Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ωδή στην ιέρεια Μαρία Χορς

Ηλιοπούλου Ιουλίτα, Γεωργαλάς Δημήτρης, Ανδριόπουλος Παναγιώτης, Πανουργιά Δάφνη, Κατσαρού Στεφανία

26 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:37:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 342
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ηλιοπούλου Ιουλίτα
Γεωργαλάς Δημήτρης
Ανδριόπουλος Παναγιώτης
Πανουργιά Δάφνη
Κατσαρού Στεφανία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
26/09/2022

Διάρκεια
01:37:19

Εκδήλωση
Ωδή στην ιέρεια Μαρία Χορς

Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Διοργάνωση
Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Μαρία Χορς, χορογράφος, χορογραφία, ιέρεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ»
100+1 χρόνια από τη γέννησή της

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) παρουσίασε ένα αφιέρωμα στην μεγάλη χορογράφο Μαρία Χορς (1921-2015), την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η «Ωδή στην ιέρεια Μαρία Χορς», πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100+1 χρόνια από τη γέννησή της και τα επτά από τον θάνατό της (16 Σεπτεμβρίου 2015).

Ομιλητές:
Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Δημήτρης Γεωργαλάς
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάστηκε έργο του Γιώργου Χατζημιχελάκη σε ποίηση Ιουλίτας Ηλιοπούλου, στη μνήμη της Μαρίας Χορς.

Ερμηνεύουν:
Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο
Στεφανία Κατσαρού, φλάουτο

ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ
Η εμβληματικότερη Ελληνίδα χορογράφος, που συνέδεσε το όνομά της με την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, την οποία επιμελούνταν για πάνω από 40 χρόνια, η Μαρία Χορς (Παναγιωτοπούλου), ήταν μόνιμη χορογράφος του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του οποίου δίδασκε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό. Με το Εθνικό Θέατρο χορογράφησε πολλά θεατρικά είδη και όλες σχεδόν τις τραγωδίες, πολλές απ’ αυτές δύο και τρεις φορές σε διαφορετικές εκδοχές και με άλλους συνεργάτες. Η εργασία της αυτή αριθμεί περισσότερες από 50 παραγωγές αρχαίου δράματος που ανέβηκαν στην Επίδαυρο και σε άλλα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα, και περιόδευσαν σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Κίνα, Ρωσία και Ιαπωνία.

Οργάνωσε το τμήμα Ρυθμικής στο Λύκειο Ελληνίδων στο οποίο δίδαξε επί σειρά ετών και επιμελήθηκε τη χορογραφία παραστάσεών του σε διάφορα θέατρα. Δίδαξε επίσης στο Θεατρικό Εργαστήρι του Σπύρου Ευαγγελάτου, στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής και στο Ωδείο Αθηνών. Το 1961 η Μαρία Χορς δημιούργησε τα χοροδραματικά εμβόλιμα της όπερας «Μήδεια» του Κερουμπίνι, με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή και με σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη, η οποία παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο και στη Σκάλα του Μιλάνου.

Επίσης, δικά της ήταν και τα χοροδραματικά εμβόλιμα στην όπερα «Κασσιανή» του Γεωργίου Σκλάβου, που ανέβηκε στην Λυρική Σκηνή (Ολύμπια, 1972-73).

Τιμήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (1997). Της απονεμήθηκαν το βραβείο «Κούλα Πράτσικα», Ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα (2000) και το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002).

Ηλιοπούλου Ιουλίτα Ποιήτρια, Δοκιμιογράφος

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχουν εκδοθεί επτά ποιητικά της βιβλία από τις εκδόσεις "Ύψιλον" και έχει γράψει ποιητικά κείμενα και στίχους για έργα γνωστών συνθετών.

Το 2000 έγραψε το λιμπρέτο στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού "Το καράβι του έλατου", ενώ το 2002 το ποιητικό κείμενο στη λυρική τραγωδία "Ιοκάστη" του ίδιου συνθέτη. To 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το βιβλίο της “Τι ζητάει ο Ζήνων;”. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων, ενώ συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. Επιπλέον, μελετά και επιμελείται το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόσφατα έργα της αποτελούν το δοκίμιο «Αναζητώντας τη Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» (ύψιλον, 2015) και η επιμέλεια του τόμου «Ο Κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» με μουσική του Γιώργου Κουρουπού (Ίκαρος 2016).

Γεωργαλάς Δημήτρης Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνών (κατεύθυνση κλασσικής φιλολογίας).

Έκανε σεμινάρια υποκριτικής με την Μάγια Λυμπεροπούλου και σπουδές μουσικής (πιάνο, φωνητική).

Έχει παίξει σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Επίσης, έχει κάνει κινηματογράφο και τηλεόραση, ενώ σκηνοθετεί παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Ανάμεσα στις σκηνοθετικές του δουλειές, ξεχωρίζουν:
-Βοηθός σκηνοθέτη στο «ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» του Δημήτρη Χατζή, που σκηνοθετήθηκε από την ομάδα PEQUOD για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Theatre de la Ville στο Παρίσι.
-Σκηνοθέτησε για την Όπερα Θεσσαλονίκης τον «ΜΑΓΙΚΟ ΑΥΛΟ» του Μότσαρτ για παιδιά.
-Σκηνοθέτησε την παράσταση «ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΡΑΨΩΔΙΑ ΕΨΙΛΟΝ» του Ομήρου και την «ΦΘΟΡΑ» του Δημήτρη Τσεκούρα για το θέατρο του Νέου Κόσμου.
Για το θέατρο ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ στην Πάτρα την «ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ» του Ίψεν και τον «ΚΑΤΟΙΚΟ ΠΑΤΡΩΝ» του Βασίλειου Χριστόπουλου.
-Eπίσης τη «ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδη για το STET The English Theatre στη Χάγη. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019, και το 2020.
-Γιάννη Ρίτσου « ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ», από την Τέταρτη Διάσταση (2020)
- «ΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», θεατρικά αναλόγια για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας την άνοιξη του 2021, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Ανδριόπουλος Παναγιώτης Θεολόγος - Μουσικός

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Παράλληλα σπούδασε βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική. Συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά σχήματα, σε ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας και έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική.

Ανάμεσά τους: “Το τετράδιο του Πατριάρχη”, “Ιερατική Ποίηση”, Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη», «Οι Πύρινες γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές», «Ο Μάνος Χατζιδάκις και οι ρώσοι συνθέτες», «Θήλεις Άγγελοι – Γυναίκες που ασκήτεψαν σε ανδρικά μοναστήρια», «Ο Κωστής Παλαμάς δύο Πατριαρχών» (ελληνικά και αραβικά), «Επί τα όρη τα Αραράτ» (ελληνοαρμενική συναυλία), αφιερώματα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο, την Μαρία Χορς, τον Αντρέι Ταρκόφσκι, τους Ρώσους της Διασποράς, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κ.α.

Συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο στην «Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και με τον Άλκη Μπαλτά στο “Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου”. Επίσης, συνεργάζεται με το Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Χίο. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με τον Μανόλη Χατζηγιακουμή στα προγράμματα ηχογραφήσεων και εκδόσεων Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Την διετία 2017-2019 συνεργάστηκε με τον διάσημο χορογράφο και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan. Στο πλαίσιο της documenta14 (Αθήνα και Kassel) συμμετείχε στην παραγωγή La farsa monea και κατόπιν στην παραγωγή του Israel Galvan, La fiesta, σε διεθνή περιοδεία (Φεστιβάλ Grec Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αβινιόν Γαλλίας, παραστάσεις στο Λουξεμβούργο, Μονπελιέ, Πόρτο κ.α.).

Συμμετέχει με ανακοινώσεις του σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους επιστημονικούς τόμους. Αρθρογραφεί σε θεολογικά και πολιτιστικού περιεχομένου περιοδικά και διατηρεί το ιστολόγιο Ιδιωτική Οδός και το site Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με το οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Επιμελείται και παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν» - μια παραγωγή του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού – όπου φιλοξενούνται προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Ελληνορωσικά» (εκδόσεις s@mizdat, 2022) και «Τα Χατζιδακικά» (ιδιωτική έκδοση, 2023).

Το ιστολόγιο "Ιδιωτική Οδός" του Παναγιώτη Ανδριόπουλου

Πανουργιά Δάφνη Υψίφωνος

Σπούδασε Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών με την Μ. Χαραλαμπίδου.

Συνέχισε τις σπουδές της με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και την Δέσποινα Καλαφάτη, ενώ συμμετείχε και σε σεμινάρια τραγουδιού στην Ελλάδα και στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.

Ως λυρική τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας: Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, χορωδία της Ε.Ρ.Τ., Χοροθέατρο ΡΟΕΣ, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ορχήστρα των Χρωμάτων (και στο Μουσικό Αναλόγιο της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» σε επιμέλεια Ιουλίτας Ηλιοπούλου), Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Γουλανδρή κ.α.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε διοργανώσεις – θεσμούς, όπως: Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία με την μεγάλη χορογράφο Μαρία Χορς, Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου κ.α.

Με την Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και διευθυντή τον Μίκη Θεοδωράκη περιόδευσε σε Ευρώπη και Αμερική (1993-96).

Τον Ιούλιο του 2011 συμμετείχε στην παράσταση της Ελληνικής ομάδας για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας Carl Orff στο Salzburg της Αυστρίας.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς συνθέτες, ποιητές και τραγουδοποιούς σε συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και ηχογραφήσεις (δισκογραφία). Έχει τραγουδήσει πολλά έργα ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση.

Συνεργάζεται με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό και την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, στην παρουσίαση της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη και με τον συνθέτη Αλέξανδρο Καλογερά στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής Χίου και στις Ημέρες Μουσικής Νάξου.

Δίδαξε λυρικό τραγούδι για 14 χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου (Αθήνα).

Κατσαρού Στεφανία Μουσικός (φλάουτο)

Σχετικές ομιλίες