης και Υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Έχει γράψει μελέτες και άρθρα για ζητήματα δημόσιας διοίκησης, δημόσιας πολιτικής, πολιτικής και διοικητικής ιστορίας και κοινωνικής θεωρίας.

Τα πιο πρόσφατα έργα του περιλαμβάνουν:
- Οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος, 1828-1997, εκδ. Ι. Σιδέρη, Αθήνα, 1997.
Διοίκηση και Κοινωνία, εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα, 1999.
- Κράτος και Κοινωνία των Πολιτών, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα, 2003, 2006.
- Προσεγγίσεις στη Θεωρία των Οργανώσεων, εκδ. Θ. Καστανιώτη, Αθήνα, 2004.
- Δημόσια Διοίκηση, Στοιχεία Διοικητικής Οργάνωσης, εκδ. Π. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2006, 2007, 2008.
- Κράτος των Πολιτών. Προβλήματα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού, εκδ. Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2006.
- Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ένα παράδειγμα πολιτικής ηγεσίας, εκδ. Ποταμός, 2007.
- Απρόρρητα. Πολιτικά, πολιτιστικά και άλλα, εκδ. Το Πέρασμα, 2009.
- Οι Πρόεδροι της Βουλής (Γερουσίας και Εθνοσυνελεύσεων) από την εθνεγερσία του 1821 έως σήμερα, εκδ. Ιδρύματος της Βουλής, 2009.

Ασχολείται ενεργά με τη λογοτεχνία, κυρίως ποίηση και θέατρο, έχει μεταφράσει λογοτεχνικά κείμενα και έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές.
Μεταξάς Αναστάσιος Ιωάννης Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια ερευνητικά με τις παράδρομες θεωρήσεις της πολιτικής ζωής και έχει αποτυπώσει σε δημοσιεύματα και βιβλία τα αποτελέσματα των ερευνητικών του διαδρομών. Εξακολουθεί, άλλωστε, να διδάσκει στην διατμηματική μεταπτυχιακή κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα: «Τέχνη και Εξουσία».

Ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και στo Aix-en-Provence. (Πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα). Είναι κάτοχος δυο διδακτορικών διπλωμάτων (Αθήνα, με βαθμό Άριστα και Aix-en-Provence, Doctorat d’Etat με βαθμό Άριστα –Très bien et éloges). Για την εργασία του στην ανάλυση συστημάτων τού απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Προβηγκίας και το Βραβείο της Σχόλης Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence.

Διετέλεσε Προσκεκλημένος Καθηγητής της “École Doctorale” του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Πανεπιστήμιου της Βουδαπέστης και του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence, Κοσμήτορας (κατ’ ανάθεση) της Νομικής Σχολής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι πρόσφατα. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδίου Εργαστηρίου.

Από το 1976 μέχρι το 1986 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην κατοχύρωση του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Επιστήμης στην Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, προτείνοντας και επιτυγχάνοντας την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας.

Μετά από μια μακρόχρονη πανεπιστημιακή και ερευνητική καριέρα, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και μέλος του Δ.Σ. του ίδιου ιδρύματος. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ‘Θεμιστοκλής και Δημήτρης Τσάτσος’.

Παράλληλα, συνεργάσθηκε ως τακτικός επιφυλλιδογράφος με ‘Το Βήμα’ και την ‘Καθημερινή’ καθώς και ως υπεύθυνος ύλης της στήλης ‘Επί του θέματος’ στην εφημερίδα ‘Ο Κόσμος του Επενδυτή’.

Ανάμεσα στα πολλά δημοσιεύματα και βιβλία του, ξεχωρίζουν τα: Τέχνη και Εξουσία, Η υφαρπαγή των μορφών: από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Η ρητορική των ερειπίων, Υπαινικτικά πορτρέτα, Η ανεπαίσθητη απεικόνιση του κύρους, Η παράκαμψη της φήμης, Μεταθέσεις εξουσίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, Η πολιτική ευθύνη του διανοούμενου λόγου, Θρησκειοποίηση της πολιτικής και φοβική κοινωνία. Προς δημοσίευση είναι δυο βιβλία: Η διεθνής ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και Προς μια παράδρομη προσέγγιση της πολιτικής διαδικασίας.

Σχετικές ομιλίες