Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία. Από την αρχαιότητα έως το 1922: Λυκία, Παμφυλία, Κιλικία - 2ο μέρος: Βυζάντιο-1922

Λούπης Δημήτρης

23 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:38:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 212

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργάνωσε σειρά διαδικτυακών ομιλιών-ξεναγήσεων. Με οδηγούς τους ιστορικούς Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρη Λούπη, ταξιδεύουμε νοερά στους τόπους της Μικράς Ασίας, μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές και που θησαυρίζονται στην ιστοσελίδα Travelogues.

Κάθε περιήγηση στις περιοχές της Μικράς Ασίας αποτελείται από δύο (2) ομιλίες-ξεναγήσεις. Στην πρώτη παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, ενώ στη δεύτερη το “ταξίδι”ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022.

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Από την Αρχαιότητα έως το 1922

Επιλέγοντας αντιπροσωπευτικούς χώρους με κατάλοιπα/ερείπια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας στη Μικρά Ασία, θα συνδεθούμε με εικονογραφικό υλικό, για κάποιες περιοχές που μας παραδίδεται, από περιηγητικά έργα των τελευταίων αιώνων.

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε μέσα από το σωζόμενο αρχιτεκτονικό απόθεμα της κάθε περιοχής μία εποχή που εκτείνεται από την βυζαντινή περίοδο έως το 1922. Από το Βυζάντιο έως το 1800 διατηρείται κυρίως εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ενώ από τον 19ο αι μετά προστίθενται και κοσμικά κτίσματα. Οι γεωγραφικές και λοιπές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αποτυπώνονται και στα κτήρια και επιτρέπουν στον θεατή να αντιληφθεί την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο.

Επιμέλεια: Ιόλη Βιγγοπούλου - Δημήτρης Λούπης

3ος σταθμός. Νότια Μικρά Ασία (Λυκία, Παμφυλία, Κιλικία)

Η νότια ακτή της Μικράς Ασίας, με τις εξήντα, μόνον στη Λυκία, γνωστές πόλεις και τα εντυπωσιακά ερείπια αλλά και η σημερινή ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με το εικονογραφικό υλικό από περιηγητικά έργα μας αναγκάζουν να περιοριστούμε στην περιληπτική παρουσίαση μερικών μόνων πόλεων όπως: Τελμησσός, Τλως, Ξάνθος Πάταρα, Μύρα, Όλυμπος, Φάσηλις, Κίβυρα, Λύρβη Άσπενδος, Πέργη, Σίδη, Τερμησσός, Αττάλεια, Κορακήσιον, Ανεμούριον, Διοκαισάρεια. Η μεσογειακή Μ. Ασία, ανοικτή σε επικοινωνία με την Κύπρο και τις ανατολικές και νότιες ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, διακρίθηκε για τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, αλλά και για τα κάστρα της. Κι εδώ, όπου το αρχαίο μάρμαρο κυριαρχεί, δεν μπορούν τα επόμενα κτίσματα παρά να συνδιαλέγονται με τα εντυπωσιακά παλαιότερα στα Μύρα, την Αττάλεια, την Αλάνια, το Ανεμούριο.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Λούπης Δημήτρης Ιστορικός

Ο Δημήτρης Λούπης είναι ιστορικός.

Σχετικές ομιλίες