Παπακωνσταντίνου Βασίλης
Στεφανόπουλος Γρηγόρης
Matthews Antoinette
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
13/09/2012
Διάρκεια
35:10
Εκδήλωση
Making Greece a Technology Hub by 2021
Χώρος
Ίδρυμα Ευγενιδου
Διοργάνωση
MIT Enterprise Forum Greece
Κατηγορία
Οικονομία, Τεχνολογία
Ετικέτες
MIT, τεχνογνωσία
Την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 πμ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «MIT Enterprise Forum Greece».
Το MIT Enterprise Forum Greece είναι το πιο πρόσφατο μέλος του διεθνούς δικτύου MIT Enterprise Forum, το οποίο επικεντρώνεται στην υψηλής τεχνολογίας επιχειρηματικότητα και αποτελεί μέλος του ΜΙΤ Technology Review. Στοχεύοντας το Ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα νεοφυών εταιριών (startups), το MIT Enterprise Forum Greece σκοπεύει να εμπνεύσει νέους μηχανικούς και επιστήμονες και να προσφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές μέσω της υποστήριξης του διεθνούς δικτύου MIT Enterprise Forum.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο ιδρυτικός πρόεδρος του MIT Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τους σκοπούς του οργανισμού και σκιαγράφησε το ετήσιο πρόγραμμά του. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αποστολή του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece και στο όραμα για μια ελληνική οικονομία στην οποία η εγχώρια τεχνολογία θα παίζει σημαντικότερο ρόλο. Ο οργανισμός προσδοκά να αποτελέσει μια ανοιχτή πλατφόρμα διασύνδεσης εγχώριων προσπαθειών, που μοιράζονται το ίδιο όραμα, να συμβάλει στην ανάδειξη υψηλοτέρων προτύπων ποιότητας και να επιταχύνει τη διάχυση των εγχώριων αποτελεσμάτων στην παγκόσμια οικονομία.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του διακεκριμένου καθηγητή του ΜΙΤ και ακαδημαϊκού Γρηγόρη Στεφανόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος και στα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά, στη δυνατότητα αποκόμισης ιδεών και γνώσης από λαμπρά παραδείγματα του εξωτερικού και στις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν για εισροή επενδύσεων στη χώρα μας, μέσα από την ανάπτυξη ανθρώπων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Γενικής Διευθύντριας του MIT Enterprise Forum, Inc. Antoinette Matthews, η οποία παρουσίασε τις δράσεις υποστήριξης της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας που λαμβάνουν χώρα στο ΜΙΤ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ΜΙΤ Enterprise Forum. Τόνισε ότι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας παίρνει χρόνο και χρειάζεται ενεργή ενασχόληση όλων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ανέφερε ότι χρειάζεται εντατική εξάσκηση για να μάθει κανείς, πολλές φορές μέσα και από τις αποτυχίες του, και τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επιτυχία του οικοσυστήματος. Τέλος, ανέφερε ότι η καινοτομία είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει την ίδια την εφεύρεση αλλά και την εμπορευματοποίησή της.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι συν-ιδρυτής της COGNITOR AI και Managing Partner της P Square Ventures και της Blue Dome Capital, ενώ έχει επενδύσει σε αρκετές startups. Είναι υπεύθυνος ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι μέλος του ΔΣ της εταιρίας ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των εξειδικευμένων χημικών και της βιοτεχνολογίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και του τμήματος Ναυπηγών του MIT. Είναι ιδρυτικό μέλος toy StartSmart South-Eastern Europe (πρώην MIT Enterprise Forum Greece).
Ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1950. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μινεσότας. Το 1985 αποδέχθηκε πρόσκληση να εργαστεί ως τακτικός καθηγητής της Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), θέση την οποίαν κατέχει έως σήμερα.
Το 2006 του απονεμήθηκε η επώνυμη έδρα Dow. Επίσης, από το 1997 διδάσκει στο Τμήμα Χειρουργικής και Εμβιομηχανικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και από το 2000 ως σήμερα είναι καθηγητής του κοινού Προγράμματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Υγείας των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Από το 2000 είναι διευθυντής του κοινού Προγράμματος Μοριακής Μηχανικής Βιολογικών και Χημικών Συστημάτων ΜΙΤ-Σιγκαπούρης, ενώ από το 2001 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Διεθνούς Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας.
Η Antoinette Matthews ειδικεύεται στη δημιουργία περιεχομένου για συνέδρια, τον εντοπισμό ταλέντων, την εξεύρεση προσωπικού και τη διαχείριση, την ανάπτυξη παγκοσμίων μοντέλων συνεδρίων και τη συγγραφή οργανωτικών στρατηγικών οργανισμών. Ως Executive Director του MIT Enterprise Forum, εργάζεται με το advisory board και τα μέλη της κοινότητας του MIT Enterprise Forum για την ενίσχυση του οργανισμού λειτουργώντας ως πρέσβης, ειδικός δημοσίων σχέσεων, και σύνδεσμος για το MIT Enterprise Forum παγκοσμίως.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργαζόταν με το διαγωνισμό MIT Student Clean Energy Prize Competition υποστηρίζοντας τη δημιουργία περιεχομένου και προωθώντας το διαγωνισμό σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum. Το 2009, έλαβε από το MIT Entrepreneurship Center το βραβείο Adolf F. Monosson Prize for Entrepreneurship Mentoring, προς τιμή όσων συμβουλεύουν και καθοδηγούν πρωτοπόρους στην επιχειρηματικότητα. Είναι πτυχιούχος Marketing and Financial Management από το University of Pretoria. Πριν την άφιξη της στις ΗΠΑ το 2001, η Antoinette ήταν Relationship Marketing Manager για το JD Group Pty Ltd στη Νότια Αφρική, το μεγαλύτερο όμιλο εθνικών αλυσίδων λιανικής στο Νότιο ημισφαίριο και Marketing Manager για την πρώτη αλυσίδα IT στη Νότια Αφρική.