Βενέρης Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
23/05/2011
Διάρκεια
31:26
Εκδήλωση
"Μαρξ και Βίβλος" - Megaron Plus - Κύκλος Διαλέξεων με θέμα: "Σημείον αντιλεγόμενον": διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
Κατηγορία
Φιλοσοφία
Ετικέτες
Μαρξ, Ένγκελς, σοσιαλισμος, καπιταλισμός
Σχετικά με το θέμα «Μαρξ: επιστημονικός σοσιαλισμός ή θρησκευτική επαγγελία;», ο Γιάννης Βενέρης σημειώνει: «Ο Μαρξ, ο Ένγκελς και όλοι οι μετέπειτα μαρξιστές εργάστηκαν για τη διατύπωση επιστημονικής θεωρίας του σοσιαλισμού, που θα μπορούσε να προσφέρει καθοδήγηση στην πολιτική δράση της εργατικής τάξης για την κατάληψη της κρατικής εξουσίας με επαναστατικό τρόπο, και στην οικοδόμηση νέας, αταξικής κοινωνίας, που θα ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες των μελών της. Φαίνεται τουλάχιστον παράδοξο ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες που "οικοδομήθηκαν" με βάση αυτή την επιστημονική θεωρία κατέρρευσαν ή επιβιώνουν με τον τρόπο που επιβιώνουν».
Στην ομιλία του ο Γιάννης Βενέρης αναζητά τις θεωρητικές καταβολές των προβλημάτων και τις ανιχνεύει περισσότερο σε ελλείψεις στον θεωρητικό πυρήνα που διατύπωσε ο ίδιος ο Μαρξ, παρά στις «αλλοιώσεις» που αναμφίβολα δημιούργησαν οι επίγονοι, ελλείψεις που μετά βίας επέτρεψαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού να ακολουθήσουν τη βιομηχανική επανάσταση, αλλά ανέστειλαν την ένταξή τους στο ρεύμα της πληροφορικής επανάστασης. Οι προσπάθειες διορθώσεων ήταν στην κατεύθυνση του καπιταλισμού, που επανήλθε ως αναγκαιότητα παρά ως υπονόμευση.
Ο Γιάννης Βενέρης είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην Πληροφορική. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει PhD από το University of Newcastle upon Tyne, UK, στο αντικείμενο Informatics, Cybernetics and Mathematical Modeling.
Έχει συγγράψει στα ελληνικά τα βιβλία: Πληροφορική Επανάσταση
(1986), που καλύπτει διερεύνηση τάσεων και οικονομικών θεωριών, Οι Πόλεις Αύριο: χωρική αναδιάρθρωση στην εποχή της Πληροφορικής Επανάστασης (1992), που καλύπτει διερεύνηση τάσεων και θεωριών για την πόλη και την περιφέρεια, και Μίμησις Πληροφορική: έννοιες και τεχνολογίες (2007), το οποίο καλύπτει ευρύ φάσμα θεωρητικών και πρακτικών θεμάτων, εκτείνεται σε φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα, με άξονα την έννοια της μίμησης», που αναδεικνύεται σε κεντρική για την Πληροφορική.
Στις αρχές του 2011 θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Πληροφορική και Αρχιτεκτονική: έννοιες και τεχνολογίες, που καλύπτει όλο το φάσμα των θεωρητικών και τεχνολογικών εφαρμογών της Πληροφορικής στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη συντήρηση του κτιρίου, με πολλά ιστορικά και φιλοσοφικά στοιχεία. Η εργασία του Telehealth in the Future Electronic Home εισήγαγε διεθνώς την έννοια της «τηλεϋγείας», που αναφέρεται στα σχετικά βασικά συγγράμματα, ενώ οι μελέτες του για την Πληροφορική Επανάσταση αναφέρονται σε δεκάδες online πηγές, σε πολλές γλώσσες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον της διδασκαλίας και της έρευνας, έχει μεγάλο εφαρμοσμένο έργο σε συστήματα Πληροφορικής, ασύρματα δίκτυα και τηλεμετρία, βιομηχανικά συστήματα κτλ.